JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fellesforbundets nasjonale ungdomskonferanse går av stabelen:

Eggum vil ha mer kjeft fra ungdommen

Forbundsleder Jørn Eggum utfordret ungdommene på deres konferanse – og ble utfordret tilbake. Akkurat som bestilt.
ITJNÅ SOM KJÆM TÅ SÆ SJØL!: Forbundsleder Jørn Eggum lyttet og svarte under den årlige sentrale ungdomskonferansen i Fellesforbundet.

ITJNÅ SOM KJÆM TÅ SÆ SJØL!: Forbundsleder Jørn Eggum lyttet og svarte under den årlige sentrale ungdomskonferansen i Fellesforbundet.

Erlend Angelo

Forbundslederen snakket om ungdom som salt og krydder, ungdommen kalte seg selv en svulst. Men innimellom kropp og krydder, ble det også tid til mer tradisjonell prat – som ungdommens plass i forbundet, som tariff og pensjon.

Vil ha mer kjeft

Forbundsleder Eggum, som ble møtt med trampeklapp allerede før han inntok talerstolen, bedyret at han hadde gledet seg til konferansen siden landsmøtet i fjor høst. Og han svarte trampeklappen med å be om mer kjeft:

– Gi beskjed, vær kravstore! Jeg vil ha mer kjeft fra dere, ikke på penger og posisjoner, men på politikk og organisasjon! krevde forbundslederen.

Lover tettere samarbeid

Ungdommen, altså medlemmene under 30 år, har markert seg mer og mer i forbundet de senere årene. Sist på høstens landsmøte, der de vant gjennom med sitt tunge krav om en ordning med sju regionale ungdomssekretærer. En sak de vant til forbauselse hos Eggum.

– Jeg trodde helt ærlig at dere ikke kom til å få gjennom det kravet. Men, dere hadde tydeligvis full kontroll inne på de lukkete facebookgruppene deres, roste Eggum – som lovet tettere samarbeid med ungdommen framover.

– Hvor er dere i opplæringsspørsmål?

Eggum utfordret ungdommen særlig på spørsmålet om fagopplæring. Der er forbundet tungt involvert, blant annet gjennom faglige rådene for fag- og yrkesopplæringa. Men:

– Hvor er dere ungdommen? Her bør dere være mer på banen, dere som har ferskest erfaring. Ballen er hos dere, eg e klar, sa Eggum.

Pensjon er pils!

Uten å få ballen tilbake med en gang. Tydeligst engasjement fikk han nemlig på andre områder fra ungdomsdelegatene.

Her nevnes blant annet voksenlærlinger, permitteringsregelverk, avløserlag, borgerlig politikk og samarbeid med dem og mere til. Inkludert pensjon.

Til det siste punktet kom for øvrig et interessant resonnement: Kenneth Sandberg innrømmet at pensjon var et vanskelig tema, men hadde fått med seg at han – og resten av ungdommen – var såkalte "pensjonstapere".

– Levealderjusteringa tar fra meg, som er født i 88, 58.000 kroner i året. Det høres kanskje ikke så mye ut, synes dere, men det er faktisk 1000 pils i året – tre pils hver eneste dag! sa Sandberg.

Rådgivende dokument og valg

Ungdomskonferansen i Fellesforbundet skal ebbe ut i et rådgivende dokument som sendes til Fellesforbundets ledelse, basert på 150 innkomne forslag og diskusjoner omkring disse under konferansen. Dokumentet skal være ungdommens råd til Fellesforbundet omkring temaer som egen organisasjon, politikk, yrkesstolthet og solidaritet.

Konferansen skal også velge nye medlemmer til Det sentrale ungdomsutvalget, populært kalt DSU. Lederplassen er på valg i år, der går Richard Storevik for gjenvalg. I tillegg er det flere åpne plasser i utvalget, inkludert vara.

– Det blir spennende å se. Vi har flere enn vanlig som skal velges i år, så det er mange plasser som skal fylles, men det blir nok ikke noe problem, sier en spent Storevik før valget, som gjennomføres først på lørdag.

Innimellom de mer seriøse debattene, er det selvfølgelig satt av tid til konkurranser for den høythengende FUMS-pokalen (Fellesforbundets Ungdomsmesterskap). Dette inkluderer ulike øvelser, som for eksempel hvem som klarer å lage det beste banneret med passende temaet "tariffoppgjør".

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse