BYGGEPLASS: Rudi Møller (oransje klær) og Sondre Henriksen har god bruk for den lette, batteridrevne sirkelsaga. Her foran den nye storbylegevakta som bygges på Aker sykehus i Oslo.
Tormod Ytrehus
Hva gjør en tømrer?
En tømrer må holde på utendørs i all slags vær. Det er også det beste med yrket, mener Sondre og Rudi
Glede ved fysisk aktivitet, toleranse for vær og vind samt sans for matte. Det er blant egenskapene en tømrer bør ha.
eline@lomedia.no
OSLO: Rett nord for Sinsenkrysset, nederst i Groruddalen, reiser hovedstadens nye legevakt seg. De to tømrerne Rudi Møller og Sondre Henriksen tar seg en pause fra jobbinga på taket, der det blåser friskt og regner kattunger.
De to driver hovedsakelig med reisverket i yttervegger, i et ganske spesialisert akkordlag.
– Tømrerdelen av denne jobben skal være ferdig neste sommer, sier Møller.
Det er egentlig ganske kort tid for et så stort byggeprosjekt, de startet i februar. Men så er det nettopp effektivitet det handler om, mener de to. De har akkordlønn, og dermed blir det de kaller «trimma bygning» - på godt norsk «lean», viktig. Arbeidet skal flyte, med minst mulig venting og forsinkelser.
Tømrer Jan-Petter: Å bli kvitt bemanningsbransjen og bevare naturen er viktigst
VERKTØY: snekkerbelte (med blant annet tommestokk, stanleykniv, tusj, målebånd, brekkjern), vernehansker, hjelm, speedsquare, spikerpistol, sirkelsag.
Tormod Ytrehus
UUNNVÆRLIG: Mobilen er blitt et helt sentralt verktøy for tømrere.
Tormod Ytrehus
Aktiv utejobb
Både Møller og Henriksen er spreke unge menn, og de trives godt i yrket. De er begge arvelig belastet, med fedre i byggebransjen. Kanskje de til og med har det egne tømrer-genet som Møller spøker om.
– Jeg var med og bygge en lastebilgarasje da jeg var seks år. Etter det visste jeg at det var tømrer jeg skulle bli, sier han. For Henriksen trakk det også i retning tømrer at det var mange i vennegjengen som tok samme valg.
Fikk du med deg denne? Mari fikk ikke tømrer-læringsplass - ble elektriker
For å bli tømrer er den vanligste veien å velge et utdanningsløp med to år på skolebenken og to år i læra. Men det er også endel egenskaper det kan være greit å ta med seg hvis en skal trives i yrket.
– Du må like å være aktiv og holde på utendørs i all slags vær, sier Sondre Henriksen. For det er ingen ulempe å være i god form, og helst bør du bruke muskulaturen også etter jobb.
– Det er ikke et mål å være bodybuilder, men å gå turer eller sykle litt for eksempel.
Tømrer: Sondre Henriksen.
Tormod Ytrehus
Matte er viktig
I tillegg er det ingen ulempe å mestre matte. Begge to er enige om at matten på skolen var for teoretisk, men at de har god bruk for den nå, i sitt daglige virke. På en moderne byggeplass er også mobilen hele tiden til stede, de bruker den både til å sjekke tegninger, måle arbeidet og til HMS-sikring.
– Det aller beste med yrket synes jeg er at vi kan være ute i frisk luft. Å være inne er helt pyton, sier Møller. Men hva er så det verste?
– Risikoen i yrket. Det er langt fra ufarlig. Fordi en byggeplass forandrer seg fra dag til dag, må du alltid være årvåken.
TØMRER: Rudi Møller.
Tormod Ytrehus
A-laget
Byggebransjen har hatt et noe frynsete rykte med tanke på sosial dumping og mangel på faglært arbeidskraft. Henriksen og Møller tilhører definitivt det vi kan kalle A-laget, faglærte arbeidere i seriøse bedrifter med tariffavtale, HMS på stell og miljøansvarlighet. Møller jobber i Skanska som er hovedentreprenør på legevakta-bygningene, mens Henriksen jobber i NCC og er utlånt til Skanska.
– Det var litt lite arbeid i NCC nå, og bedriftene låner av hverandre i stedet for å bruke bemanningsbyrå, sier Henriksen.
Rudi Møller er tillitsvalgt og er tydelig på at for ham hadde det vært uaktuelt å jobbe for en bedrift uten tariffavtale.
– Men fagbevegelsen har en jobb å gjøre. Også de bedriftene som tilhører den seriøse delen av bransjen, benytter seg i stor grad av mindre seriøse underentreprenører.
Tømrer
Bygger og monterer ulike typer trekonstruksjoner og innredninger, samt rehabiliterer eldre konstruksjoner.
Jobber både på småhus og større næringsbygg, og med stål og betong i tillegg til tre.
For å bli tømrer går du først bygg- og anleggsteknikk i ett år, deretter ett år på tømrer og til slutt har du to år i læra.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.