FØRST TØMRER: Mari Helland er utdannet tømrer, men fikk aldri lærlingsplass og søkte senere elektro. Det angrer hun ikke på.
Leif Martin Kirknes
Mari fikk ikke tømrer-læringsplass - ble elektriker
I mellomtiden hadde det å velge utradisjonelt endret seg til det bedre.
leif.kirknes@lomedia.no
Mari Stormark Helland gikk tilbake på skolebenken i 2012. Opprinnelig gikk hun byggfag og tømrerlinja, til fars store sjokk, som hadde sett for seg helse og sosial. Det blei også stilt spørsmål fra lærere, som mente jobben ville være for tung siden hun var så liten og tynn.
– Det var helt selvfølgelig for meg at det var snekker jeg ville bli. Jeg ville fort inn i utdanning og bli økonomisk selvstendig. Helse og sosial hadde ikke vært noe for meg, den type jobb hadde spist meg opp. Jeg hadde tatt med meg jobben hjem. Det slipper jeg nå, jeg har ingen problemer med å legge fra meg koblingene på jobb!, forteller hun.
Hun vurderte opprinnelig elektro, men fikk høre at matten var komplisert og var redd hun ikke ville klare den. I ettertid mener hun at tømrer-matte egentlig er hardere enn elektro-matte. Men da Helland var ferdig med utdanning, slet hun med å få lærlingplass som tømrer.
Skolebenken
24 år gammel gikk Helleland tilbake på skolebenken for å bli elektriker. Etter at hun begynte på utdanningen fikk hun også to barn, og begynte derfor først i lære i 2017 etter hennes andrefødte hadde fylt ett år. Helland bemerker at det var stor forskjell fra da hun tok byggfag en del år tidligere og til nå.
– Jeg var veldig naiv og ble veldig overrasket over at det skulle være så mye motgang på grunn av kjønnet mitt da jeg startet på i byggfag i 2003, at det ene og andre skulle by på utfordringer. Dette var veldig forskjellig i 2012, der en mer ble sett som eleven en var og ikke om en var jente eller gutt. Så det har vært en utvikling!, sier hun.
Det var fire kvinner i klassen på VG1 og fem andre kvinner på VG2. Helland, som var litt eldre enn dem, har ikke holdt kontakten med alle, men vet at i hvert fall tre av dem har fullført utdanningen.
Takknemmelighet
Som lærling søkte hun seg bevisst mot Teknisk Bureau, avdeling Bømlo, i et selskap hun visste det ville være muligheter for å få prøve litt av hvert forskjellig. Hun besto fagprøven i 2019, og jobber nå som med nybygg og service. For tiden på Stord-avdelingen.
– Det er kjekt å få være litt forskjellige plasser. Selv om man er ferdig med læretida trenger man ikke slutte å lære!
Det finnes nok av små gleder i hverdagen som elektriker, mener Helland.
– Folk er avhengig av strøm, så en opplever mye takknemlighet!
(Denne artikkelen er et utdrag fra reportasjen Henriette og Mari kobler kvinnelige elektrikere sammen gjennom Snapchat, publisert 8. mars og her republisert som egen artikkel i forkant av neste utgave av Nettverk)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen
Regjeringen vil fjerne særaldersgrensa for 200.000 offentlige ansatte
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen
Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat