JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

En yrkesskade kan ramme alle

– Til og med supergutta på 25, mener sekretær Kjetil Larsen i Fellesforbundet. Medlemmer av forbundet fikk i fjor utbetalt til sammen 21,6 millioner kroner i yrkesskadeerstatning.
GODE: - Juridisk bistand i forbindelse med arbeidsulykker er en av de virkelige medlemsgodene, mener sekretær Kjetil Larsen i Fellesforbundet.

GODE: - Juridisk bistand i forbindelse med arbeidsulykker er en av de virkelige medlemsgodene, mener sekretær Kjetil Larsen i Fellesforbundet.

Jan-Erik Østlie

anne.siri.rena@lomedia.no

«What's in it for me?» Dét er spørsmålet mange stiller seg når det står mellom å betale medlemskapet i en fagforening eller ei. Kjetil Larsen mener det ikke alltid kommer godt nok fram hva som er «in it» for medlemmene, og at det er for lite søkelys på hvilke resultater som faktisk oppnås på vegne av dem. Juridisk bistand i forbindelse med arbeidsulykker er en av de virkelige medlemsgodene, mener Larsen.

– Gjennom de rettssakene vi fører er fagbevegelsen med på å definere hva som er yrkesskadesaker, kommenterer Larsen.

Fagbevegelsen førte for eksempel en lang kamp for å få godkjent løsemiddelskade som yrkesskade.

Seier i ni saker

Medlemmer av Fellesforbundet fikk i fjor utbetalt til sammen 21,6 millioner kroner i yrkesskadeerstatning. I alt 19 yrkesskadesaker ble ført for retten i 2013, og det falt dom i 16 av disse. Ni av sakene endte med seier, mens det ble tap for sju. Larsen presiserer at summen omfatter saker der Fellesforbundet og LOs juridiske avdeling har bistått medlemmets sak mot arbeidsgivers forsikringsselskap. I noen sjeldne tilfeller, når LO har avslått bistand, hender det at medlemmer går til retten helt på egen risiko. Da får man ingen støtte fra forbundet. Andre yrkesskadesaker når ikke forbundet i det hele tatt, kanskje aksepterer medlemmet det første tilbudet fra forsikringsselskapet.

Dette er første gang forbundet summerer disse tallene, så om summen på 21,6 millioner kroner er spesielt høy, er derfor vanskelig å si, ifølge Larsen. Til landsmøtet neste år har sekretariatet planer om å summere for hele den inneværende fireårsperioden, 2011 til 2015.

Tar mange år

Nestleder Bjørn Skogstad i Fellesforbundets tariffavdeling presiserer at yrkesskadesaker ofte strekker seg over lang tid.

– Om ulykken skjedde i 2006, er det ikke sikkert saken blir løst før sju år etterpå, kommenterer han.

Som i Haugesund-mannen Jan Gunnar Vågens tilfelle. Han kom ut for en arbeidsulykke på jobb i mai 2004, fremdeles har han sterke plager og fortsatt er saken hans «i systemet».

Les mer om Vågen-saken: Advarer yrkesskadde mot å hyre egen advokat

Kan ramme alle

Tilbake til «what's in it for me»-tematikken.

– Til og med supergutta på 25 kan være uheldige og havne under ei gravemaskin.

Kjetil Larsen spisser tematikken som for å vise at absolutt alle kan rammes av arbeidsulykker. Han illustrerer videre med en historie nesten for dramatisk og «tilfeldig» til å være sann, fra tiden da han selv jobbet som avistrykker. Gifteringen på en av de ansattes finger hektet seg fast i en utstående gjenstand, og kort tid etterpå var livet snudd helt på hodet.

Medlemmet skal i prinsippet alltid få hjelp av sin respektive avdeling, og i sin tur forbundet, når ulykken er ute. Det er derimot ikke sikkert at saken blir oversendt LOs juridiske avdeling.

– Juridisk avdeling tar ut stevning der de tror de kan vinne. Er risikoen for tap stor, blir det som regel ikke sak, for da blir man i tillegg idømt saksomkostninger. Når Fellesforbundet tar en sak til retten blir medlemmet aldri belastet utgifter i saken, presiserer Larsen.

Informere om seirene

Larsen er klar over at rutinene knyttet til denne typen saker kan variere noe fra avdeling til avdeling, selv om det finnes retningslinjer fra forbundets side til hvordan disse skal håndteres.

– Jeg må også få presisere at det alltid hefter en viss risiko ved å gå rettens vei, det finnes ingen garanti for seier. Men igjen – henvend deg alltid til avdelingen din først om ulykken er ute, avslutter Larsen.

Gjennom de rettssakene vi fører er fagbevegelsen med på å definere hva som er yrkesskadesaker.

Kjetil Larsen, sekretær i Fellesforbundet

Informerer alltid

Frithjof Dattner, daglig leder for Fellesforbundets avdeling 2 i Fredrikstad, er blant dem som alltid er nøye med å informere de ulike klubbene om hvilke rettigheter medlemmene har i forbindelse med en arbeidsulykke.

– Etter å ha fått en del saker i fanget har vi blitt nøye på å informere klubbene om at de må legge vekt på at medlemmene kontakter forbundet først. Når jeg besøker klubbene har jeg alltid med et skriv om dette, utarbeidet fra sentralt hold, foteller Dattner.

Med denne informasjonen registrerer Dattner at de også har fått flere henvendelser fra medlemmer om hvordan de konkret skal gå fram i sånne saker.

– Det viktigste vi kan gjøre, er å bistå medlemmene våre, fortsetter Dattner.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse