Ola Tømmerås
Lønnsoppgjøret 2022
Ett skritt nærmere ny busstreik i mai
Mens bussjåførene krever lønn på nivå med industriarbeiderne, vil buss-eierne regne inn pensjon fra første krone som en del av årets lønnstillegg. Nå går tariffoppgjøret til Riksmekleren.
roy@lomedia.no
morten.hansen@lomedia.no
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, sa allerede tidlig i vinter at bussbransjen ville være blant de to vanskeligste oppgjørene for forbundet denne våren.
Jon H. Stordrange, administrerende direktør i NHO Transport, og forhandlingsleder for arbeidsgiversiden, gjorde ikke stort for å dempe forventningene om et brudd under årets forhandlinger.
– Vi har tradisjon for å ende i mekling, så det vil ikke være noe nederlag om det blir brudd i årets forhandlinger, sa han da forhandlingene startet i NHO sine lokaler på Majorstua i Oslo torsdag formiddag.
Pensjon, lønn og sykepenger
Det var en ganske så omfattende pakke med krav fra begge parter som lå på bordet da forhandlingene startet. De tre LO-forbundene Fellesforbundet, Fagforbundet og Norsk Jernbaneforbund samt Yrkestrafikkforbundet fra YS har blant annet krevd at lønnsnivået i bransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.
De siste offisielle tallene fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) og SSB viser at bussbransjen ligger på 91,5 prosent av industrien. Der ble resultatet en økonomisk ramme på 3,7 prosent i deres lønnsoppgjør, og forhandlingslederen for arbeidstakersiden, Fellesforbundets Dag-Einar Sivertsen pekte i sin innledning på at man måtte finne løsninger for at bussbransjen skulle få mer.
Motparten, NHO Transport, dro imidlertid endringen i pensjon, som skal gjelde fra første krone, opp som et element i sine krav. Stordranges økonomer hadde regnet ut at det ville koste arbeidsgiverne 85 millioner kroner i året, eller 2,73 kroner timen for hver eneste ansatt.
– Det må det tas hensyn til i den økonomiske rammen for dette oppgjøret, sa Stordrange.
Dette har allerede før forhandlingene startet blitt avvist av arbeidstakersiden.
– Var pensjon fra første krone en del av resultatet i frontfaget? Nei, fastslo Audun Sør-Reime, forbundssekretær i Norsk Jernbaneforbund (NJF).
På bordet lå også spørsmålet om at arbeidsgiverne skal forskuttere sykepenger, slik at ikke den ansatte på gå runden med Nav selv, samt å få inn regulering av bestillingskjøring i tariffavtalen.
NHO Transport mener dagens avtale ikke er fleksibel nok for at busselskapene kan ta på seg bestillingskjøring.
Pensjon som en del av lønna: Buss-eierne mener pensjon fra første krone er en del av årets lønnstillegg. – Glem det, svarer sjåførene
Fra optimisme til brudd
Før partene gikk hver til sitt torsdag kveld, var det etter det FriFagbevegelse erfarer, optimisme å spore i forhandlingene, men utover fredagen gikk det tråere, og klokka 15 fredag ettermiddag ble det brudd i forhandlingene.
Dag-Einar Sivertsen konstaterer at det ikke var mulig å bli enige i forhandlingene.
– Vi hatt konstruktive forhandlinger i to dager, men kom ikke i helt i mål. Dermed går oppgjøret til mekling, sier forhandlingsleder for arbeidstakersiden, Dag-Einar Sivertsen.
Han avslører at partene har nærmet seg hverandre, men at det er er kompliserte spørsmål som man nå ber Riksmekleren om hjelp til å få løst.
– Vi har klart å bevege oss i riktig retning, men vi hadde ikke gått til brudd om ikke avstanden fremdeles var stor, sier han.
Audun Sør-Reime fra NJF bekrefter at lønnsspørsmålet er et av de punktene det har vært bevegelse på. Han vil derimot ikke avsløre om arbeidstakersiden har beveget seg i spørsmålet om forskuttering av sykelønn.
– Men jeg synes forhandlingsklimaet har vært langt mildere denne gangen enn for to år siden, sier han.
Stordrange fra NHO Transport ønsker ikke å gå inn på hvilke områder partene har nærmet seg hverandre, eller hvilke som er de største utfordringene.
– Det tar vi med Riksmekleren, og partene har gode erfaringer med meklingsinstituttet. Vi har stor tro på at vi skal finne en balansert løsning innen meklingsfristen, sier forhandlingsleder for arbeidsgiversiden, Jon H. Stordrange, fra NHO Transport.
Tariffavtalen omfatter omkring 15.000 ansatte i bussbransjen. Disse kjører fylkeskommunale bussruter og bybanene i Bergen og Trondheim. I tillegg kommer ekspressbussene, flybussene og de norske turbussene. En eventuell streik vil tidligst kunne starte 7. mai.
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.
Jonas Fagereng Jacobsen
Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter dårligere betingelser og lavere lønn
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
Jan-Erik Østlie
Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie