Nå endrer EU utstasjoneringsdirektivet:
EU-kommisjonen vil vanne ut minstelønna
Fagbevegelsen raser mot EU-kommisjonen, etter at det er lekket ut forslag til endringer i reglene for arbeidere som sendes til andre land på oppdrag.
Fagbevegelsen frykter EU vil vanne ut minstelønna.
Eline Lønnå
eline@lomedia.no
Nå brygger det opp til konflikt mellom fagbevegelsen og EU. Fagbevegelsen frykter EU åpner for lavere betaling for arbeidere som sendes til utlandet.
Striden dreier seg om det såkalte utstasjoneringsdirektivet.
Tirsdag 8. mars legger EU-kommisjonen etter planen fram et forslag til endringer i direktivet.
Dette direktivet regulerer vilkårene for arbeidere som sendes på oppdrag fra ett EU/EØS-land til et annet. Men deler av innholdet er allerede lekket ut, og fagbevegelsen liker ikke det den ser.
Se tariffleksikonet: Hva er utstasjoneringsdirektivet?
Kan dette senke minstelønna?
Særlig problematisk mener fagbevegelsen det er at EU-kommisjonen legger opp til en annen og mindre forpliktende definisjon av hva som er minstelønn.
I dag er det et krav i utstasjoneringsdirektivet at utsendte arbeidere minst betales minstelønna i landet der arbeidet utføres, og ikke det som er lønnsnivået i hjemlandet.
Men nå vil Kommisjonen at begrepet «minimum rates of pay» erstattes med "remuneration necessary for the protection of workers". Direkte oversatt betyr det «den nødvendige godtgjøringen for å beskytte arbeidere», noe som er et langt mer ullent begrep enn det tidligere minstelønnsbegrepet. I tillegg foreslår Kommisjonen at det skal være opp til medlemslandene å definere hva de legger i minstelønnsbegrepet.
• Les også: Bedriften vil trekke ansatte 2000 kroner dagen ved sykefravær
EU: Lik lønn for likt arbeid
Euro-LO krever at EU fortsatt vil sikre lønna for migranter innad i EU.
– President Juncker (Kommisjonens president Jean-Claude Juncker, red.anm) har forsikret at han står for lik lønn for likt arbeid. Dette er det vi både ønsker og forventer. Noe annet vil være løftebrudd, og fullstendig uakseptabelt for alle arbeidere i Europa, sier generalsekretæren i Etuc (Euro-LO) Luca Visentini i en pressemelding.
Etuc er i utgangspunktet ikke negativ til en revisjon av utstasjoneringsdirektivet. Etter en serie dommer i EU-domstolen (den såkalte Laval-kvartetten). Men nå er reaksjonene sterke, både på innholdet i det lekkede forslaget og på at arbeidet med det har foregått i det skjulte. Partene i arbeidslivet har ikke blitt involvert.
• Følg oss på Facebook og Twitter
Svenskene ønsker konsultasjoner
I Sverige har arbeidsgiversiden og fagbevegelsen gått sammen om et brev der de konkluderer med at Kommisjonen må vente med å legge fram forslag til de har vært gjennom konsultasjoner med partene.
Etuc på sin side presenterer er rekke krav til forbedringer av utstasjoneringsdirektivet. Her er kravene:
• Utstasjonerte arbeidere må garanteres en lønn som er minst lik det lokale arbeidere får.
• Utstasjonerte arbeidere skal omfattes av tariffavtaler som forhandles fram kollektivt i landet der arbeidet utføres.
• Fagforeninger skal kunne forhandle kollektivt for utstasjonerte arbeidere.
• Å sendes ut på arbeid skal fortsatt betraktes som en midlertidig løsning, og et vanlig arbeidsforhold skal reguleres av lovene i landet der arbeidet utføres.
• Byggherren har ansvar for at underleverdører respekterer lover og regler.
• Bemanningsbransjen skal ikke omfattes av direktivet.
• Les også: Sjekk lønna i over 100 bransjer
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.