JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagbevegelsen går hardt ut mot Yrkes-VM i Abu Dhabi

Neste Yrkes-VM er i Abu Dhabi. Det får 24 nordiske fagforbund til å rase.
VERTSNASJON: Abu Dhabi, hovedstaden i de Forente Arabiske Emirater.

VERTSNASJON: Abu Dhabi, hovedstaden i de Forente Arabiske Emirater.

vwalakte@yayimages

Leif.kirknes@lomedia.no

Human Rights Watch er blant dem som har påpekt stygge forhold for fremmedarbeidere i de Forente Arabiske Emirater. Det er med bakgrunn i arbeidsforhold i landet at den Nordiske bygge- og trearbeiderføderasjonen nylig vedtok en uttalelse som går hardt ut mot at yrkeskonkurransen Worldskills går av stabelen i Abu Dhabi i 2017.

Føderasjonen består av 24 medlemsforbund i Norden.

Sammenlignes med Qatar

Blant dem finner vi EL & IT. Forbundsleder Jan Olav Andersen er klar i sin tale: med en fagbevegelse som har gått såpass hardt ut mot fotball-VM i Qatar 2022, må det også stilles tilsvarende krav til de Forente Arabiske Emirater.

Les også: Han ville bare leve fotballdrømmen, men endte med et sant mareritt i Qatar

– Det er vanskelig å se noen vesentlig forskjell mellom Qatar og Abu Dhabi. De kravene vi stiller til myndighetene i Qatar, må også stilles til myndighetene i Abu Dhabi. Hvis ikke kravene knyttet til arbeidsrettigheter og organisasjonsfrihet imøtekommes av myndighetene, må arrangementet flyttes. Det er helt uakseptabelt å gjennomføre et arrangement som Worldskills under slike forhold, sier han.

Han mener troverdigheten i kritikken mot Fotball-VM i Qatar vil tape seg om man ikke også stiller krav til Worldskills i Abu Dhabi. Worldskills er ifølge føderasjonen det fjerde største konkurransearrangementet i verden etter sommer-OL, Fotball-VM for herrer og VM i friidrett.

Krever snille vertsland

Føderasjonen krever at Worldskills International og dets medlemsforbund legger inn noen grunnleggende rammeverk i sine egne regler når det gjelder kriterier for Worldskills-vertskap:

ILOs kjernekonvensjoner, FNs rammeverk for selskap og menneskelige rettigheter, FNs veiledende prinsipper for selskap og menneskelige rettigheter samt OECDs retningslinjer for multinasjonale selskap.

«Menneskelige rettigheter er globale og for oss selvsagte og grunnleggende å følge for alle som er engasjert i forberedelser og gjennomføring av internasjonale konkurransearrangement,» heter det fra føderasjonen.

Dagfinn Svanøe, ungdomsleder i EL & IT Forbundet, mener det er flere del ting fagbevegelsen ikke kan assosiere seg med med tanke på yrkes-VM i Abu Dhabi.

– Under byggingen av Saadiyat var det blant annet en streik for noen litt andre sikkerhetskrav, hvorpå de streikende ble utvist av landet. Det er også oppdaget tilfeller der ansatte har måttet jobbe i ni måneder for å tilbakebetale til arbeidsgiver reisen de hadde for å komme dit, sier Svanøe.

Under lupen hos HRW

Blant annet har Human Rights Watch (HRW) gått hardt ut mot arbeidsforholdene i tilknytning til bygging av øya Saadiyat og byggeprosjekter på denne, deriblant Guggenheim- og Louvre-museum. Etter den første rapporten i 2009 («The Island of Happines: Exploration of Migrant Workers (...»)) ble det lovet bot og bedring.

Men status i 2012-rapporten («The Island of Happiness Revisted») var stadig ikke tilfredsstillende for arbeiderne, til tross for grep tatt av utbyggere og deres internasjonale partnere, samt mindre forbedringer i selve arbeidsforholdene – pauser, fridager, helseforsikring og mer regelmessig lønnsutbetaling.

Derimot var det stadig arbeidere som måtte kjøpe arbeidskontrakter, tilbakeholdt eller misvisende informasjon om arbeidsvilkår – eller innføring av nytt sett vilkår når fremmedarbeideren ankom, ulovlige lønnstrekk og uverdige boforhold. Av de 47 som ble intervjuet, var det bare én av arbeiderne som fortsatt hadde kontroll på sitt eget pass.

«Moderne slaveri»

I Kafala-systemet er det slik at fremmedarbeidere ved å få arbeidsvisum som overleverer mange av sine rettigheter, om ikke alle, til arbeidsgiver eller annen såkalt sponsor i landet. Tradisjonelt sett må arbeidsgiver/sponsor i kafala-systemet samtykke når fremmedarbeidere vil bytte jobb, få førerkort, leie bolig, åpne bankkonto eller altså forlate landet. Dermed kan ikke en arbeider som mener seg utnyttet eller misbrukt av arbeidstaker uten videre bare bytte jobb.

Føderasjonen omtaler det som «moderne slaveri». «Kafala-systemet låser inn migrantarbeiderne i usle arbeidsvilkår og bosituasjoner i vertslandet. De fratas sine pass, trues, krenkes og mange forulykkes i dette hensynsløse systemet», beskriver de.

Føderasjonen hadde møte 16. september her i Oslo.

Første gang i arabisk land

Nettverk/Frifagbevegelse har forsøkt å komme i kontakt med ambassaden til de Forente Arabiske Emirater her i Oslo, uten å lykkes. Worldskills International har foreløpig heller ikke kommentert saken overfor oss, men har bekreftet at vår henvendelse er mottatt.

2017 vil være (eller ville vært, avhengig av hvordan dette ender) første gang konkurransen avholdes i et arabisk land og i region Midtøsten/Nord-Afrika. Da Abu Dhabi ble valgt av generalforsamlingen i 2013, het det fra offisielt hold fra de Forente Arabiske Emirater at dette er å anse som et ledd for å oppnå økt global konkurransefordel og økonomisk grunnvekst. «Det vil også heve effektiviteten, fleksibiliteten og produktiviteten i arbeidsmarkedet gjennom utviklingen av den nasjonale arbeidsstyrken og styrke deres ledende rolle i økonomien», kan man lese i dokumentet.

Letter etter fremtid etter oljen

I en pressemelding fra Worldskills International 14. august i år beskrives det at motivasjonen for å søke om å holde konkurransen i 2017 også har vært basert på et ønske om å promotere kunnskaper og yrkesutdanning i de Forente Arabiske Emirater og Midtøsten for øvrig. Det står at landet leter etter en økonomi som kan ta over når oljen tar slutt.

– Vi må investere i utdanning nå, fordi om kanskje 50 år, når vi sender ut de siste fat med olje, vil vi feire – siden vi vet at vi vil ha fremgang på grunn av vår investering i menneskelige ressurser, uttalte Hans Eksellense Mubarak Al Shamsi i en tale under VM i Brasil, en uttalelse han siterer Hans Høyhet Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan.

Uttalelsen fra føderasjonen:

«[Føderasjonen] og medlemsforbundene krever [...] at Worldskills International setter press på de Forente Arabiske Emirater [for å få dem til] å ratifisere de grunnleggende rammeverkene, inkludert ILOs kjernekonvensjoner i god tid før Worldskills-mesterskapet i 2017 (...) og påbegynner arbeidet med avskaffing av kafala-systemet. Om dette ikke oppnås bør det vurderes å flytte mesterskapet.» heter det blant annet i uttalelsen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Uttalelsen fra føderasjonen:

«[Føderasjonen] og medlemsforbundene krever [...] at Worldskills International setter press på de Forente Arabiske Emirater [for å få dem til] å ratifisere de grunnleggende rammeverkene, inkludert ILOs kjernekonvensjoner i god tid før Worldskills-mesterskapet i 2017 (...) og påbegynner arbeidet med avskaffing av kafala-systemet. Om dette ikke oppnås bør det vurderes å flytte mesterskapet.» heter det blant annet i uttalelsen.