OPPLYSERE: Madeleine Endestad (t.v) og Merethe Solberg i Fellesforbundet mener mange kvier seg for å kreve den lovpålagte minstelønna i møte med ufine sjefer.
Håvard Sæbø
Minstelønn i hotell- og restaurantbransjen:
Fagforeningene ringes ned av utelivsansatte som tjener ulovlig lite
Veldig mange i utelivsbransjen tjener langt under lovpålagt minstlønn. Fagforeningene innen hotell- og restaurant sier mange ikke tør å stille krav til sjefen, selv om de har loven på sin side.
eline@lomedia.no
161,87 kroner i timen. Mindre enn det kan man ikke tjene lovlig i hotell- og restaurantbransjen og i catering hvis man er over 20 år, eller er over 18 år og har fire måneders praksis. Men svært mange som jobber i bransjen i hovedstadsområdet kan bare drømme om slike lønninger.
Fellesforbundets avdeling 10 fikk nettopp inn en sak der en ansatt på en kaffebar i Oslo tjener 110 kroner timen, altså mer enn 50 kroner under lovens minstekrav.
– Den ansatte lurte på om dette kunne være lovlig. Vi får masse henvendelser på telefon og epost fra folk som har hørt om den lovpålagte minstelønna, men som ikke får den. Vi gjør hva vi kan for å hjelpe folk i utelivsbrasjen med å få det de har krav på, sier Merethe Solberg i Fellesforbundet avdeling 10, som organiserer utelivsbransjen i Oslo og Akershus.
• Fra 1. desember kan du kreve høyere lønn i disse bransjene
Julegave på lønnsslippen
Fra 1. desember ble den lovpålagte mistelønna i bransjen økt med rundt 4 kroner timen, etter at den statlige tariffnemnda bestemte at denne delen av tariffavtalen skulle allmenngjøres, altså gjøres gjeldende for alle uansett om de har tariffavtale eller ikke.
Fagforeningene som organiserer innenfor bransjen har det bestemte inntrykk at mange vet om den lovpålagte lønna. Men de er ikke klar over at satsene nå er justert og at man kan kreve etterbetaling fra 1. desember.
– En julegave til ansatte i hotell- og restaurantbransjen fra det organiserte arbeidslivet, sier Solberg.
Sjefen «har ikke råd»
Utelivsbransjen er preget av uryddige forhold, og høy turnover. Merethe Solberg og Madeleine Endestad i Fellesforbundet i Østfold er ikke i tvil om at svært mange ligger betraktelig under 161,87 kroner timen.
– Det er store mørketall her. Vi erfarer at mange ligger rundt 120–130 kroner timen, sier Endestad.
Saker med grov underbetaling og uryddige forhold florerer.
– Arbeidsgiver sier han ikke «har råd» til å betale allmenngjort sats. Men klarer man ikke å drive virksomheten innenfor lovens rammer, er det kanskje bedre å finne seg noe annet å gjøre enn å drive kaffebar. Husk at vi allerede er en lavlønnsgruppe, sier Solberg og Endestad.
Mange tør ikke
I full stilling vil en timelønn på 162 kroner timen bety en årslønn på rundt 320.000 kroner. 110 kroner timen gir en årslønn på 215.000 kroner.
– Svært mange i vår bransje har ikke en lønn å leve av. Det er et stort problem med ufine sjefer som spiller på ansattes samvittighet og forklarer at dersom de krever den allmenngjorte satsen overlever ikke bedriften. En annen side av saken er de mange som ikke tør å snakke med sjefen om rettigheter i det hele tatt. Husk at mange har sitt første møte med arbeidslivet i utelivsbransjen, og vi har utallige eksempler på ungdom som blir utnyttet fordi arbeidsgiverne spekulerer i at de er usikre og ferske, sier Madeleine Endestad.
• Godt Brød-ansatte er frustrerte – får ikke streike for tariffavtale
– Må svi på pungen
Fagforeningene i Oslo og Akershus understreker at også Arbeidstilsynet har en rolle å spille for å kontrollere at minstelønna respekteres ute på arbeidsplassene.
– Det burde vært en økonomisk straff for å unnlate å betale den allmenngjorte lønna, en straff som svir skikkelig, sier Madeleine Endestad.
Det lyktes ikke Magasinet for fagorganiserte å få en kommentar fra Arbeidstilsynet. Men på nettsiden sin skriver tilsynet at det i løpet av 2018 gjennomføres omlag 700 tilsyn innen overnatting og servering. Et av sjekkpunktene er om lønningene er riktige.
– Overnattings- og serveringsbransjen er preget av mange små virksomheter og høy turnover, samt en høy andel unge og utenlandske arbeidstakere. Dette bidrar ofte til lav og manglende kunnskap om arbeidslivets regler, både plikter og rettigheter, skriver tilsynet.
Mest lest
Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.
Simen Aker Grimsrud
60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort
Roar må alltid være på vakt når han prepper løyper i Oslo-marka.
Sissel M. Rasmussen
Roar er en trygghet å ha i skogen, selv om livredning ikke står i stillingsbeskrivelsen
Martin Guttormsen Slørdal
Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve
Hjemmetjeneste (illustrasjonsfoto).
Anita Arntzen
Dette yrket har Norges høyeste sykefravær
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Victoria synes det var sårt da hun ble innkalt til en samtale om hvordan hun kler seg.
Werner Juvik
Victoria sluttet nesten i jobben etter reaksjoner på klesstilen
Aslak Bodahl
Nå får Hamza skattelette for å bo i brakke på jobb
Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.
Colourbox
Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra
Tøffe tider: Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22 000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.
Anita Arntzen
I England sover sykepleiere med 100 prosent stilling i bilen. Her er Olgas råd til Norge
Matbutikken UMS Halden har holdt åpent alle dager hele uka.
Leif Martin Kirknes
Matbutikken er politianmeldt to ganger: Nå stenger UMS Halden om søndagene
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.
Leif Martin Kirknes
200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
Martin Guttormsen Slørdal
Ny strømpolitikk for Ap: Ba om innspill på Giskes rekordmøte
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Trikkesjåfør Sebastian Haugland i Sporveien Trikken måtte gripe inn da en passasjer gikk berserk. Etter hendelsen i 2022 ble han selv hovedverneombud for å hjelpe andre.
Mats Johannesen. Innfelt: Nina Hanssen
Voldsepisoden endret livet for trikkesjåfør: – I ettertid var jeg redd jeg hadde gjort noe feil
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie