JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Serveringsloven består likevel:

Fellesforbundet stoppet regjeringens plan om å slippe til hvem som helst i serveringsbransjen

Serveringsloven består. Det er fasiten etter LO og Fellesforbundets kamp mot regjeringen.
Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

– Det er bra vi ble hørt. Serveringsloven er det eneste etableringshinderet som siler hvem som får komme inn i bransjen. Uten den ville det vært fritt frem for enhver amatør å starte opp, sier Clas Delp, forbundssekretær i Fellesforbundet, til Magasinet for fagorganiserte.

Serveringsloven, eller Lov om serveringsvirksomhet som den egentlig heter, skal sikre forsvarlig drift av serveringssteder.

I loven stilles blant annet krav om daglig leder, etablererprøve og ulike krav til driften – og man må ha serveringsbevilling gitt av kommunen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Clas Delp, forbundssekretær i Fellesforbundet.

Clas Delp, forbundssekretær i Fellesforbundet.

Erlend Angelo, Magasinet for fag

Denne ville altså regjeringen vrake for «å oppheve regelverk som er unødig byrdefull for næringslivet».

I høringsnotatet skriver de at loven er en lov som skal påse at andre lover følges, og at nytteverdien av loven fremstår som uklar. Som de skriver: «Den hindrer i begrenset grad uønskede aktører i å starte opp serveringsvirksomhet, og den bidrar i liten grad til å oppfylle sine formål.»

Fellesforbundet vil ha skatt på tips

Men nå, to år etter at regjeringen foreslo å skrote serveringsloven, går de tilbake på sin egen konklusjon.

– Kampen mot arbeidslivskriminalitet er viktigst. Vi ønsker fremdeles å forenkle hverdagen for serveringsnæringen, men vi må finne andre løsninger enn å fjerne serveringsbevillingen, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen

LO og Fellesforbundet i front for samlet nei

I pressemeldingen nevnes spesifikt LO og Fellesforbundets motstand – en motstand som viste seg å komme fra mange aktører. Actis, Arbeidstilsynet og Politidirektoratet sa også klart nei til å fjerne loven. Flere kommuner påpekte at de vil miste et overordnet kontrollansvar om loven ble fjernet. I Bergen ble 19 serveringssteder stengt av politiet tidligere i år – og ingen av dem hadde serveringsbevilling.

Transport går trolig inn i Fellesforbundet om ett år: – Vi vil bli sterkere sammen

NHO Reiseliv var for øvrig for å fjerne loven, mens Virke Reise Norge ville beholde enkelte deler.

– Vi er enige i at serveringsloven ikke har fungert etter hensikten, men at det skal avløses av ingen lov er derimot ikke lett å forstå, skrev Fellesforbundet i sitt høringssvar.

Bedre regler er svaret

Det må heller lages tydeligere regler, sier forbundssekretær Clas Delp til Magasinet for fagorganiserte.

– Jeg håper at regjeringen nå kan se på trepartsbransjeprogrammets anbefaling fra 2015. Slå sammen serveringsloven med relevante deler av alkoholloven og matloven.

– Ingen er opptatt av å beholde en lov som ikke fungerer, men hensikten her er veldig viktig. Lovens navn har ingenting å si, sier Delp.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse