Serveringsloven består likevel:
Fellesforbundet stoppet regjeringens plan om å slippe til hvem som helst i serveringsbransjen
Serveringsloven består. Det er fasiten etter LO og Fellesforbundets kamp mot regjeringen.
Illustrasjonsfoto
Erlend Angelo
erlend@lomedia.no
– Det er bra vi ble hørt. Serveringsloven er det eneste etableringshinderet som siler hvem som får komme inn i bransjen. Uten den ville det vært fritt frem for enhver amatør å starte opp, sier Clas Delp, forbundssekretær i Fellesforbundet, til Magasinet for fagorganiserte.
Serveringsloven, eller Lov om serveringsvirksomhet som den egentlig heter, skal sikre forsvarlig drift av serveringssteder.
I loven stilles blant annet krav om daglig leder, etablererprøve og ulike krav til driften – og man må ha serveringsbevilling gitt av kommunen.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Clas Delp, forbundssekretær i Fellesforbundet.
Erlend Angelo, Magasinet for fag
Denne ville altså regjeringen vrake for «å oppheve regelverk som er unødig byrdefull for næringslivet».
I høringsnotatet skriver de at loven er en lov som skal påse at andre lover følges, og at nytteverdien av loven fremstår som uklar. Som de skriver: «Den hindrer i begrenset grad uønskede aktører i å starte opp serveringsvirksomhet, og den bidrar i liten grad til å oppfylle sine formål.»
• Fellesforbundet vil ha skatt på tips
Men nå, to år etter at regjeringen foreslo å skrote serveringsloven, går de tilbake på sin egen konklusjon.
– Kampen mot arbeidslivskriminalitet er viktigst. Vi ønsker fremdeles å forenkle hverdagen for serveringsnæringen, men vi må finne andre løsninger enn å fjerne serveringsbevillingen, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen
LO og Fellesforbundet i front for samlet nei
I pressemeldingen nevnes spesifikt LO og Fellesforbundets motstand – en motstand som viste seg å komme fra mange aktører. Actis, Arbeidstilsynet og Politidirektoratet sa også klart nei til å fjerne loven. Flere kommuner påpekte at de vil miste et overordnet kontrollansvar om loven ble fjernet. I Bergen ble 19 serveringssteder stengt av politiet tidligere i år – og ingen av dem hadde serveringsbevilling.
• Transport går trolig inn i Fellesforbundet om ett år: – Vi vil bli sterkere sammen
NHO Reiseliv var for øvrig for å fjerne loven, mens Virke Reise Norge ville beholde enkelte deler.
– Vi er enige i at serveringsloven ikke har fungert etter hensikten, men at det skal avløses av ingen lov er derimot ikke lett å forstå, skrev Fellesforbundet i sitt høringssvar.
Bedre regler er svaret
Det må heller lages tydeligere regler, sier forbundssekretær Clas Delp til Magasinet for fagorganiserte.
– Jeg håper at regjeringen nå kan se på trepartsbransjeprogrammets anbefaling fra 2015. Slå sammen serveringsloven med relevante deler av alkoholloven og matloven.
– Ingen er opptatt av å beholde en lov som ikke fungerer, men hensikten her er veldig viktig. Lovens navn har ingenting å si, sier Delp.
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.