TIPS: For mange servitører er tips en viktig del av inntekten. Men de færreste har skattet av tipsen, og dermed heller ikke fått pensjonsopptjening.
Sissel M. Rasmussen
Nytt forslag fra Skattedirektoratet:
Bør ansatte på barer og restauranter betale skatt på tips? Ja, mener Fellesforbundet og LO
Forslag fra Skattedirektoratet om å skattlegge tips får tommelen opp fra LO og Fellesforbundet. Til gjengjeld skal tips gi pensjonsopptjening, feriepenger og sykepenger.
eline@lomedia.no
– Forslaget om at tips skal behandles som annen inntekt og skattlegges er mer rettferdig og gir de ansatte flere rettigheter. Derfor støtter vi det.
Det sier Fellesforbundets Clas Delp om et forslag fra Skattedirektoratet som har vært ute på høring.
Direktoratet foreslår at arbeidsgivere fra 2019 må innrapportere, foreta forskuddstrekk og betale arbeidsgiveravgift på all tips ansatte får.
For de ansatte vil det bety at også tips blir regnet som en inntekt som utløser rettigheter, i form av pensjonsopptjening, sykepenger og feriepenger.
• LO-lederen vil mobilisere for pensjon fra første krone
Dyrere for arbeidsgiver
– Det er klart at utfallet her kan bli at arbeidsgiver nekter ansatte å motta tips, fordi det påfører dem utgifter i form av arbeidsgiveravgift og pensjon. Men det er jo mer det normale i arbeidslivet å ha streng regulering av å motta gaver, sier Clas Delp.
Han forteller at det har vært forbud mot tips i tidligere tider. I 1924 ble det innført en prosentlønnsordning der kelnere la 10 prosent på alle regninger over 3 kroner, og disse pengene utgjorde lønna. Drikkepenger i tillegg til dette var ikke tillatt. Men allerede før andre verdenskrig forsvant dette systemet, fordi det var vanskelig å å overholde.
Flere fordeler enn ulemper
Også det nye forslaget om å behandle tips som vanlig inntekt skattemessig er ømtålig blant medlemmer i Fellesforbundet innen bransjer som tradisjonelt har hatt mye tips.
Clas Delp mener imidlertid det er klart at det er flere fordeler enn ulemper med de foreslåtte nye reglene. For eksempel vil det ikke lenger være slik at sykepenger og pensjon ikke reflekterer ansattes reelle inntekt.
– Slik det er nå kan man si at folk som får mye tips de ikke skatter av får en langt lavere sykepengeutbetaling enn det de faktisk tjener skulle tilsi.
Delp legger til at det allerede i dag er slik at tips er skattepliktig, det har bare ikke vært praktisert. Og skattleggingen har ikke utløst arbeidstakerrettigheter, som Skattedirektoratets forslag vil gjøre.
I tillegg kommer det at systemet med prosentlønn for servitører er på vei ut av tariffavtalesystemet, selv om enkelte fortsatt har det. De som har hatt en slik lønnsavtale har skattet av tipsen, såkalt sjablongbeskatning. Andre har ikke skattet av tips, i praksis. Derfor blir det nå en mer rettferdig og likere ordning, mener Fellesforbundet.
I høringsrunden har også LO støttet Fellesforbundets synspunkter i denne saken.
Tips vs lønn
Clas Delp peker på at praksisen med tips som ikke beskattes eller regnes som normal inntekt i alle år har vært brukt som et middel for å holde lønningene i serveringsbransjen nede.
– Dermed har markedslønna på arbeidskraft vært holdt unaturlig lav. Vi mener det er et veldig gammeldags system at arbeidstakere skal være avhengig av kundenes velvilje i det enkelte tilfellet for å få ei lønn å leve av, sier Delp.
Allmenngjøringa av lønningene
I sitt forslag om nye regler drøfter Skattedirektoratet om skattlagt tips kan inngå som en del av lønnsberegningen som den allmenngjorte tariffavtalen regulerer. Dette er Fellesforbundet helt uenig i.
• Les om innføring av lovpålagt minstelønn i serveringsbransjen her
– Allmenngjøringen betyr at tariffavtalen, i dette tilfellet Riksavtalen, ligger til grunn. Der er det ikke noe som tilsier at tips skal motregnes mot lønn. Da ville jo gjestenes tips egentlig gå til å subsidiere bedriftens lønnsutgifter. Da ville det ikke bli gitt mye tips, sier Delp.
Her får forbundet støtte fra høringssvaret fra Arbeistilsynet, som skriver at «Arbeidstilsynet ser det som negativt at en ustabil inntekt som tips i tilfelle blir med i vurderingen om allmenngjort lønn utbetales».
Mest lest
GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.
Ole Palmstrøm
Innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent
– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.
Jan Erik Østlie
Her er regjeringens forslag til å løse strømkrisa
BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstittutet er redd kuttene i de ekstra bevilgningen til koronarelatert arbeid vil ramme de ansatte.
Ole Palmstrøm
Ansatte raser over FHI-kutt: – Dette er takken fra Norge, liksom
Debatt
Nå må du Jonas og flere av de andre på Stortinget våkne og vise handling, skriver Merethe Solberg.
Erlend Angelo
«Når Støre går ut med at strømprisene kan bli enda dyrere, da klarer jeg ikke å sitte i ro»
KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.
Espen Sand
Zara tilbyr kontrakter på seks timer i uka: – Bare tull, sier tidligere butikksjef
Terje Aasland bekrefter at regjeringen vurderer å legge fram forslag på fire tiltak for å dempe strømkrisen.
Martin Guttormsen Slørdal
Dette er de fire strømtiltakene regjeringen vurderer nå
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Jan-Erik Østlie
LO-lederen advarer mot lettvinte strøm-løsninger
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.
Bjørn A. Grimstad
Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
STOR UTFORDRING: Regiondirektør Eirik Bergstedt påpeker at innsatte må få psykisk helsehjelp i det omfanget de trenger, og ansatte må sikres en trygg arbeidshverdag.
Eirik Dahl Viggen
Sterke reaksjoner etter innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent
SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.
Nina Hanssen
Dersom SAS-pilotene vender tommelen ned i helga, kan det bli ny storstreik
SAS
Tormod Ytrehus
Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen
Lufthansa
Lønnsfest for bakkeansatte i Lufthansa: Enkelte får nesten 60.000 kroner mer i året
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
Martin Guttormsen Slørdal
Gerd-Liv Valla kritiserer regjeringen: – Strøm er ikke en vare. Det har den dessverre blitt
Regjeringen har presentert en «kraftfull satsning på havvind» for å øke kraftproduksjonen i Norge. Fra venstre: Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).
Lise Åserud / NTB
Professor om strømstøtte til bedrifter: – Staten skal ikke være en trygdekasse for næringslivet
Kommentar
Håvard Sæbø
«Velgere har grunn til å være skuffet. Strømsjokket har ført til politisk kortslutning»
I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.
Ingerid Jordal