FORHANDLE: Jørn Eggum mener det var klokt av regjeringa å overlate det til partene å finne en løsning på EØS-striden om verftslønningene.
Erlend Angelo
EØS-striden om verftslønninger:
Fellesforbundet tror verftssaken kan løses i tariffoppgjøret
Regjeringas svar gjør at vi nå er herre over egen situasjon, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum.
eline@lomedia.no
– Regjeringa sto opp for dommen i Høyesterett, og nå forventer de at vi i tariffoppgjøret neste år klarer å finne en løsning på reisebestemmelsene som ESA kan godta.
Det sier Jørn Eggum, som er godt fornøyd med at arbeidsminister Anniken Hauglie fredag ba EØS-organet ESA om å smøre seg med tålmodighet i den såkalte verftssaken. I høst varslet ESA at de mener Norge bryter med prinsippene om fri flyt av arbeidskraft, og dermed selve grunnlaget for EØS-avtalen. Anniken Hauglie peker på at det er tarifforhandlingene i Norge som legger lista for det arbeiderne skal ha krav på også når de er på reise, og at det derfor er best at partene selv løser striden som snart har versert i rettssystemet i ti år.
• Regjeringen sender EØS-striden om verftslønningene videre til tariffoppgjøret
Lang historie
For kampen om lønningene ved norske verft har ei lang historie. Etter EUs østutvidelse i 2004 strømmet det inn øst-europeiske arbeidere til norske verft – de fleste med lønn langt under norsk nivå. Etter fem års strid fastslo en enstemmig Høyesterett i 2013 at alle tilreisende arbeidere til norske verft skal ha dekt reise, kost og losji, samt få et utenbystillegg på toppen av lønna. Ordningen kalles allmenngjøring, altså at enkelte bestemmelser i tariffavtalen gjøres til lov og gjelder for hele bransjen, også uorganiserte.
Dekking av reise, kost og losji er i tråd med den over 100 år gamle verkstedoverenskomsten. Norske tilreisende arbeidere får også disse tilleggene, og nettopp dette at norske og utenlandske arbeidere stiller noenlunde likt bremer lavlønnskonkurransen og sikrer at også norske arbeidere kan ha et levebrød.
Verftene mente at disse tilleggene kunne bakes inn i lønna, og saksøkte staten for å kunne spare utgifter til lønn. Verftene tapte klart, men NHO ga seg ikke og tok saken med seg til ESA, som overvåker EØS-avtalen.
• NHO kan få hjelp av EØS-avtalen til å senke norske verftslønninger
Roser regjeringa
– Hadde regjeringa bøyd nakken for ESA og gitt etter ville det gjort noe med folks rettsoppfatning. Men realiteten i saken er at skulle de gjort det måtte det vedtas en helt ny lov, og det er et utrygt farvann for alle. Nå er det opp til oss i tariffoppgjøret å finne løsningene, sier Jørn Eggum. Han er lettet over at regjeringa ikke gikk bort fra sin plattform der det slås fast at allmenngjøringsordningen står ved lag.
– Dette var klokt av regjeringa. Hadde de gått en annen vei ville det vært en ansvarsfraskrivelse. Nå viser de at de har forstått frontfagsmodellen og at de har akseptert at partene i arbeidslivet er seg sitt ansvar bevisst, mener Eggum.
Krever full dekning
Dersom det ender med et forbundsvist oppgjør i 2018 er det han og Norsk Industris Stein Lier-Hansen som skal knekke denne nøtta. Det blir etter alle solemerker ingen enkel jobb, da Norsk Industri og verftene har strittet imot hele allmenngjøringsordningen siden den ble innført i 1994.
– Ja, men de har også forholdt seg til reisebestemmelser i tariffavtalen siden 1907. Når alt kommer til alt stiller også arbeidsgiverne opp, påpeker Eggum.
Han er klar på at Fellesforbundet mener at arbeidere har klar rett til å få dekket de utgiftene de har til reise, kost og losji når arbeidsgiveren sender dem på arbeid borte fra hjemmet. – Her har vi ikke noe å gi, sier han.
Vil ESA vente?
Regjeringas plan om å la partene løse denne striden forutsetter også at ESA godtar å vente.
Jørn Eggum har tro på at det kommer til å skje, og mener signalene fra ESA er at de ikke ønsker å skape kaos i norsk arbeidsliv.
Kaos har det imidlertid vært på arbeidsgiversida i denne saken. De to største NHO-foreningene Norsk Industri og Byggenæringens landsforening har stått steilt mot hverandre.
• Full splittelse blant arbeidsgiverne
Stemninga mellom Fellesforbundet og Norsk Industri har også vært laber på grunn av denne saken.
Ikke bare verft
Striden om allmenngjøring har i stor grad handlet om verftene. Men etter at det ble allmenngjort bestemmelser for å hindre sosial dumping i denne bransjen, har mange andre fulgt etter: byggebransjen, elektro og renhold.
– Derfor er det ikke lenger slik at å endre på reisebestemmelsene bare vil påvirke konkurranseutsatt sektor. Også innenlandske bransjer vil merke det, og derfor er det nødvendig at hver enkelt bransje tilpasser bestemmelsene ut fra sine behov.
I første omgang skal nå Fellesforbundet og Norsk Industri sitte sammen i et utvalg og jobbe med saken fram til 1. mai. Deretter starter forberedelsene til tariffoppgjøret 2018.
Mest lest
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt vil undersøke arbeidsforholda i Olivia – truar med å ta frå restaurantane skjenkebevillinga
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier. 22 års erfaring som barnepleier teller ikke
Berit Roald / NTB
Nav vet fortsatt ikke hvor mange som mistet AAP i et helt år
Finansminister Elisabeth Svantesson (Moderaterna) etter møtet med Axfood, Ica og Coop angående de høye prisøkningene, 21. mars 2023.
Pontus Lundahl / TT / NTB
Finansminister provosert av bonuser i dagligvarebransjen
– Det er overraskende at utbetalingene holder seg så høyt, sett i lys av den tiden vi er i, sier økonomisk rådgiver i Simployer, Espen Øren.
Brian Cliff Olguin
Bonusene i næringslivet har økt kraftig: – Tydelig at det går veldig bra
Geir Olsen / NTB
LO advarer hopptopp: – Å nekte kvinnelige skihoppere å konkurrere er diskriminerende
Overskuddet for fjerde kvartal i fjor endte på hele 2,1 milliarder kroner for Eviny. (Illustrasjonsfoto)
Tormod Ytrehus