EØS:
Flere industribastioner i Fellesforbundet sier nei til EØS-avtalen
– Miljøene som er ute i felten er i forkant, og ser hva kameratene fra Øst-Europa utsettes for, sier Fellesforbundets Steffen Høiland. Nå sier flere tunge industriavdelinger i forbundet nei til EØS-avtalen.
EØS-MOTSTAND: Støtten til EØS langs kysten og i tunge industrimiljøer forvitrer, sier Steffen Høiland, avdelingsleder i Nord-Rogaland og forbundsstyremedlem.
Erlend Angelo
eline@lomedia.no
EØS-avtalen har vært heftig debattert i Fellesforbundet og LO etter at Fellesforbundets største avdeling tidligere i høst vedtok at avtalen bør sies opp.
Nå kommer en rekke andre, store avdelinger i Fellesforbundet på banen med liknende vedtak. Det er særlig i industrien langs kysten, i de tradisjonelt sterkeste miljøene i forbundet, at EØS-motstanden står sterkt.
Skepsis og uro
– Etter at avdeling 5 kom med sitt vedtak vakte det sterke reaksjoner, og man fikk inntrykk av at det bare var denne ene avdelingen som kunne ytre noe så «uhørt». Men de er langt fra alene om standpunktet sitt. Tvert om vil jeg si at det gjenspeiler skepsis og uro som har vært til stede i forbundet lenge.
Det sier Steffen Høiland, som er avdelingsleder for Fellesforbundet i Nord-Rogaland, avdeling 57. Nylig fattet avdelingen et vedtak som også munner ut i et krav om å si opp EØS-avtalen. Avdelingen mener at «skremselspropaganda har altfor lenge blitt brukt for å kvele alle innvendinger mot negative virkninger av EØS avtalen» og at realistiske alternativer til avtalen blir avfeid.
Her kan du lese hele uttalelsen fra avdeling 57.
Også Fellesforbundets avdelinger i industribastionene Stavanger, Sunnhordaland og Innherred har kommet til samme konklusjon om EØS og har fattet liknende vedtak den siste tiden. Avdelingene som har vedtatt nei til EØS favner blant annet store industrilokomotiver som Rosenberg verft i Stavanger, Aibel i Haugesund og Kværner på Stord og Verdal.
(Saken fortsetter under bildet.)
Tariffnemndas vedtak
I likhet med avdeling 5 reagerer de andre store industriavdelingene sterkt på at den statlige tariffnemda valgte å svekke reisedekkingen for arbeidere som kommer til Norge fra utlandet for å jobbe.
• Tariffnemnda svekker reisedekking etter EØS-press
– ESA viser med sin inngripen at de med bakgrunn i EU-regler og EØS-avtalen, direkte kan påvirke norsk arbeidsliv og lønns- og arbeidsvilkår i Norge. Dermed presses fagbevegelsen fra skanse til skanse i kampen mot sosial dumping og grov utnyttelse av utenlandsk arbeidskraft, heter det i vedtaket fra avdeling 57.
Men EØS-motstanden har en lengre historie. På landsmøtet i Fellesforbundet i 2015 var det med knapp margin at det ble flertall for å videreføre støtten til EØS. 226 stemte for å si opp EØS-avtalen dersom viktige skanser i kampen mot sosial dumping skulle falle som følge av EØS-press, mens 229 ville beholde avtalen uten en slik «sikkerhetsventil». Landsmøtet vedtok likevel en sterkt kritisk uttalelse om striden rundt reise, kost og losji: «Det er ikke akseptabelt at EØS legger begrensninger på hva av dette vi krever etterlevd».
Vedtak på landsmøte og LO-kongress
Steffen Høiland peker at at både dette og LO-kongressens vedtak om at «ILO- konvensjoner, norske tariffavtaler og norsk arbeidslivslovgivning må gis forrang foran EU-regler» nå er brutt.
– ESAs innblanding i norske allmenngjøringsvedtak, og den økte faren for sosial dumping dette forårsaker, er et klart brudd på de forutsetninger som både Fellesforbundets landsmøte og LO-kongressen har lagt til grunn for fortsatt støtte til EØS-avtalen.
Konklusjonen fra industritunge avdeling 57 er et krav om at EØS-avtalen sies opp.
– Jeg har aldri opplevd et sterkere engasjement eller å ha mer ryggdekning lokalt enn i denne saken, sier Høiland.
Forbanna på Arbeiderpartiet
– Nå må både Fellesforbundet og LO revurdere sitt syn. Mener de fortsatt at det er grunnlag for å støtte EØS-avtalen? spør Høiland.
Også avdelingsleder Arild Håvik i avdeling 25 i Stavanger støtter kravet om å si opp EØS.
– Tariffnemdas svekkelse av allmenngjøringa av reise, kost og losji vakte svært sterke reaksjoner.
Både Høiland og Håvik er sosialdemokrater, men i spørsmålet om EØS er de på kollisjonskurs med partiledelsen.
• Støre mener EØS er grunnplanke i forholdet til Europa, sier nei til utredning
– Vi er stein forbanna på at ikke partiet kan støtte en utredning av alternativene til EØS. Nå må partiet spørre seg om EØS er et mål i seg selv, eller om avtalen står i motstrid til trygge vilkår i arbeidslivet.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.