JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Foodora-syklistene i Trondheim har enda verre vilkår enn i Oslo. Nå er de klare for å streike

Foodora-syklistene i Trondheim må ofte sykle nesten dobbelt så langt for å levere mat som de streikende kollegaene i Oslo. Betalingen er den samme.
Fellesforbundet forbereder enda en utvidelse av Foodora-streiken, og sykkelbudene i Trondheim er klare. Fra venstre: Norbert Schmidt, Even Duesten, Joshua Rogers, Marius Bones og Matthew Barnett. Helt til høyre står Roy Einar Nilsen fra Midtnorsk Transportarbeiderforening.

Fellesforbundet forbereder enda en utvidelse av Foodora-streiken, og sykkelbudene i Trondheim er klare. Fra venstre: Norbert Schmidt, Even Duesten, Joshua Rogers, Marius Bones og Matthew Barnett. Helt til høyre står Roy Einar Nilsen fra Midtnorsk Transportarbeiderforening.

Roy Ervin Solstad

Saken oppsummert

roy@lomedia.no

I Oslo har sykkelbudene maksimalt 3–3,5 kilometer å sykle for hver matleveranse. I Trondheim der Foodora ble etablet i april 2018, kan turene bli på over seks kilometer.

– Resultatet er at vi ikke klarer like mange leveranser som i Oslo. Det betyr at vår gjennomsnittlige timelønn er langt lavere enn det Foodora oppgir, sier Matthew Barnett.

For hver betaling får nemlig sykkelbudene 15 kroner på hverdager, 20 kroner på lørdager og 25 kroner på søndager og helligdager. Det gjelder i Oslo, Trondheim og de andre byene Foodora opererer.

Hør hvorfor Foodora-streiken kan bli historisk:

Abonner på Rørsla i Apple podkaster, Google podcasts, Spotify, eller der du hører podkaster!

Holdt ikke det de lovet

Briten var klubbleder for de Fellesforbund-organiserte sykkelbudene til Foodora i Trondheim helt fram til begynnelsen av september.

Det var nettopp de lange turene uten å få ekstra betalt som var en av hovedgrunnene til at han organiserte seg, og fikk andre sykkelbud i Trondheim til å gjøre det samme.

– Det verste er når jeg får en bestilling rett før skiftet mitt er ferdig. Hvis det er en lang tur, vil jeg ikke få betalt for sykkelturen tilbake til sentrum, forteller Barnett.

p

Årsaken er at i det øyeblikket sykkelbudet registrerer på mobil-appen at varen er levert, så stopper også lønna fra Foodora, siden det er etter oppsatt skiftplan.

– Foodora-ledelsen kom hit fra Oslo og lovet oss at vi ikke skulle sykle lenger enn 3,5 kilometer. Frilanserne i Foodora har distansebonus. Det har ikke vi som er ansatt, selv om jeg har spurt om det mange ganger. Også om jeg bare kunne få betalt for tiden det tar å komme seg tilbake til utgangspunktet. Men Foodora gjør ingenting, sier han oppgitt.

Fra 15 til 25 medlemmer

Fram til streiken i Oslo startet 20. august, var 15 av omtrent 50 sykkelbud i Trondheim organisert. Ifølge Matthew Barnett var det vanskelig å verve folk tidligere.

Nå kan imidlertid nyvalgt klubbleder Joshua Rogers fortelle til Magasinet for fagorganiserte at det nærmer seg dobling av antall organiserte.

– Per i dag er vi 25 organiserte, men det kommer stadig nye til, sier han.

Det nye er at klubben får medlemmer de selv ikke har vervet inn, men som melder seg inn direkte på eget initiativ.

Rogers, som til tross for sitt engelskklingende navn kommer fra Tyskland, er ikke i tvil om at streiken i Oslo har hatt betydning.

Saken fortsetter under bildet.

Joshua Rogers, klubbleder for sykkelbudene organisert i Fellesforbundet i Foodora i Trondheim.

Joshua Rogers, klubbleder for sykkelbudene organisert i Fellesforbundet i Foodora i Trondheim.

Roy Ervin Solstad

– Vi har hatt et par klubbmøter de siste par ukene, og medlemmene er veldig klare for å streike, understreker han.

En streikekomite er i ferd med å bli etablert.

– Vi har snakket om hva vi kan gjøre hvis det blir streik. Vi kommer blant annet til å lage en turnusliste for når vi kan stå på stand. Blir det streik, skal vi være klare, lover Rogers.

Rammer omdømmet

Både Rogers og Barnett understreker at de tar inspirasjon fra streiken i Oslo.

– Rent økonomisk vil en streik i Trondheim ha mindre å si enn streiken i Oslo, men omdømmet til Foodora vil bli rammet ytterligere hvis streiken sprer seg til Trondheim, og kanskje andre byer, sier Matthew Barnett.

I Trondheim kan det bli fatalt siden det finske selskapet Wolt som driver en identisk tjeneste, allerede er etablert.

– Vi vil ikke at Foodora skal miste kunder i Trondheim, men vi må få bedre betalt, og få betalt for lengre distanser, påpeker Barnett.

Roy Einar Nilsen fra Midtnorsk Transportarbeiderforening, en avdeling i Fellesforbundet, forteller at det ble jobbet med et krav om tariffavtale for Foodora-syklistene i Trondheim, samtidig med sonderingene i Oslo.

– Vi la det på vent, siden Oslo var kommet lenger enn oss, avslører han.

Forbereder streik i Trondheim

Sekretær i Fellesforbundets tariffavdeling, Bjørn Anders Jonassen, håper Foodora kommer tilbake til forhandlingsbordet. Han advarer allerede om at en opptrapping av streiken vil ramme Foodora også utenfor Oslo.

Saken fortsetter under bildet.

– Vi forbereder streik i Trondheim, sier han.

Det til tross for at Foodora i et brev til sykkelbudene sine for første gang åpner for å betale et vintertillegg fra desember til februar. Foodora fastholder imidlertid at den foreslåtte tariffavtalen fra Fellesforbundet ikke er egnet til driften Foodora har.

Det får Jonassen til å riste på hodet, da bestemmelsene i speditøroverenskomsten som Foodora viser til, var noe Transportarbeiderforbundet og Fellesforbundet gikk bort fra for lenge siden. Disse var heller ikke oppe til diskusjon i meklingen forut for streiken.

– Dette er bare gjentagelse av løgner, eller i beste fall misforståelser. Nå må Foodora komme seg til forhandlingsbordet igjen, slik at streiken kan avsluttes. Vi skal nok finne en god løsning med dem, sier Bjørn Anders Jonassen.

– Gjelder kun en av hundre

Carl Tengberg som leder Foodora i Norden, avviser at det er blitt lovet sykkelbudene i Trondheim at det ikke skulle forekomme leveranser over 3,5 kilometer.

– I august var kun 1,11 prosent av leveransene lengre enn 3,5 kilometer, og vi gjør alt for å holde turene kortest mulig. Hele modellen vi har i dag, som vi satte opp i dialog med syklistene i 2016, bygger på det. Det gir syklistene best mulig lønn, det holder matkvaliteten høy og det er mest lønnsomt. Sannheten er at gjennomsnittlig leveranse for sykkelbudene ligger langt under 3,5 kilometer, mens det er frilansere som kjører bil eller moped som skal dekke de distansene som er for lange for syklistene. Derfor får de også distansebonus siden det blir færre ordre på dem i timen. Da må vi sikre dem samme gode timelønn på en annen måte, påpeker han.

Tengberg kjenner seg heller ikke igjen i beskrivelsen av at sykkelbudene ikke får betalt for returen tilbake etter at de har signert ut en leveranse etter oppsatt skift.

– Det får de absolutt, så det spørsmålet virker å være bygd på feilinformasjon, sier han.

p

Diskuterer gjerne

Når det gjelder vinterbetaling, forteller Tengberg at dette er noe Foodora har diskutert lenge, og ikke er noe «tilbud» som har noe med kravene fra Fellesforbundet og den pågående streiken å gjøre.

– Vi har ønsket å forbedre modellen, og det har jeg informert om nå, sier han.

Tengberg vil imidlertid ikke svare på hvorfor dette ikke ble lagt på bordet under forhandlingene og meklingen med Fellesforbundet. Ei heller hvorfor Foodora viser til at de ikke kan bruke en tariffavtale som Fellesforbundet hevder ikke var på bordet under forhandlingene og meklingen.

– Vi har kommunisert grundig offentlig, blant annet i flere kronikker at speditøroverenskomsten ikke er egnet til vår drift, men vi har taushetsplikt når det gjelder detaljer fra selve forhandlingene. Jeg kan vel likevel si at mangel på dialog om det vi mener er viktigst, nettopp var et av hovedproblemene. Vi har, også offentlig, vært svært tydelige på at vi er villige til å diskutere alt – så lenge det skjer basert på fakta og en totalvurdering av hva som fungerer for selskapet og treffer hele bredden av syklistene, sier Carl Tengberg, leder i Foodora Norden.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss