JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Foreslår ny handlingsplan mot sosial dumping

Arbeiderpartiet vil tette smutthullene for sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. Regjeringen mener de allerede er godt i gang.

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

Syv stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet har fremmet et såkalt Dokument 8-forslag i Stortinget. Ap-representantene ønsker å få Stortinget med på et krav overfor regjeringen om å utarbeide og legge fram en ny handlingsplan mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

De lanserer en lang liste på 22 punkter de mener bør inngå i handlingsplanen.

* LES HELE FORSLAGET HER *

– Hvorfor kommer dette nå, og ikke da dere satt i regjering selv?

– De rødgrønne gjorde mye på dette området, men det dukker opp stadig nye smutthull som vi må tette. Disse tiltakene er jeg sikker på vil hjelpe i dagens situasjon, sier Dag Terje Andersen til frifagbevegelse.no.

– Mye av dette er forbedringer av tidligere tiltak, som for eksempel å gjøre det vanskeligere å jukse med ID-kort i byggebransjen, samt utvidelse av solidaransvar til å gjelde byggherre, mener Andersen.

Glede hos Fellesforbundet

Andersen forteller at forslaget kommer etter samarbeid med NHO/LO, og da særlig BNL (Byggenæringens Landsforening) og Fellesforbundet.

Sistnevnte er meget fornøyd med forslaget fra Arbeiderpartiet. Dette er tiltak som trengs og vil treffe i dagens situasjon, mener forbundsskretær Steinar Krogstad i Fellesforbundet.

– Det aller viktigste i dette forslaget, er de punktene som vil stenge ut de kriminelle. Det vil si forslagene som stiller faktiske krav til dem som skal gjøre arbeidet. Som for eksempel krav til egne ansatte og krav til lærlinger, kommenterer Krogstad.

Forbundssekretæren mener dagens regjering er for opptatt av straffetiltak. Det viktigste er at det må bli enklere å være seriøs, ifølge Krogstad.

– Vi trenger å styrke begge delene, men det er ikke nok å øke kontrollene og straffene. Det er enda viktigere å komme med tiltak som ligger i forkant og vil stenge ut problemet. Tiltak som vil sikre at det er de seriøse som får jobben og redusere markedet for de useriøse og kriminelle.

Egen handlingsplan

Regjeringen mener de allerede er godt i gang med kampen mot arbeidslivskriminaliteten, og sier samtidig at lenge har jobbet med en egen handlingsplan, som forhåpentlig er klar før jul.

– Det er en omfattende liste i forslaget. Noe av det er dekket i statsbudsjettet, som styrking av Arbeidstilsynet. Det er mye her regjeringen er enig i, og i vår handlingsplan vil regjeringen komme med en samlet strategi mot arbeidslivskriminalitet, der vi vil invitere partene i arbeidslivet til å bidra, sier statssekretær Kristian Dahlberg Hauge i Arbeids- og sosialdepartementet.

Statssekretæren understreker at de ser at utviklingen går raskt og at regjeringen har og vil sette i gang tiltak.

– Vi skal inn med hard hånd, men samtidig ikke komme med for mange tiltak samtidig, som gjør det vanskelig også for dem som vil drive seriøst, sier Hauge.

Fellesforbundet frykter at en åpning for flere midlertidig ansatte vil gjøre det lettere for useriøse?

– Det vil jeg avvise på det sterkeste. Åpningen vi ønsker i arbeidsmiljøloven for flere midlertidig ansettelser skal innrettes med restriksjoner, slik at det vil fungere som et springbrett for flere inn i arbeidslivet, understreker Hauge.

Håper på støtte

Forslaget blir trolig sendt videre til Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget. Dag Terje Andersen håper det blir behandlet der "så fort som mulig". Det kan fort ta noen uker i disse statsbudsjett-tider.

Arbeiderpartiet kommer til å legge av 40 millioner kroner ekstra i deres alternative statsbudsjett i kampen mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

Også KrF har kommet med forslag til Stortinget for å styrke kampen mot svart arbeid.

– Vi håper og tror at vi vil få med oss Stortinget på i alle fall deler av forslaget. Det er viktig å legge trykk på dette problemet, og vi må presse på for å få regjeringen til å gjøre mer, mener Andersen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse