Frontfaget: Aldri har oppgjøret tatt lengre tid
Det viktige tariffoppgjøret i industrien er fortsatt ikke avgjort.
FORRIGE GANG: Også i forrige frontfagsmekling for fire år siden, tok det tid. Da var partene 13 timer på overtid før Fellesforbundet og Norsk Industri kunne presentere en enighet.
Håvard Sæbø
eline@lomedia.no
has@lomedia.no
tormod@lomedia.no
Fellesforbundet og Norsk Industri sitter fortsatt i mekling i frontfaget, 18 timer på overtid.
Riksmekler Mats Ruland informerte pressen i 14-tida om at det fortsatt gjensto «noen timer» før en eventuell løsning kunne ligge på bordet.
Han var da optimist og mente at samtalene var konstruktive og at stemningen var god.
Les også: – Vi er inne i en mer krevende fase, innrømmer Riksmekleren. Fortsatt langt fram til mulig løsning
Kommer ikke partene til enighet om å anbefale et forslag til løsning, blir det streik. 27.000 medlemmer i Fellesforbundet og 1000 i Parat skal da legge ned arbeidet.
Det er ikke tradisjon for at frontfaget ender i streik. Forrige konflikt var i 1986 da arbeidsgiverne iverksatte lockout.
I det klokka passerte 18 fredag var det imidlertid klart at årets oppgjør kommer til å bli stående som det hittil drygeste i tidsbruk i frontfaget.
Ny rekord
Det var i 2014 at partene først 18 timer på overtid kunne legge fram en løsning det var enighet om. Også i 2016 tok det tid, sist det foregikk et frontfagsoppgjør, gikk det 13 timer på overtid. Det var litt lengre enn i 2012, da det gikk 12,5 time over fristen, mens det i 2010 var 11 timer overtid som var fasit.
Forrige hovedoppgjør, i 2018, var samordnet, slik at LO og NHO forhandlet direkte, i stedet for at forbundene forhandlet med sine respektive motparter.
– Partene bruker lengre og lengre tid. Om du går femten år tilbake, da var de ferdig når du sto opp om morgenen, forteller Fafo-forsker og tariff-ekspert Kristine Nergaard til Magasinet for fagorganiserte.
– Hvorfor tar det lengre tid?
– Jeg sitter jo ikke der inne, men ofte begynner det å skje ting når det nærmer seg fristen. Når partene lærer seg at den ikke er endelig, så kan det gjøre at fristen får et mindre alvor over seg enn den hadde før.
Les også: Det største trykket er på forbundsleder Jørn Eggum, sier veteran i forhandlingene
Frontfaget er frontfaget
– Hva er konsekvensene utover at medlemmene må vente på melding om de skal streike eller ikke?
– De blir jo veldig trøtte de som forhandler. Det er i hvert fall ikke et sunt arbeidsmiljø. Men enn så lenge har de håndtert dette og har mange flere muligheter til å orientere medlemmene enn før. I den digitaliserte verden er det lett å holde seg oppdatert, sammenliknet med gamle dager da du måtte lese om dette i avisa eller tillitsvalgte måtte ringe til forbundskontoret for å høre hvordan det gikk.
Til Magasinet for fagorganiserte forteller forhandlingsveteran Roar Abrahamsen at det er en påkjenning å sitte i innspurten av et oppgjør som danner malen for alle de andre tariffoppgjørene som følger. Abrahamsen deltok selv i den innerste kretsen i Fellesforbundets delegasjon, det såkalte engere utvalg, i tre frontfagsoppgjør.
– Frontfaget er frontfaget, de forhandler alene. Det kan være bedre at de tar seg tida, enn at de ryker ut i en tvist når det gjenstår handlingsrom, legger Fafo-forsker Nergaard til.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.