JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ukraina

Her drar arbeiderne på jobb uten å vite om de kommer hjem igjen

Odessa er til stadighet under angrep fra russiske raketter.
Røyk stiger etter et russisk luftangrep på Odessa i Ukraina.

Røyk stiger etter et russisk luftangrep på Odessa i Ukraina.

Petros Giannakouris / AP / NTB

roy@lomedia.no

Etter snart tre år med krig, er det lite som minner om normalt fagforeningsarbeid for forbundet som organiserer de ukrainske havnearbeiderne og sjøfolkene.

Det forteller Oleg Grygoriuk, leder for Maritime Transport Workers Trade Union in Ukraine, MTWTU.

Forbundet har base i havnebyen Odessa, som til stadighet er under angrep fra russiske raketter

– En russisk rakett som skytes opp fra Krim bruker halvannet minutt på å nå havna i Odessa, så vi har havnearbeidere som ikke vet om de kommer hjem når de går på jobben om morgenen, forteller Grygoriuk.

Skapte orden i kaoset

Når det gjelder sjøfolkene, så befinner svært mange av dem seg i utlandet, mens en del også er strandet hjemme i Ukraina.

Den første tiden etter den russiske invasjonen som startet 24. februar 2022, var det unntakstilstand også i forbundet. Grygoriuk og de andre tillitsvalgte måtte skape orden i den kaotiske situasjonen og finne ut hvordan de nå skulle jobbe som fagforening.

– Nå vet vi hva våre medlemmer forventer av oss, og hva vi bør gjøre. Det visste vi ikke rett etter invasjonen. Det fantes knapt en fagforeningsperson som hadde erfaring med å jobbe for tusenvis av medlemmer i en krigssituasjon, så vi måtte lære oss det gjennom egne erfaringer, forklarer han.

Møter medlemmer i utlandet

Nå konsentrerer MTWTU arbeidet om humanitær og sosial støtte. Det omfatter medlemmene innenlands og utenlands og deres familier.

– Vi har langt bedre oversikt over hvor medlemmene våre befinner seg nå, enn vi hadde tidligere. Tidligere arrangerte vi konferanser for sjøfolkene våre i Odessa og andre regioner i Ukraina. Nå gjør vi det samme i Romania og Bulgaria, der sjøfolkene befinner seg. Det gjør at vi kan opprettholde nettverket vårt, og kan fortsette å støtte medlemmene i arbeidskonflikter eller andre aksjoner, sier Grygoriuk.

– Betyr det at det er et lite snev av normalt fagforeningsarbeid på dere også?

– Å kalle det vi gjør for «normalt» i en slik situasjon, er vanskelig, men vi møter skipsredere og arbeidsgivere jevnlig. Vi forhandler om tariffavtaler som de ukrainske sjøfolkene jobber på, men alt dette er utfordrende på grunn av krigen. Likevel har vi klart å sikre 95 prosent av sjøfolkene jobb til tross for krigen, og sjøfolkene våre jobber på tariffavtalene vi har framforhandlet, sier han fornøyd.

På ITF-kongressen i Marrakesh i Marokko takket den ukrainske fagforeningslederen Oleg Grygoriuk ITFs generalsekretær, Stephen Cotton, for støtte.

På ITF-kongressen i Marrakesh i Marokko takket den ukrainske fagforeningslederen Oleg Grygoriuk ITFs generalsekretær, Stephen Cotton, for støtte.

Roy Ervin Solstad

Midtøsten «stjeler» oppmerksomhet

Arbeidet som gjøres fra MTWTU hadde ikke vært mulig uten internasjonal støtte, og på ITF-kongressen som arrangeres fra 13. til 19. oktober i Marrakesh i Marokko, har MTWTU og de to andre ukrainske forbundene som er til stede, benyttet anledningen til å takke for støtten, og bedt om at den fortsetter.

– Vi merker jo krigen i Ukraina får mindre oppmerksomhet på grunn av krigen i Midtøsten, men alle våre allierte fortsetter å støtte oss. Kanskje ikke like mye, og på den måten vi skulle ønske, men vi er glad for all støtten vi får.

Tar en dag om gangen

Hvor lenge Ukraina er avhengig av støtte, og hvor lenge MTWTU og de andre fagforeningene i Ukraina må drive en kombinasjon av fagforeningsarbeid og å være en humanitær og sosial hjelpeorganisasjon, tør ikke Grygoriuk å spå noe om.

– Invasjonen i 2022 kom som et sjokk, og jeg trodde selv at Russland aldri ville gå til krig mot Ukraina. Hele krigen er en følelsesmessig berg- og dalbane. En dag våkner du opp og tror at nå nærmer det seg slutt på krigen og at alt skal bli bra, mens den neste dagen er du pessimist og frykter at krigen vil vare i en evighet. Det beste er nok å prøve å ta en dag av gangen, uten å være for optimistisk eller pessimistisk, avslutter Grygoriuk.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse