Matproduksjon
Her dyrkes salat hele året. Men er det et laboratorium eller en bondegård?
Uten et gram jord eller dagslys, er salaten som dyrkes i Moss spiseklar rett fra brettet.
BESKYTTET: Indunn Odlo, Goran Aric og Mattias Andersson viser fram Butterleaf-salaten, en av Onnas 18 typer.
Håvard Sæbø
eline@lomedia.no
has@lomedia.no
MOSS: Salaten fra Onna Greens vokser på store brett der plantenes røtter går rett ned i fat med gjødslet vann. Ovenfra kommer lys fra lamper, etter et tidsskjema for optimal vekst.
Her foregår matproduksjonen vertikalt, altså i opptil ti etasjer oppå hverandre. På fagspråket kallet det hydroponisk dyrking.
EFFEKTIVT: Dyrking av salat i flere etasjer sparer mye areal.
Håvard Sæbø
De ansatte på Onna ser mer ut som forskere enn gårdsarbeidere, kledd i sine hvite og grønne dresser, med hårnett, munnbind og hansker.
For å komme inn i produksjonslokalet må en gå gjennom en luftsluse som blåser luft gjennom et filter for å fjerne støv og mindre partikler på klær som kunne forvillet seg inn.
Det er hvitt, nyskrubbet og gullende rent over alt. Hele prosessen oser high-tec.
Opptatt av bærekraft
Det ekstreme hygiene-regimet er en del av forklaringen på hvorfor salatene holder høy kvalitet. Når de ikke er i kontakt med bakterier, er det også liten grunn til at de skal bli skjemt.
Dermed blir holdbarheten god. I tillegg trenger en ikke bekymre seg for at salatene er sprøytet, eller at en kan finne biller, snegler og annet snask mellom bladene.
Salaten er spiseklar rett fra brettet, og trenger ikke engang vaskes. Da blir også matsvinnet mindre.
BRETT: Når salatene vokser, trenger de mer plass. Dimitris Voutourlis flytter dem over til brett der de kan vokse videre.
Håvard Sæbø
– Vi er opptatt av bærekraft, og det er absolutt miljøvennlig å produsere mat slik. Vi bruker mindre vann enn vanlig produksjon av salat, og selvsagt veldig mye mindre landareal. Kortreist og fersk salat året rundt er det vi vil tilby kundene, sier produksjonssjef Mattias Andersson.
Er så dette framtidas måte å produsere mat på? Det vites ikke. Foreløpig er Onna, med omtrent 50 ansatte, størst i landet på hydroponisk dyrking.
Sjelden tariffavtale
Men bedriften skiller seg også ut ved å være en av ganske få i grønn sektor med tariffavtale. Den kom på plass før sommeren, og HR-sjefen er begeistret.
– Vi er godt i gang med å få alt på plass, og samarbeidet med tillitsvalgte er godt, sier Ingunn Odlo.
Klubbleder Andreas Nordli forteller at det er 18 organiserte på bedriften nå, men at de jobber for å få opp medlemstallet i klubben.
– Det er en ung bedrift der endringer skjer fort, noen ganger litt for fort, så det er alltid noe å ta tak i.
Onna startet opp ved årsskiftet 2021/2022, og for å få produksjonen best mulig er det helt avgjørende at de ansatte, de som veit hvor skoen trykker, deltar med sin kunnskap, sier produksjonssjefen.
Klubbleder Nordli er selv utdannet agronom, og flyttet til Moss for å jobbe på Onna. Han sier det er et trivelig arbeidsmiljø, med folk fra alle verdensdeler.
– Men vi har også mye å kjempe for. Lønna er langt fra den beste, selv om vi ligger godt over minstesatsene i gartnerinæringen, sier Nordli.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.