JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fotoreportasje

Her tar langtransport-sjåførene helgehvilen

Noen hviler ut etter en lang uke, mens andre tar seg en liten fest. Langtransport-sjåførene som tar helgehvilen på Fugleåsen litt utenfor Oslo bor i Ukraina, Bulgaria, Polen og Romania. Det de har til felles er mye jobb for svært dårlig betaling.

Håvard Sæbø

05.09.2021
10:00
06.09.2021 14:16

has@lomedia.no

HELGEFRED: Lørdag kveld er parkeringsplassen på døgnhvileplassen Fugleåsen sør for Oslo full, og vel så det. Trailerne utenfor oppmerkede plasser til venstre i bildet, får alle en parkerinsgbot på 600 kroner.

MANGE BØTER: Men nesten ingen betaler bota på 600 kroner for feilparkering på hvileplassen. De gule bøtene blir slengt i søppelbøtta, vel vitende om at det er vanskelig for parkeringsselskapet å kreve inn pengene for kjøretøy registrert utenfor EU.

SYNDER MENS DE SOVER: Regelverket for kjøre- og hviletid er komplisert. Vanlig ukehvil kan ikke tas i kjøretøyet, men det stopper ingen av de drøyt 100 sjåførene på Fugleåsen fra å gjøre nettopp det. Hotell koster penger, og det vil ikke arbeidgiveren betale.

AVSTANDSFORHOLD: Michael snakker med kona på WhatsApp. Ukehvilen tar den ukrainske sjåføren i bilen, selv om han helst skulle tatt inn på hotell. Han mener det er mye som er galt med transportbransjen, men har ingen tro på at man kan lovregulere seg til anstendige vilkår. Reglene eksisterer, men ingen følger dem, sier han.

TØRK: På Fugleåsen er det mulig å få vasket klær og tatt en dusj. De østeuropeiske sjåførene bor mange måneder i strekk i bilene.

LAVT BUDSJETT: Sjåførene oppgir at de tjener fra 1.000 til 1.700 Euro per måned, inkludert diett. Kostholdet består av medbrakt og norsk mat av billigste sort.

FESTMAT: Alexander steker reker til lørdags-middag. Den ukrainske sjåføren vil gjerne spise reker hver helg, men lønna på 1.700 Euro, gjør at han bare kan unne seg skalldyrene en gang i måneden. Rekene er kjøpt på nærbutikken, mens resten av mat og drikke stort sett kommer fra land der slike varer er billigere enn i Norge.

LANGT OG LENGE HJEMMEFRA: Alexander savner familien hjemme i Ukraina. Han er stort sett borte fra dem åtte uker i slengen.