LO-kongressen
Høye strømpriser truer jobben til Bård: – Gi oss tilbake vårt største fortrinn
Fellesforbundet krever at politikerne tar kontroll over strømprisen, men får de med seg resten av LO?
Blir produktene for dyre, er kundenes vei til konkurrentene kort, sier klubbleder Bård Steen ved Frekhaug Stål.
Håvard Sæbø
ALVER: Lukta av industri ligger tjukt i lufta utenfor Frekhaug Stål, der støping av produkter i rustfritt stål har vært en spesialitet i 70 år. Virksomheten her er det nærmeste et grønt industrieventyr en kan komme.
Råvarene til metallegeringene de bruker er resirkulerte, for det meste fra skraphandlere. Og strømmen, som de selvsagt bruker mye av når metall skal varmes opp til opp mot 1500 grader, er 100 prosent produsert av vannkraft.
– Vi som jobber her er stolte av å være en grønn bedrift, sier klubbleder Bård Steen.
Men i tider da kraftprisene har skutt i været og vært ekstremt variable, er det temmelig utfordrende å drive lønnsomt innenfor kraftkrevende industri.
– Et av våre absolutt viktigste fortrinn har vært billig strøm. Før koronaen var et vanlig budsjett 1,2 millioner til strøm. På det verste under strømkrisen var vi oppe i 5 millioner, altså en økning på 400 prosent, forteller Steen.
Blir produktene for dyre, er kundenes vei til konkurrentene kort, konkurrenter som i stor grad ligger i Kina og Japan.
Mange lignende små og mellomstore bedrifter har gått under som følge av strømkrisa, sier Steen.
Det hjelper lite å være verdensledende innen rustfritt stål til havbruk og industri, hvis en ikke er konkurransedyktig på pris.
Viktig sak på for LO
Kraftpolitikk og strømpriser virker direkte inn på folks lommebok.
For Fellesforbundet er det også helt avgjørende for mange av medlemmenes arbeidsplasser at strøm er tilgjengelig til en rimelig pris.
Derfor blir dette en viktig sak for forbundet på LO-kongressen i mai.
Landsmøtet for halvannet år siden la fast det som også er styrende for hva Fellesforbundet skal jobbe for på Kongressen:
«Strøm til en forutsigbar pris som sikrer konkurransefortrinn, sammen med forsyningssikkerhet, ny industrireising og klimamål skal være førende for hvordan det norske kraftsystemet bør organiseres».
Landsmøtet krevde demokratisk kontroll over strømmen, og et oppgjør med «vårt eksisterende markedsbaserte kraftregime. Det inkluderer frikobling fra EUs energiunion gjennom utmelding av energibyrået Acer».
Spørsmålet er: Får Fellesforbundet med seg resten av LO på dette?
I innstillingen til handlingsprogram for LO er det lite å spore av Fellesforbundets krav om oppgjør med markedsstyringa.
Mer oppmerksomhet rettes mot behovet for å produsere mer strøm, og det konkluderes med at «LO mener det må være et mål at Norge gjenetablerer konkurransedyktige kraftpriser».
Bekymret for kraftsaken
Avstanden er stor mellom Fellesforbundets vurdering av strøm som en strategisk samfunnsressurs og konkrete krav om tiltak for å sikre denne ressursen, og LOs formuleringer.
Dermed blir Kongressen stedet der jobben for Fellesforbundets delegater er å få skjerpet LOs politikk.
Klubblederen på Aker Solutions på Verdal, Stian Sagvold, skal på LO-kongressen.
Han mener kraft og strøm er en veldig sentral sak, men frykter at den kan få mindre plass enn den bør.
– Jeg er veldig bekymret for at kraftsaken kommer i bakgrunnen, på grunn av den urolige geopolitiske situasjonen.
Sagvold forteller at han møter mange tillitsvalgte som er usikre på framtida for arbeidsplassene på grunn av de høye og uforutsigbare strømprisene.
– Vi må finne en felles forståelse med forbundene i offentlig sektor og særlig Fagforbundet om at lave og stabile priser er helt avgjørende. Høye strømpriser er også en trussel mot kommunenes økonomi, og kan helt klart komme til å ramme tjenestetilbudet på sikt, påpeker Sagvold.
Norgesprisen
Strømsaken tok en ny vending da Arbeiderpartiet snudde i spørsmålet om en makspris på strøm og lanserte Norgespris.
Regjeringen ønsker nå at forbrukerne skal kunne binde strømprisen til 40 øre per kWh fram til 2027.
Men roer dette gemyttene i Fellesforbundet?
– Norgesprisen er et digert plaster, men den fikser ikke systemet. Det er bra ting med tiltaket, men ingen løsning på problemet i et langsiktig perspektiv, verken for industrien eller offentlig sektor. Våre tillitsvalgte kan ikke godta at det ikke kommer noen løsning som sikrer arbeidsplassene, sier Stian Sagvold.
Tillitsvalgt Bård Steen på Frekhaug Stål kan skrive under på det:
– Som privatperson er jeg jo glad for at strømregningen kan bli lavere og stabil. Men Norgesprisen gjør jo ikke noe for industrien. Det er leit, sier Steen.
For prisene har både vært høye og uforutsigbare. Det har gjort det til følelse av gambling om en skal inngå en fastprisavtale eller ikke, sier klubblederen.
– Prisene på strøm burde være mulige å styre, ikke overlatt til en børs der høystbydende i Tyskland bestemmer hva vi skal betale. I tillegg burde også bedrifter få støtte. Vi trenger rett og slett å få tilbake vårt viktigste fortrinn!
