Håkon Angell i LOs juridiske avdeling misliker at ESA ikke lar Høyesteretts avgjørelse i verftssaken ligge.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
Høyesterett kan bli satt til side
Utenlandske arbeidere ved norske verft har så gode lønnsvilkår, at det kan være i strid med EØS-avtalen. Brussel vurderer omkamp.
frode@lomedia.no
Mange trodde siste ord var sagt 5. mars 2013. Da avviste Høyesterett påstandene fra NHO og åtte norske verft om at lønnsvilkårene for utstasjonerte arbeidere ved norske verft må senkes på grunn av EØS-avtalen.
Les også: Full seier til LO og Fellesforbundet (05.03.2013)
Men NHO ga seg ikke. Før jul i fjor sendte NHO en klage til ESA, som overvåker EØS-avtalen, med påstand om at Høyesteretts avgjørelse er i strid med EØS-avtalen. Saken har vakt interesse i ESA, og overvåkerne sendte i januar brev til arbeids- og sosialdepartementet med flere spørsmål om hvordan det er mulig at Høyesteretts avgjørelse kan være i tråd med EØS-avtalen.
Den statlige oppnevnte Tariffnemnda har midlertidig gjort deler av tariffavtalen til et lovfestet gulv i verftsbransjen. Dette har falt arbeidsgiverne tungt for brystet, og disse vilkårene var stridens kjerne i Høyesterett.
Uenighet om norske vilkår
ESA peker på at Høyesterett har gjort andre vurderinger av norsk arbeidsliv, enn de vurderingene som tidligere har blitt gjort av Efta-domstolen. Efta-domstolen er satt til å tolke EØS-avtalen. Denne domstolen har valgt å prioritere konkurranse i arbeidsmarkedet, mens Høyesterett la mer vekt på beskyttelse av arbeidstakerne.
Høyesterett uttalte at utenlandske verftsarbeidere skal ha dekt reise, kost og losji, jobbe like korte uker som norske arbeidere, samt få tillegg for overnatting utenfor hjemmet. NHO mener dette er i strid med EUs utstasjoneringsdirektiv. Dette direktivet setter grenser for hvor bra minstelønn nasjonale myndigheter kan kreve at arbeidsgiverne gir utenlandske arbeidere.
Undring i LO
Jubelen sto i taket på Youngstorget da Høyesterett ga full støtte til statens og LOs syn i verftssaken i mars i fjor.
LO-advokat Håkon Angell stiller seg undrende til at ESA ikke har avsluttet saken, som alene ble bragt inn som ledd i en omkamp om verftssaken.
– Når Høyesterett enstemmig har funnet at det ligger tunge samfunnshensyn til grunn for denne avgjørelsen, bør ESA være svært forsiktig med å gå videre med saken.
En ny rettssak i Finland om lønnsforhold for polske arbeidere ved et kjernekraftverk vil kunne ha betydning for hvordan ESA ser på den norske verftssaken. Den finske saken er nå til vurdering i EU-domstolen, og det kan være at ESA vil se på denne avgjørelsen. ESA har ikke åpnet sak mot Norge, men så langt bare stilt spørsmål.
Saken ikke avsluttet
Arbeids- og sosialdepartementet svarte ESA i mars, og støtter i sitt brev Høyesteretts avgjørelse. ESA ber departementet gjøre sin vurdering av Høyesteretts konklusjoner. Men departementet går ikke inn i en diskusjon om enkeltpunkter. Departementet hevder at retten har gjort en avgjørelse i tråd med EØS-regelverket og peker på at saken ble grundig vurdert. Saken var i Høyesterett i fire dager, noe som er uvanlig lenge, partene hadde sju advokater til stede, og det forelå flere tusen sider med grunnlagsdokumenter.
Etter Norges svar til ESA i mars, har det ikke vært nye initiativ i saken. Men den er heller ikke avsluttet.
Informasjonssjef Andreas Kjeldsberg Pihl hos overvåkerne i ESA opplyser at de ikke har lagt saken død.
Det betyr at ESA ennå ikke har vært villig til å gi Høyesterett siste ord i denne saken.
Angell frykter ikke «finsk smitte»
LO-advokat Håkon Angell forteller at den finske rettsaken om polakkene som jobber på et kjernekraftverk ikke er direkte parallell til den norske verftssaken, men at det er enkelte likhetspunkter.
Ett av spørsmålene i denne saken er om den finske staten gjennom allmenngjøring indirekte kan kreve at polske arbeidere som bygger et kjernekraftverk i Finland skal ha dekt reise, kost og losji.
Han mener et tap for Finland ikke betyr at Høyesterett i Norge har tatt feil.
Saken ligger nå hos EU-domstolen som skal gi en uttalelse, og så går den til endelig avgjørelse i en finsk rettsinstans.
– Siden ESA ikke har lukket den norske verftssaken, er det nærliggende å tro at de venter på avgjørelse i den finske saken. Denne blir imidlertid bedømt ut fra en finsk kontekst. Norsk Høyesterett tok hensyn til norske forhold, påpeker Angell.
Verftssaken
Åtte norske verft gikk sammen med Norsk Industri og NHO til sak mot staten etter at Tariffnemnda allmenngjorde deler av tariffavtalen på norske skipsverft.
Tariffnemnda bestemte at arbeidsgiverne må betale reise, kost og losji for alle tilreisende, i tråd med tariffavtalen mellom Fellesforbundet og Norsk Industri (Industrioverenskomsten).
Staten vant i Tingretten, Lagmannsretten og Høyesterett.
Verftssaken har vært en av de mest politisk betente EØS-sakene for norsk fagbevegelse.
Verftssaken
Åtte norske verft gikk sammen med Norsk Industri og NHO til sak mot staten etter at Tariffnemnda allmenngjorde deler av tariffavtalen på norske skipsverft.
Tariffnemnda bestemte at arbeidsgiverne må betale reise, kost og losji for alle tilreisende, i tråd med tariffavtalen mellom Fellesforbundet og Norsk Industri (Industrioverenskomsten).
Staten vant i Tingretten, Lagmannsretten og Høyesterett.
Verftssaken har vært en av de mest politisk betente EØS-sakene for norsk fagbevegelse.
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Colourbox.com
33.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
Håvard Sæbø