JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Huset med det rare i

Sado, sinte svensker – og spøkelser. Kanskje ikke så rart grafikerne selger sitt hus i Trondheim?
BAKKE GÅRD: Fredet allerede i 1926, nå til salgs av Grafisk Fagforening Midt-Norge. Med på kjøpet får man kanskje et spøkelse eller tre?

BAKKE GÅRD: Fredet allerede i 1926, nå til salgs av Grafisk Fagforening Midt-Norge. Med på kjøpet får man kanskje et spøkelse eller tre?

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

Lenge har Magasinet for fagorganiserte hørt ryktene om nonna som går igjen på Bakke Gård. Men nå skal fagbevegelsens eget spøkelse selges – i alle fall bygget det føler seg hjemme i.

For det spøker på Bakke Gård, det er det ingen tvil om. Eller?

Noe er det her, understreker Erling Weydahl, leder i Grafisk Fagforening Midt-Norge, som eier det historiske huset i Innherredsveien i Trondheim.

VIDEO: Se videoreportasje om nonna på Bakke gård

Sinte svensker

Med

åttitallsslageren Ghost Busters (tittellåta til filmene med samme navn, du husker vel dem?) tar Weydahl oss med rundt i bygget. Som er historisk i seg selv – det ble fredet av Riksantikvaren allerede i 1926 – men som også har mang en historie å by på.

Blant annet har krigsrusa svensker brent ned eiendommen flere ganger. Første gang i 1564, da Bakke nonnekloster fikk unngjelde. Et drøyt århundre senere fikk Bakke Gård igjen merke svenskenes krigslyst, denne gangen anført av kong Carl X Gustav.

Bygningen ble oppført i 1770 i dagens form, og er bygget på nonneklosterets ruiner, som trolig stammer tilbake til 1100-tallet.

Kjendis-eiere

Moderne historier skorter det heller ikke på. Vi snakker om russiske fyrster, forespørsler om sado-sex i hvelvkjelleren – og internasjonal pop-suksess.

For Sailor-vokalist Georg Kajanus, med internasjonale hit-er som «A Glass of Champagne» og «Girls, Girls, Girls», vokste nemlig opp på Bakke Gård. Kajanus har til og med skrevet

en egen sang om barndomshjemmet.

– Det er helt utrolig hva som har skjedd på gården opp gjennom årene. Det blir vemodig å flytte ut herfra, innrømmer Weydahl.

For nå skal huset altså selges, og grafikerne setter sitt siste punktum for sitt bidrag til husets spesielle historie. «Folkets Hus 2 i Trondheim» ligger ute til salgs for den nette pris av ni millioner kroner.

– Vi trives godt her, men det er mye jobb å vedlikeholde en sånn bygning. Vi har strømutgifter på opp mot 90.000 i året. Og vi er jo ikke akkurat en fagforening i vekst, så det passer bedre å trekke ned mot sentrum nærmere resten av Fellesforbundets kontorer her i byen.

Nonna på Bakke Gård

Men la oss ikke gå oss i vill i faktisk historie og formaliteter. For hvor ble det egentlig av denne nonna?

– Jeg har aldri sett henne selv, men har snakka med mange som har opplevd mye rart her. Det er ikke så mange som har sett henne, men veldig mange har hørt noe, sett dører åpne og lukke seg av seg selv. Musikk har kommet fra ingensteder, en gammel makuleringsmaskin slår seg på uten at noen rører seg. På bilder vi tar ser vi stadig vekk lyse krystaller. Sånne ting.

– Klart, det er et gammelt, trekkfullt hus, og jeg er ikke den som tror på sånne ting, egentlig. Men trekken kan på langt nær forklare alt, sier Weydahl – som selv har opplevd å bli overmannet av fremmedlegemer ved nattlige besøk i boligen. Dog bare bakterier og virus.

– Jeg har måttet slutte å sove her. Jeg ble sjuk, hver eneste gang.

Vi leter derimot friskt både høyt og lavt denne august-natta, på ordinære konferanserom, opp og ned knirkete trappetrinn, og nede i gåsehudfremkallende kjellerrom hvor et par barnelik skal ha blitt funnet.

Resultatet forblir det samme: Nonna glimrer med sitt fravær. Denne gang.

– Kanskje likeså greit. For vi har ikke skrevet i salgsprospektet at det spøker her, smiler Weydahl lurt.

Det er et gammelt, trekkfullt hus. Men det kan på langt nær forklare alt som skjer her

Erling Weydahl, avdelingsleder i Fellesforbundet

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse