JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Handel og Kontor og Fellesforbundet:

Hva skal til for at folk skal bli tillitsvalgt i fagbevegelsen?

Fagbevegelsen ønsker flere tillitsvalgte, men vet for lite om hva som gjør at noen tar på seg verv. Nå vil de at forskere skal se på saken.
 HJEMMEFRONTEN: Det hjelper å ha forståelsesfulle partnere hjemme for topptillitsvalgte Trine Lise Sundnes og Jørn Eggum.

HJEMMEFRONTEN: Det hjelper å ha forståelsesfulle partnere hjemme for topptillitsvalgte Trine Lise Sundnes og Jørn Eggum.

Hanne Kullerud Nielsen

hanne@lomedia.no

Fagbevegelsen står overfor mange utfordringer med fallende organisasjonsgrad og mer krevende arbeidsgivere. Det stiller krav til skolerte tillitsvalgte i alle ledd. 16 prosent av LO-medlemmene har eller har hatt tillitsverv, ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB). Det er jevnt fordelt mellom kjønnene, men blant innvandrere er andelen lavere.

Ifølge forsker Kristine Nergaard ved Fafo bør et forskningsprosjekt svare på noen av disse utfordringene:

• Det er veldig mange verv som skal fylles i alle ledd i organisasjonene.

• Det er en utfordring å få tillitsvalgte på alle plassene.

• Det må rekrutteres nedenfra.

• Uten aktive klubber blir det færre medlemmer og tariffavtaler.

• Hvorfor sier folk ja/nei/ønsker å fortsette/gi seg?

• Hvordan kan forbundene bistå tillitsvalgte?

Dette er lønna til over 100 arbeidslivs-topper

Ledernes vei til toppen

For å anskueliggjøre tillitsvalgtrollen ble HK-lederen og Fellesforbundets leder invitert til å fortelle om sine egne karriereveier i fagbevegelsen på Fellesforbundets likestillings- og likeverdkonferanse nylig.

Både Trine Lise Sundnes og Jørn Eggum startet med skilsmissene, om hvordan det var vanskelig å holde fullt fokus på familieliv og tidkrevende tillitsverv. Begge er etterhvert i nye forhold med partnere som også er engasjert i politikk og fagbevegelse. Det gir større forståelse for tidsbruk og åndsfravær. Men både Sundnes og Eggum påpekte hvor viktig det er å skape seg frisoner. Trine Lise Sundnes bor i gangavstand fra kontoret, men tar helt fri hver lørdag. Da er hun bare privat. Jørn Eggum går inn i fagforeningsmodus når han ankommer Flesland flyplass i Bergen søndag kveld. Da er han tilgjengelig for møter sent og tidlig, og har bare jobben og hybelen i Oslo å tenke på.

– Det er selvsagt et gode for meg at forbundet gir meg hybelen og hjemreisene. Jeg kan da bruke all min tid på jobben som forbundsleder, og slipper dårlig samvittighet, sier Jørn Eggum.

Lagerarbeider Jon André: Å være tillitsvalgt er å være i evig motvind

Kjønnsdelt arbeidsliv

Da HK-leder Trine Lise Sundnes begynte på sentralbordet i Ungdommens selvbyggerlag (USBL) i 1990 trodde hun at likestillingen var vunnet for alltid, men etter en stund oppdaget hun at tariffavtalen med lange linjer hadde vært en sovepute. Det var veldig kjønnsdelt på kontoret, med gutta på topp og jentene på sentralbord og regnskap. Det måtte det ryddes opp i. Etter fem-seks år søkte hun seg over i HK regionkontor for Akershus og Østfold. Der møtte hun saker der folk fikk ulik lønn for samme jobb.

Selv om det i våre dager handler om ulik lønn for jobb av samme verdi, så er forventningene forskjellige til menn og kvinner, mente hun og spurte retorisk: – Må man være mann for å være topptillitsvalgt? Nei. Må man være tøff i trynet? Ja.

Da hun ble valgt til LO-sekretær var hun den yngste i historien. Men hun nektet å være ungdomsalibiet. Dermed fikk hun jobbe med arbeidsmiljø.

Trine Lise Sundnes sender en stor takk til kvinner som har rydda vei for andre kvinner på toppen av fagbevegelsen, som Evy Buverud Pedersen, Liv Undheim og Ester Kostøl.

– Vi kom ikke til dekket bord, men de rydda for oss, sier Sundnes og legger til at posisjoner handler mer om alder enn om kjønn.

Hvem er tillitsvalgt for den tillitsvalgte?

– Grip sjansen!

– Du må gripe muligheten når den er der. Gripe den, eller la være, sier Sundnes, som etter 12 år i LOs ledelse ønsket seg til eget forbund. Hun etterfulgte mangeårig HK-leder Sture Arntzen etter at hun sa til ham at det var på tide å gi seg. Noe han ble glad for at hun sa til ham.

– For meg har det alltid handlet om å få til ting på vegne av medlemmene.

Til de tillitsvalgte på Fellesforbundets konferanse påpekte hun at dødsstraff er avskaffet for over hundre år siden og man må slutte å ha dårlig samvittighet for de tingene man ikke kan få gjort noe med.

– Får du tilbud om et verv? Bare gjør det!

Ballet på seg

Jørn Eggum fortalte at han ble meldt inn før han fikk på frakken som lærling hos Brødrene Lohne sølvvarefabrikk i Bergen. Og tillitsvervene bare ballet på seg etter at han ble lærlingtillitsvalgt. Han hadde ingen ambisjoner om å bli topptillitsvalgt. Men noe endret seg på en tariffkonferanse han deltok på.

– Vi gullsmeder hadde bedre bestemmelser på enkelte områder enn Verkstedoverenskomsten. Men bilaget vårt forsvant plutselig en natt under oppgjøret i 1996. Jeg gikk på talerstolen foran masse folk og sa at det var jævlig urettferdig!

Det åpnet dørene for ham. Eggum mente han fikk muligheten i en brytningstid mellom AKP og Ap. – Det var lett å peke på en så ufarlig type som meg og jeg ble faglig sekretær i avdeling 5.

Etter tre år hentet daværende forbundsleder ham til en jobb på distriktskontoret til Fellesforbundet i Hordaland og Sogn og Fjordane. Etter to år ringte den nye lederen Arve Bakke og ville ha ham til Oslo på grunn av oljepolitikken. Dermed ble han valgt inn i ledelsen i Fellesforbundet i 2011, og etterfulgte Bakke på toppen.

Hver femte tillitsvalgt har blitt mobbet eller trakassert

– Må bli bedre

– Det koster å ha barn og leve på grensen mellom verv og familie. Vi må bli bedre til å ta vare på folk så de ikke brenner ut, sa Jørn Eggum.

Fafos Kristine Nergaard påpekte at undersøkelser viser at tillitsvalgte trives med vervene sine og de muligheter det gir dem. De synes det er interessant, de får nyttige erfaringer selv om svært få har en plan og satser på en karriere i fagbevegelsen.

Når menn gir seg, så oppgir de familien som årsak. Når kvinner gir seg, sier de at de mangler kompetanse. Nå ønsker de to forbundene å gå videre og har søkt LO om midler til å få svar på utfordringene.

Han vil løfte fram de anonyme heltene i fagbevegelsen

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse