FORBEDRING: Mye har bedret seg siden dette bildet ble tatt for fem år siden på fjellet i Telemark. Rune Tønnesen (nærmest) og Geir Kaasa sjekker byggekort til utenlandske hyttebyggere.
Håvard Sæbø / faksimiler
Hyttebyggere har skjerpet seg etter at Arbeidstilsynet strammet inn
Overskrifter om vill-vest-tilstander i hyttebyggingen i Telemark har lenge versert i media, men for et par år siden ble det flere tilsyn og ditto saftige bøter. Det hjalp.
has@lomedia.no
Første gang Arbeidstilsynet finner alvorlige mangler på en sag eller et stillas, som setter liv og helse i fare, kan det koste 50.000 kroner i såkalt overtredelsesgebyr. For hvert nye brudd på loven, dobles beløpet.
Derfor har mange firma funnet ut at det både blir billigere og bedre å kjøpe ny sag og ordentlig stillas, istedenfor å betale gjentatte bøter til statskassa.
Fant feil hos halvparten
Det er fremdeles mange brudd på HMS og søppelhåndtering, men det generelle innrykket er at det er bedring på fjellet, sier organisasjonsarbeider i Fellesforbundet i Vestfold og Telemark, Rune Tønnesen.
Sammen med regionalt verneombud Geir Kaasa og organisasjonsarbeider Trine Almenning besøkte han i høst flere byggeplasser i fjellheimen. Av ti byggeplasser fikk halvparten godkjent, mens resten fikk beskjed om å stanse arbeidet til sikringen var på plass.
(Saken fortsetter under bildene)
MANGLER STILLAS: På dette taket er det ikke trygt å jobbe. Halvparten av de kontrollerte byggeplassene fikk beskjed om å stanse arbeidet til forholdene var rettet opp i.
Rune Tønnesen
DÅRLIG SIKRING: Arbeid på tak, uten annen sikring enn bordet i nedkanten av taket som skal holde torva på plass. Når underlaget er en glatt sarnafilduk, skal det ikke mye til før man mister fotfestet.
Rune Tønnesen
Flere kontroller
På grunn av pandemien har Arbeidstilsynet endret på sin uteaktivitet. Men tilsynsleder Bjørn Tore Hansen sier Arbeidstilsynet har intensivert kontrollen med hyttebyggerne på fjellet de siste par årene.
– Vi er fornøyde med at det ser ut som at inspeksjonene har gitt resultater, uten at vi direkte kan dokumentere sammenhengen. Hyppigere bruk av overtredelsesgebyr har sikkert hjulpet, samtidig som det ryktes blant aktørene at sjansen for å bli kontrollert er større enn før, sier Hansen til Magasinet for fagorganiserte.
Mye lest: Arbeidstilsynet sladder fortsatt lønna i saker der det er mistanke om sosial dumping
Dårlig sikring går igjen
Utenlandske arbeidere er i stort flertall i hyttegrendene, men det fins også helnorske aktører. Brudd som medførte krav om umiddelbar stans i arbeidet ble oppdaget i begge leirer. Det er særlig dårlig sikring på arbeid i høyden som går igjen, sier regionalt verneombud Kaasa.
– Det mangler ofte stillas, enten på hele hytta eller bare på gavlveggene. Vi så noen som arbeidet på taket med vindskiene, uten annen sikring enn bordet i nedkanten av taket som skal holde torva på plass. Når underlaget er en glatt sarnafilduk, skal det ikke mye til før man mister fotfestet, sier Kaasa.
Kritikk mot regjeringas satsning mot a-krim: – Retorikken står ikke i stil med realitetene. De er harde i ord, men silkemyke mot de kriminelle
Karantenebrudd
Utenlandske aktører jobber sammen med norske elektrikere og rørleggere, og da er det viktig at karantenereglene overholdes – noe som ikke alltid er tilfellet.
Første dag i fjellheimen traff Tønnesen og Kaasa en gruppe på sju litauere. De jobbet ikke, og forklarte det med at de kom til landet for to dager siden, og var i karantene.
– De hadde nok ikke regnet med at vi skulle komme på nytt besøk allerede dagen etter. Da var de i full sving med bygningsarbeid. Vi tipset politiet, som lovte å sende en patrulje, sier Tønnesen.
Samme erfaring forteller Bjørn Tore Hansen i Arbeidstilsynet om. Latviere sa at de har vært her en måned, men når politiet kontrollerer, viser det seg at de har reist rett fra flyplassen og på jobb.
Fått med deg denne? Politiet må stå utenfor når tilsynene er på a-krimkontroll
Lange dager
Vanligvis jobber utenlandske bygningsarbeidere seks uker i Norge, og har to uker fri i hjemlandet. Med karantene på 10 dager i begge ender, sier det seg selv at det blir vanskelig å jobbe som før.
Mange blir værende lenge, og jobber lange dager.
– Noen vi snakket med, sa at de jobbet minst ti timer om dagen, seks dager i uka. Lønna var akkurat på minstelønna, men om de får denne, kan vi ikke vite sikkert. Overtid får de i hvert fall ikke, sier Tønnesen.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Snart kommer ekstrautbetalingen
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Rødt vil legge ned Bane Nor: – Det er åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Jan-Erik Østlie