FORBEDRING: Mye har bedret seg siden dette bildet ble tatt for fem år siden på fjellet i Telemark. Rune Tønnesen (nærmest) og Geir Kaasa sjekker byggekort til utenlandske hyttebyggere.
Håvard Sæbø / faksimiler
Hyttebyggere har skjerpet seg etter at Arbeidstilsynet strammet inn
Overskrifter om vill-vest-tilstander i hyttebyggingen i Telemark har lenge versert i media, men for et par år siden ble det flere tilsyn og ditto saftige bøter. Det hjalp.
has@lomedia.no
Første gang Arbeidstilsynet finner alvorlige mangler på en sag eller et stillas, som setter liv og helse i fare, kan det koste 50.000 kroner i såkalt overtredelsesgebyr. For hvert nye brudd på loven, dobles beløpet.
Derfor har mange firma funnet ut at det både blir billigere og bedre å kjøpe ny sag og ordentlig stillas, istedenfor å betale gjentatte bøter til statskassa.
Fant feil hos halvparten
Det er fremdeles mange brudd på HMS og søppelhåndtering, men det generelle innrykket er at det er bedring på fjellet, sier organisasjonsarbeider i Fellesforbundet i Vestfold og Telemark, Rune Tønnesen.
Sammen med regionalt verneombud Geir Kaasa og organisasjonsarbeider Trine Almenning besøkte han i høst flere byggeplasser i fjellheimen. Av ti byggeplasser fikk halvparten godkjent, mens resten fikk beskjed om å stanse arbeidet til sikringen var på plass.
(Saken fortsetter under bildene)
MANGLER STILLAS: På dette taket er det ikke trygt å jobbe. Halvparten av de kontrollerte byggeplassene fikk beskjed om å stanse arbeidet til forholdene var rettet opp i.
Rune Tønnesen
DÅRLIG SIKRING: Arbeid på tak, uten annen sikring enn bordet i nedkanten av taket som skal holde torva på plass. Når underlaget er en glatt sarnafilduk, skal det ikke mye til før man mister fotfestet.
Rune Tønnesen
Flere kontroller
På grunn av pandemien har Arbeidstilsynet endret på sin uteaktivitet. Men tilsynsleder Bjørn Tore Hansen sier Arbeidstilsynet har intensivert kontrollen med hyttebyggerne på fjellet de siste par årene.
– Vi er fornøyde med at det ser ut som at inspeksjonene har gitt resultater, uten at vi direkte kan dokumentere sammenhengen. Hyppigere bruk av overtredelsesgebyr har sikkert hjulpet, samtidig som det ryktes blant aktørene at sjansen for å bli kontrollert er større enn før, sier Hansen til Magasinet for fagorganiserte.
Mye lest: Arbeidstilsynet sladder fortsatt lønna i saker der det er mistanke om sosial dumping
Dårlig sikring går igjen
Utenlandske arbeidere er i stort flertall i hyttegrendene, men det fins også helnorske aktører. Brudd som medførte krav om umiddelbar stans i arbeidet ble oppdaget i begge leirer. Det er særlig dårlig sikring på arbeid i høyden som går igjen, sier regionalt verneombud Kaasa.
– Det mangler ofte stillas, enten på hele hytta eller bare på gavlveggene. Vi så noen som arbeidet på taket med vindskiene, uten annen sikring enn bordet i nedkanten av taket som skal holde torva på plass. Når underlaget er en glatt sarnafilduk, skal det ikke mye til før man mister fotfestet, sier Kaasa.
Kritikk mot regjeringas satsning mot a-krim: – Retorikken står ikke i stil med realitetene. De er harde i ord, men silkemyke mot de kriminelle
Karantenebrudd
Utenlandske aktører jobber sammen med norske elektrikere og rørleggere, og da er det viktig at karantenereglene overholdes – noe som ikke alltid er tilfellet.
Første dag i fjellheimen traff Tønnesen og Kaasa en gruppe på sju litauere. De jobbet ikke, og forklarte det med at de kom til landet for to dager siden, og var i karantene.
– De hadde nok ikke regnet med at vi skulle komme på nytt besøk allerede dagen etter. Da var de i full sving med bygningsarbeid. Vi tipset politiet, som lovte å sende en patrulje, sier Tønnesen.
Samme erfaring forteller Bjørn Tore Hansen i Arbeidstilsynet om. Latviere sa at de har vært her en måned, men når politiet kontrollerer, viser det seg at de har reist rett fra flyplassen og på jobb.
Fått med deg denne? Politiet må stå utenfor når tilsynene er på a-krimkontroll
Lange dager
Vanligvis jobber utenlandske bygningsarbeidere seks uker i Norge, og har to uker fri i hjemlandet. Med karantene på 10 dager i begge ender, sier det seg selv at det blir vanskelig å jobbe som før.
Mange blir værende lenge, og jobber lange dager.
– Noen vi snakket med, sa at de jobbet minst ti timer om dagen, seks dager i uka. Lønna var akkurat på minstelønna, men om de får denne, kan vi ikke vite sikkert. Overtid får de i hvert fall ikke, sier Tønnesen.
Mest lest
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.
Roy Ervin Solstad
En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav
ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.
Privat
Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
Erna Solberg
Leif Martin Kirknes
Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun
Skjermdump
Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.
Helge Rønning Birkelund
Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge
Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.
Mina B. Ræge/Dagsavisen
Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene
KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.
Ole Palmstrøm
Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var
Sylvi Listhaug
Jan-Erik Østlie
Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder
Debatt
Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.
Ida Bing
«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas
Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.
Privat
«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie
– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.
Anna Granqvist
– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»
Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.
Tri Nguyen Dinh
Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp
HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.
Privat/Lene Svenning
Sjefene sikret seg full lønn under sykdom – nå krever butikkansatte det samme
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås