Bilbransjen er en av bransjene regjeringens a-krimstartegi tar sikt på å rydde opp i. Her fra en kontroll på et bilverksted der en av de ansatte bodde på dakklageret.
A-krimsenteret i Oslo
Arbeidslivskriminalitet:
Fagbevegelsen kritiske til regjeringas satsing mot arbeidslivskriminalitet: – Silkemyke mot de kriminelle
For fjerde gang legger Solberg-regjeringen fram sin strategi mot arbeidslivskriminalitet
torgny@lomedia.no
Hvert annet år siden 2015 har det kommet en ny plan for hvordan det offentlige skal bekjempe arbeidslivskriminalitet. Det viktigste nye i årets strategi er kampen mot lønnstyveri og de andre forslagene arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen har varslet vil komme.
I tillegg til forslagene fra arbeidsdepartementet trekkes to andre temaer fram. Det ene er en godkjenningsordning for bilbransjen. Det andre er at regjeringa skal gjøre seriøsitetsinformasjon lettere tilgjengelig. Godkjenningsordningen for bilbransjen har vært varslet en stund.
Hvordan innkjøpere og vanlige forbrukere skal kunne sjekke om en virksomhet er seriøs eller ikke har vært et arbeid som har pågått i mange år. I dag er det bare offentlige innkjøpere og noen får store entreprenører som har tilgang til slike opplysninger.
Et organisert arbeidsliv
Det er Brønnøysundregistrene gjennom Altinn som har ansvaret for å utvikle en slik løsning, men den kommer ikke på plass i år.
Et annet viktig tema som regjeringen trekker fram som ikke har stått i tidligere strategier er å arbeide for å fremme et organisert arbeidsliv.
De skriver at «Det er enighet om at det kreves et kontinuerlig arbeid for å fremme et organisert arbeidsliv og styrke organisasjonsgradene i arbeidslivet.» Mange vil oppfatte at det står i motsetning til presiseringen i regjeringsplattformen: «Samtidig anerkjenner regjeringen at mange arbeidstakere velger å være uorganisert»
Reaksjon: A-krimveteran mener politisjefene har visst om at politiet har drevet ulovlig i mange år
100 millioner mot a-krim
– I norsk arbeidsliv skal det ikkje vere rom for kriminelle aktørar som øydelegg for dei seriøse i arbeidslivet. Sidan 2015 har vi styrka kampen mot arbeidslivskriminalitet med over 100 millionar kroner, og vi har store ambisjonar om å styrke denne kampen vidare. Vi ser at det stadig er behov for nye og forbetra virkemiddel for å slå ned på kriminelle, som til dømes no i pandemien.
Derfor lanserer vi i dag ein revidert a-krimstrategi, sier statsminister Erna Solberg i en pressemelding.
Arbeidsministeren sier i den samme pressemeldingen at vi må ta ondskapen ved rota. Til tross for at regjeringa øke innsatsen mot de kriminelle, er tilbakemeldingene fra etatene at de kriminelle tilpasser seg og at det derfor blir mer krevende å avdekke arbeidslivskriminalitet.
– Vi har derfor valt å fornye strategien for å treffe betre på metodane for å slå ned på dei kriminelle, sier Røe Isaksen.
Mye lest: A-krimsenterne krever lovendring for å kunne gjøre en bedre jobb mot skurkene i arbeidslivet
Silkemyke mot kriminelle
– Retorikken står ikke i stil med realitetene. De er harde i ord, men silkemyke mot de kriminelle. De har knapt fått tiltalt og dømt noen kriminelle for arbeidslivskriminalitet de siste årene, sier LO-sekretær Trude Tinnlund i en kommentar til regjeringas nye strategi mot arbeidslivskriminalitet.
Tinnlund mener at jo mindre regjeringa gjør, dess større ord bruker dem. I strategien er det tatt med tiltak som er satt i gang for lenge siden. Det er også med saker som ikke regjeringa har gjort noe med, men som er et resultat av partssamarbeidet, som Fair Play og Uropatruljen. Det viser seg også i omfanget på strategien som har økt i omfang fra 31 til 43 tiltak.
Politiet uten hjemler
– Akrim-samarbeidet har vært preget av rot og mangelfull oversikt. Ikke minst vises det ved saken som ble kjent i helga om at politiet ikke har hjemler til å være med de andre kontrolletatene på kontroll. Dette har vært en kjent problemstilling i sju og et halvt år, og regjeringa har ikke gjort noe med det.
Tinnlund tror at grunnen til at regjeringa har tatt med en tekst om det organiserte arbeidslivet, er på bakgrunn av det arbeidet som foregår i en arbeidsgruppe satt ned Arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd.
Tinnlund får også støtte fra leder i NTL, Kjersti Barsok i sin kritikk av regjeringen. NTL har medlemmer i alle kontrolletatene som er involvert i a-krimsamarbeidet.
• Les mer: Politiet må stå utenfor når tilsynene er på a-krimkontroll
Bedre informasjonsdeling
– Regjeringa har svært lite troverdighet i sin såkalte «satsing» mot arbeidslivskriminalitet. Torbjørn Røe Isaksen sier de skal fakke skurkene, men regjeringen har ikke sørget for regelverk for nødvendige lovhjemler eller tilstrekkelig med ressurser til etatene. I tillegg har etatene som samarbeider lenge etterlyst muligheter for å dele informasjon for å kunne jobbe effektivt, skriver hun i en epost til FriFagbevegelse.
NTL krever at regjeringen snarest rydder opp og sender forslag til Stortinget som vil utvide politiets hjelmer i A-krimsamarbeidet.
– Det er totalt uakseptabelt at våre medlemmer i kontrolletatene er avhengig av å ringe Politiet som må stå utenfor porten og vente når det utføres kontroller.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Snart kommer ekstrautbetalingen
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Jan-Erik Østlie