Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, mener lavtlønte bør kunne vente seg reallønnsvekst i årets tariffoppgjør.
Håvard Sæbø
Lønnsoppgjør i august:
I mars ville Eggum sikre kjøpekraften og gi ekstra til lavtlønte. Dette sier han nå
I begynnelsen av august starter tariffoppgjøret opp igjen. Til tross for krisetider, står lederen i Fellesforbundet fast på kravene fra mars.
torgny@lomedia.no
– Vi skal sikre kjøpekraften for våre medlemmer, og vi skal ha lavlønnstillegg til de som tjener dårlig, slår leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, fast,
Magasinet for Fagorganiserte møter forbundslederen to måneder etter at årets tariffoppgjør startet og to måneder før det kommer til å starte opp igjen.
3. august møtes Fellesforbundet og Norsk Industri. Da tar de opp igjen tråden i frontfagsforhandlingene som ble lagt ned 14. mars.
(10. mars:) Fellesforbundet står fortsatt på lønnskravene: – Industrien hadde et godt resultat i 2019
Økt usikkerhet
– Hva er forskjellig fra situasjonen i mars og nå?
– Den største forskjellen er usikkerheten. Vi vet ikke hvor dyp krisa kommer til å bli, internasjonal handel kommer tilbake på gammelt nivå.
– Har det vært aktuelt å hoppe over tariffoppgjøret i år?
– Nei, svarer Eggum kontant. Han viser til at det er fire år siden sist det var oppgjør, og et tariffoppgjør tar for seg mye mer enn kroner og øre.
Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjørene (TBU) legger fram en rapport 16. juni, og en rett etter at oppgjøret starter. Når de foreligger kan Eggum være mer presis.
Ikke fire prosent
Før oppgjøret stoppet opp i mars, snakket forbundslederen om et tillegg på fire prosent. Han innrømmer at det nok ikke er aktuelt med så store tillegg. Usikkerheten er for stor.
Det er store forskjeller fra bransje til bransje for Fellesforbundet.
– Det hjalp godt for sysselsettingen i industrien at oljepakka kom på plass, men samtidig ser vi at industrien på Raufoss og Kongsberg, som eksporterer til bilindustrien i Europa, har store problemer. Byggebransjen har nesten gått som normalt, men det er et problem hvis det ikke kommer i gang nye prosjekter. Industrien som produserer byggevarer har hatt mer enn nok å gjøre. Busstrafikken har stoppet opp. Hver bransje har sine utfordringer.
Pengemaskiner
– Du sier at lavtlønte bør få lavlønnstillegg, i tillegg til å sikre kjøpekraften. Den største gruppen lavtlønte i forbundet er de som jobber i hotell- og restaurant. Denne bransjen har vært hardest rammet under koronapandemien. Er du ikke redd for at det kommer til å bli mange konkurser?
– Kjedene i denne bransjen har en svært komplisert eierstruktur. Uansett hvor bra et hotell går, vil resultatet bli nær null fordi kjeden vil regulere husleia etter omsetningen. Når koronarestriksjonene blir lettet, vil kurs- og konferansehotellene komme opp i full drift. Flyplasshotellene er reine pengemaskiner, men de private «bunadshotellene» vil nok slite, medgir Eggum.
Nytt offshorebilag
I mars ble endringer i offshorebilaget varslet som en av de viktigste sakene i frontfagsoppgjøret.
– Er det fortsatt viktig å få endret offshorebilaget?
– Ja, hvis vi ikke gjør noe, står vi foran mange krevende rettssaker. Det er ikke noe som skaffer oss så mye trøbbel som denne delen av overenskomsten. Den er ikke tilpasset måten vedlikeholdsoppdragene blir utført på i dag. Hele bilaget må fornyes. Det må bli mer presist.
Ikke mer til sykepleiere
– Heltene under koronakrisa har vært ansatte i offentlig sektor, for eksempel sykepleierne, betyr ikke det at de fortjener større tillegg enn andre?
– Nei, frontfagsmodellen har tjent oss alle bra over tid. Den hjelper oss til å ha orden i eget hus, og at ingen enkeltgruppe bryter ut, svarer Eggum, og viser til at sykepleierne fikk større tillegg enn andre ved forrige oppgjør.
Han avviser også at frontfaget sementerer lønnsforskjellene og er til hinder for likelønn.
Likelønn
– I privat sektor er det likelønn. Der det er forskjeller mellom kvinner og menns lønnsnivå kan være i funksjonær sjiktet som vi ikke forhandler om. Mens i offentlig sektor er det store forskjeller mellom sammenlignbare manns- og kvinneyrker.
Siden det er fire år siden sist det var forbundsvistoppgjør, er det mange forslag til endringer i tekst. Eggum trekker fram tre saker. For det første må alle tariffavtalene revideres, slik at de er tråd med likestillingsloven som ble endret fra nyttår. For det andre må det bli mulig å få velferdspermisjon for å delta på konferansetime i barnehagen.
Klassekampkrav
– Så er det et klassekampkrav, forskuttering av sykepenger. I dag får funksjonærene samme lønn om de blir syke eller ikke, bedriften forskutterer. I mange bedrifter må arbeiderne vente på utbetalingen fra Nav. Arbeidere og funksjonærer må likebehandles, slår Eggum fast.
– Blir det streik?
– Det er det opp til forhandlingsutvalgene å bestemme, men historien med frontfaget er at vi finner fram til en enighet. Fellesforbundet og Norsk Industri har en tett dialog og samarbeider godt, avslutter forbundslederen.
Mest lest
Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.
Simen Aker Grimsrud
60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Martin Guttormsen Slørdal
Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Hjemmetjeneste (illustrasjonsfoto).
Anita Arntzen
Dette yrket har Norges høyeste sykefravær
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Aslak Bodahl
Nå får Hamza skattelette for å bo i brakke på jobb
Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.
Colourbox
Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra
Tøffe tider: Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22 000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.
Anita Arntzen
I England sover sykepleiere med 100 prosent stilling i bilen. Her er Olgas råd til Norge
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Matbutikken UMS Halden har holdt åpent alle dager hele uka.
Leif Martin Kirknes
Matbutikken er politianmeldt to ganger: Nå stenger UMS Halden om søndagene
BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.
Leif Martin Kirknes
200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst feilinformasjon om innleie
Spørsmål og svar
Det kan absolutt tenkes at du er blitt utsatt for gjengjeldelse etter varsling, skriver LO-advokaten.
Frøydis Falch Urbye