JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klubbleder Ståle mener de som vil stenge oljekranene ikke aner konsekvensene

– Det blir helt feil å overlate oljemarkedet til de som ikke tar miljøhensyn og bare vil berike seg selv, mener Ståle K. Johansen.
Ståle K. Johansen er klubbleder ved Kværner Verdal.

Ståle K. Johansen er klubbleder ved Kværner Verdal.

Helge Rønning Birkelund

Saken oppsummert

helge@lomedia.no

VERDAL: Landets nest største industriklynge ligger i Verdal, med Kværner Verdal som en av de aller største i leverandørindustrien innen sitt felt. Nå jobber de blant annet med stålunderstellet til prosessplattformen på Johan Sverdrup, som sysselsetter arbeidsplassen fram til våren 2021.

Klubbleder for Fellesforbundet i «Lotto-bygda», Ståle K. Johansen, frykter ikke så mye for egen arbeidsplass, men for fremtiden til store deler av norsk kraftkrevende industri.

Satse grønt, på hva?

Johansen mener ingen ennå har definert det grønne skiftet, som skal overta for den oljerelaterte industrien.

– Det snakkes om at vi nå er i overgangen til det grønne skiftet, eller allerede er der. Men overgangen til hva, spør han.

Han mener det er helt feil medisin for klimaet og jordens framtid å stenge ned norsk oljeindustri nå.

– Det må komme når de fossile energibærerne ikke er lønnsom lenger. Norge står for under to prosent av verdens fossile energiproduksjon. Saudi-Arabia, USA og Russland kan alene ta over oljeproduksjonen om vi legger ned. Og det til et helt annet CO2-fotavtrykk, mener Ståle K. Johansen.

Kværner Verdal er slik det er i dag helt avhengig av å levere til oljeindustrien.

– Vi jobber også i forhold til andre markeder med lavere marginer. Noe som i dag bare gjør det vanskeligere for oss å bli veldig lønnsom, mener han.

p

Stoppe North Connect

Han har tro på flytende havvind, men kun for å elektrifisere sokkelen. Ikke for å føre det i land. Han mener det er helt avgjørende å stoppe byggingen av North Connect-kabelen.

– Det er en stor trussel for kraftkrevende industri i Norge, som papirfabrikker og smelteverk i fjordarmene. Hvis vi eksporter strøm vil vi etter hvert importere prisnivået i det landet vi knytter oss til. Rapporten «EUs energiunion, strømprisene og industrien» viser at allerede ved en moderat øking av kraftprisen på 10 øre vil fortjenesten være tapt for kraftkrevende industri. Hvis det skjer vil konsekvensen være en avvikling av kraftkrevende industri i Norge, mener Johansen.

Reneste i verden

Miljøpartiene har sterk medvind i valgkampen. Klubblederen ved Kværner Verdal mener de som vil stenge oljekranene baserer mye av sin politikk på uvitenhet.

– Verdens fossile energiproduksjonen står ikke og faller på hva vi gjør i Norge. Den norske produksjonen av fossile energibærer er den reneste i hele verden. Det finnes ikke renere offshore oljeutvinning. Om vi stenger kranene i Norge vil det fortsatt produseres olje. Det vil Saudi-Arabia, Russland og USA sørge for. Der produseres det på et annet nivå, og overskuddet pløyes ikke tilbake til velferden som i Norge. Da havner overskuddet til privat berikelse, og ingen vil dele noe av overskuddet til forskning av karbonfangst- og lagring eller produksjon av store mengder hydrogen av naturgass. Det er teknologien som er svaret til klimautfordringene, mener Johansen.

– Vil bli stengt

Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, mener oljekranene blir stengt, om vi vil det eller ikke.

– Om 11 år skal verden ha halvert utslippene sine. I 2050 må vi ha null utslipp. Olje- og gassnæringen vil bli trappet ned, uansett om vi vil det eller ikke. Spørsmålet er om det skal skje på en planmessig måte hvor vi bygger opp nye arbeidsplasser, eller om det skjer med en markedsbasert kollaps. Rødt vil ikke sitte med hendene i fanget og vente på en kollaps, sier Bjørnar Moxnes til FriFagbevegelse.

– Derfor har vi foreslått 12 konkrete forslag for en grønn industriell revolusjon hvor vi vil bruke statens økonomiske muskler til å utvikle nye arbeidsplasser og skape nye jobber. Vi har verdens mest miljøvennlige industri. Verftene og leverandørindustrien kan bygge hva som helst, men må ha oppdrag. I dag er det i hovedsak olje og gass. I framtiden er det blant annet flytende havvind, geotermisk energi og el - og hydrogenferger, sier han.

– Men de tjener ikke penger på havvind i dag?

– Nei, og nettopp derfor må staten komme inn og bidra til at det blir lønnsomt. Staten kan ikke sitte å vente på at private er villig til å ta risiko. Staten må bruke penger til å sørge for det i stedet for å investere de i utenlandske aksjer slik vi gjør i dag, mener Bjørnar Moxnes

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss