Kontingentinntektene stuper for fagforeningene i hotell og restaurant
I Hordaland Hotell- og Restaurantarbeiderforening er avdelingens inntekter halvert. Forrige måned mistet avdelingen 74 medlemmer.
INNTEKTENE SVIKTER I EN VANSKELIG TID: Merethe Solberg og Djevat Hisenaj (til høyre) leder hver sin hotell- og restaurantavdeling. Permitteringer og oppsigelser i bransjen slår kraftig ut på inntektene fra medlemmene. Forbundssekretær Clas Delp (i midten) sier at forbundet kan stille opp med lån eller forskuttering av kontingent til avdelingene.
Håvard Sæbø
has@lomedia.no
Koronaepidemien rammer hardt ansatte i hotell- og restaurantbransjen. Det får også konsekvenser for inntektene til Fellesforbundets spesialavdelinger for disse medlemmene. Avdelingsleder i Hordaland Hotell- og Restaurantarbeiderforening, Djevat Hisenaj, sier at det går rundt, men de tærer på oppsparte midler.
– Av avdelingens 1.800 medlemmer, er det nå bare 30 prosent som er fulltidsansatte og betaler normal kontingent. 20 prosent jobber deltid, mens resten for øyeblikket er permitterte eller arbeidsledige, sier han.
Mister forsikringene
I den siste gruppa er det mange som slutter å betale kontingent, og blir derfor slettet som medlem. Det er snakk om en kontingent på 188 kroner i måneden, som bare dekker forsikringene. Avdelingen har måttet kutte ned på utgiftene, men prøver å unngå at det går for mye ut over det oppsøkende arbeidet.
Les også: Her er forslaget i lønnsoppgjøret for hotell og restaurant
Spydspiss
– Det er viktig at de tre rene hotell- og restaurantavdelingene klarer seg, fordi det er vi som driver politikken og utviklingen for hele bransjen. Mange andre bidrar også, men tyngden ligger hos oss, sier Hisenaj.
Hvis koronatiltakene fortsetter langt ut i neste år, vil det bli vanskelig, mener Hisenaj, som etterlyser koronastøtte på lik linje med andre som blir ekstra hardt rammet av pandemien.
– Vi klarer oss en stund, og har fått tilbud om å låne penger fra Fellesforbundet sentralt, men det ser jeg på som en dårlig løsning.
Satser
I Trøndelag har det vært en god turistsommer med mange gjester på hotellene, men avdelingsleder Børge Ånesen, tror at det kan bli vanskeligere framover. At julebordsesongen blir amputert, vil merkes på antall normalbetalende medlemmer i avdelingen.
SATSER I MOTGANG: Børge Ånesen i Trondheim mener det er viktig å satse, selv om inntektene går ned.
Erlend Angelo
– Vi har nok tapt tre-fire hundre tusen i inntekter i år. Vi var raske med å tilpasse utgiftene i mars, men det er også viktig å satse i et år med lønnsforhandlinger.
Avdelingen har derfor frikjøpt to medlemmer for å jobbe fire måneder med oppsøkende aktivitet. De har også fått tilsagn på et lån fra Fellesforbundet, men foreløpig har de ikke måttet innløse dette.
Avdelingen har rundt 1.600 medlemmer, og har så langt i år 123 medlemmer i pluss, takket være aktivt oppsøkende arbeid, sier Børge Ånesen.
Medlemmene trenger hjelp
I Oslo er også situasjonen vanskelig. Før korona slo inn over landet, hadde avdelingen medlemsvekst. Den har nå stagnert, og mye av jobben består nå i å bistå permitterte og oppsagte medlemmer.
– Vi klarer oss en stund til, men blir det langvarig, vil avdelingen få problemer, sier avdelingsleder Merethe Solberg.
Les også: Hotell-toppen tjener 15 ganger så mye som en ansatt
Avdelingen hadde møysommelig klart å spare opp penger, men nå må de bruke av disse. At medlemmer ikke betaler minstekontingenten på 188 kroner, mener Solberg sier litt om hvor trangt økonomisk mange i denne bransjen har det.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.