JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kosetime med Støre

Det var bare fryd og gammen i møtet mellom Arbeiderpartilederen og Fellesforbundets landsmøte, men temaene var alvorlige nok.
MØTE: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre hilser på påtroppende leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, etter innledningen på forbundets landsmøte

MØTE: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre hilser på påtroppende leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, etter innledningen på forbundets landsmøte

LO Media

torgny@lomedia.no 

Da Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, møtte landsmøtet til Fellesforbundet, måtte innledningen flyttes fram. Støre måtte rekke Stortinget der statsministeren skulle redegjøre for flyktningsituasjonen. Flyttingen var et håndfast bevis for situasjonen. Politikken er preget av flyktninger og immigrasjon og til og med Fellesforbundets landsmøte må forholde seg til det en statsminister fra Høyre bestemmer.

Ny vår for fagligpolitisk samarbeid

Støre tok utgangspunkt i det han kalte en ny vår for det fagligpolitiske samarbeidet. Det hadde ikke vært mulig uten at fagorganiserte og tillitsvalgte landet over mobiliserte. Og det var en seierssikker Støre som møtte LOs største forbund i privat sektor. Han vet at han har fagbevegelsen på sin side og at de vil kjempe for et regjeringsskifte i 2017.

Men det var den nye situasjonen i arbeidslivet han brukte mest tid på.

– Så ser vi at noen står der. Om ikke med lua i hånda, så med mobiltelefonen – mens de venter på en sms, med beskjed om det er jobb til dem eller ikke dagen etter.

Støre fortalte om sitt møte med flere arbeidsinnvandrere som måtte skje i skjul fordi de var redde for å miste jobben hvis det ble kjent at de var organiserte og tillitsvalgte.

Ringevikarer og null-prosent

Han hadde lært av Fellesforbundet om ringevikarer, nullprosent-kontrakter og stillingsbetegnelsen som har vokst frem de siste årene, særlig i byggebransjen - såkalt «fast ansatt uten lønn mellom oppdrag». Disse ansettelsesformene er med på å rive ned denne tilliten, tryggheten og friheten som vi lenge har sett på som en selvfølge i Norge.

EØS-avtalen

Støre tok også opp EØS-avtalen, og han la ikke skjul på at det er problemer med Norges tilknytning til EU. Det er noen problemer med ILO 94 og verftssaken, men det er mulig for Norge å ha et organisert og seriøst arbeidsliv også med EØS-avtalen. Men det er klart at det oppstår problemer i en avtale med 30 land som parter.

– Men hvilke problemer ville vi ikke hatt uten EØS-avtalen, spurte han retorisk.

Krav til de borgerlige

Arbeiderparti-lederen hadde også et klart innspill til den blåblå-regjeringen. Han mener det er på tide å gjøre noe med allmenngjøringsordningen, og forslagene hadde han fra LO og Fellesforbundet.

Støres krav:

• Dokumentasjonskravet lempes på.

• Allmenngjøring av lønnsbestemmelsene i tariffavtalen må kunne gjennomføres dersom en av partene ber om det, og andre bestemmelser dersom begge partene ber om det.

• Innføring av et prinsipp om omvendt bevisbyrde, slik at vedtak gjelder til noen begjærer det opphevet og dokumenterer at det ikke lenger er noe behov for det.

•  Vedtakets gyldighetstid forlenges fra 2 til 4 år.

– Vi har en regjering som sier den er opptatt av forenkling. Vel, jeg vil si at dette er et naturlig sted å begynne – dette forslaget er gryteklart!

Immigrasjonens tidsalder

Han var opptatt at immigrasjon og innvandring.

– Vi lever i immigrasjonens tidsalder, sa partilederen, og han var svært opptatt av hvordan vi tar imot flyktningene som kommer nå.

– Nå kommer mange til oss som har vært på flukt lenge, fra frykt, terror og krig. Vel fremme er de endelig trygge, en lang reise er over. Men nå begynner en ny reise. En reise inn i det norske fellesskapet. Den reisen er ikke livsfarlig, men den er ikke enkel.

Enten det gjelder flyktninger eller polske bygningsarbeidere må de møtes med solidaritet. Den norske bygningsarbeideren må også se at den polske er med på å definere et gulv, at man ikke underbyr og undergraver opparbeidede rettigheter.

– Vi trenger en plattform, en bunnplanke av rett og plikt, særlig trenger vi den i en tid der vi skal møte mer mangfold, mer migrasjon og flere internasjonale, humanitære kriser, sa Støre og ble møtt med varm applaus fra landsmøtet.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse