Disse tre står bak uttalelsen som tar til orde for at industrien får ut av LO dersom kongressen sier nei til konsekvensutredning av nordområdene. Fra venstre: Roar Abrahamsen (Fellesforbundet), Atle Tranøy (Fellesforbundet) og Dag Unnar Mongstad (Industri Energi)
Helge Rønning Birkelund/ANB
Vern av Lofoten, Vesterålen og Senja
Krangel om oljeboring i Lofoten kan sprenge LO
Industrien truer med å skape sitt eget kartell utenfor LO hvis kongressen sier nei til konsekvensutredning.
– Det er useriøst å kreve varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja uten at konsekvensene for industri, sysselsetting og velferdsproduksjon er analysert, sier Roar Abrahamsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Han er leder for den største avdelingen i Fellesforbundet, Avdeling 5 på Vestlandet.
• Følg oss på Facebook og Twitter
Vil starte prosess
Sammen med Dag Unnar Mongstad i Industri Energi, og Atle Tranøy fra Fellesforbundet la han en krigserklæring på bordet da LOs store olje- og gasskonferanse ble innledet i Bodø mandag morgen.
De tre mener et LO hvor symbolpolitikk fra offentlig ansatte og Handel og Kontor legger premissene for vår industripolitikk ikke, er «vårt LO».
– Om vårens LO-kongress overkjører industrien, bør ledelsen i Industri Energi, Fellesforbundet og eventuelt andre «vurdere å igangsette en prosess og debatt for utmeldelse av LO for å etablere et Industrikartell mellom nevnte forbund, heter det i uttalelsen.
Tanken er en samarbeidsarena som utvikler industripolitikk bygd på konsekvensanalyser og kunnskap utenfor LO.
Utgangspunktet for oljeopprøret er uttalelser fra Fagforbundet og Handel og Kontor, som går inn for «å verne særlig sårbare og verneverdige områder», og «verne Lofoten, Vesterålen og Senja for oljevirksomhet».
• Fagforbundet vil verne Lofoten og Vesterålen
Industrien beklager at enkelte LO-forbund ønsker å skape det de kaller usikkerhet om forutsigbarheten i landets ressurspolitikk.
– Det bidrar til å undergrave arbeidsplasser og fjerne utviklingsmuligheter. Konsekvensene er lite gjennomtenkt, hevder Abrahamsen, Tranøy og Mongstad.
Samtidig avviser de at Paris-avtalen forutsetter at Norge skal redusere eller slutte med olje- og gassvirksomhet.
– Tvert imot. Den effektive produksjonen av olje- og gass på norsk sokkel er en del av løsningen. Vi forventer at det så snart som mulig igangsettes en konsekvensutredning av petroleumsvirksomhet i disse områdene. Selvfølgelig må dette baseres på norsk verdensledende teknologi som ivaretar hensynet til miljø, sikkerhet og ikke minst sameksistens med fiskeri- og reiselivsnæringen, heter det i uttalelsene tre har lagt fram for LOs olje- og gasskonferanse i Bodø.
• LO-lederen står fast på å utrede Lofoten
Strid på kongressen
Det ligger med andre ord an til en intens maktkamp foran LO-kongressen i mai.
På den forrige kongressen var utgangspunktet noe av det samme. Kongressen vedtok til slutt å gå inn for en konsekvensutredning av olje- og gassvirksomhet i nevnte områder.
De tillitsvalgte har samme bønn til Arbeiderpartiet.
– En politikk bygd på symbolikk og uten konsekvensanalyse er ikke det vi trenger, heter det.
Timet konferanse
Aldri har den årlige olje- og gasskonferansen til LO vært bedre timet.
– Det har vært en spesiell og tung situasjon i bransjen. Vi slåss mot oljeprisfall, permitteringer og oppsigelser. Det er spesielt tøft når du i tillegg opplever at fagforeningskamerater slår beina under deg, sier leder av Los olje- og gassutvalg, Frode Alfheim til ANB.
LOs olje- og gassutvalg, er et samordningsorgan for Industri Energi, Fellesforbundet, EL og IT Forbundet, og FLT. I tillegg er Sjømannsforbundet med.
– Konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja blir et hett tema foran LO-kongressen til våren. Denne konferansen vil gi en pekepinn på reaksjonen fra «uteapparatet» i næringen, som merker dette på kroppen. Konferansen er ekstra interessant nettopp på grunn av den interne debatten i LO, påpeker Alfheim.
Poenget med å legge konferansen til Bodø, er nettopp å vise hva som kan skje av verdiskapning på sokkelen i nord.
Blant annet er to statsråder på plass, Tord Lien (Frp) og Anniken Hauglie (H), i tillegg til Jonas Gahr Støre (Ap), Kristin Skogen Lund (NHO), Gerd Kristiansen (LO), Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen (Norsk Olje og Gass) og Stein Lier-Hansen (Norsk Industri).
Leder i Fagforbundet, Mette Nord ønsker ikke å kommentere utspillet, men sier hun vil la prosessen i LO går sin gang før kongressen til våren.
• Si nei til oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja
Mest lest
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.
Jærbladet
Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.
Roy Ervin Solstad
Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.
Jan-Erik Østlie
Utenlandske arbeidstakere får kompensasjonsordning
Nytt om navn:
KAMPKLAR: Bussjåfør Joakim Hagen er klar til kamp for ungdommen i det nye vervet som Ungdomssekretær i Fellesforbundet.
Håvard Sæbø