JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

ITF-kongress i Marokko

Krigen i Gaza splitter transportarbeiderne

Transportarbeidere fra over 150 land ønsker å fremstå samlet under sin kongress. Men Israels krigføring i Libanon og på Gaza-stripen, setter enigheten på prøve.
VIL HA TØFFERE ITF: - Det virker som ITF mener at alle må være enige, framfor at ITF skal kunne kritisere de israelske krigshandlingene i Libanon og Gaza. Men vi må tale de som blir utsatt for overgrep sin sak, sier leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

VIL HA TØFFERE ITF: - Det virker som ITF mener at alle må være enige, framfor at ITF skal kunne kritisere de israelske krigshandlingene i Libanon og Gaza. Men vi må tale de som blir utsatt for overgrep sin sak, sier leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Roy Ervin Solstad

roy@lomedia.no

Marrakesh, Marokko: Rundt 2000 delegater og rådgivere fra hele verden møtes denne uka til den 46. kongressen til den Internasjonale Transportarbeiderføderasjonen (ITF).

De representerer nesten 17 millioner medlemmer fra mer enn 670 medlemsforbund i over 150 land.

For første gang arrangeres ITF-kongressen i et land i den arabiske verden, men noen flengende kritikk av Israels krigføring i Libanon og på Gaza-stripen det siste året, ser ikke ut til å komme.

I stedet har seks uttalelser om konflikten blitt trukket allerede før kongressen åpnet søndag ettermiddag.

Årsaken er at uttalelsene ifølge kilder Magasinet for fagorganiserte har snakket med, har vært så sprikende at man i stedet forsøker å finne fram til en felles uttalelse som hele ITF-kongressen kan enes om.

Kritisk til enighets-jag

Det jaget etter enighet frustrerer Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet.

– Det kan virke som de store landene forsøker å pløye gjennom et konsensusvedtak for at ITF ikke skal ta standpunkt til de krigsforbrytelsene Israel driver med i Midtøsten. Det virker som det viktigste er å være enige, sier Eggum oppgitt.

Det la heller ingen demper på frustrasjonen at generalsekretær Stephen Cotton under sin åpning fra talerstolen søndag ettermiddag snakket om krigen i Ukraina, mens situasjonen i Midtøsten ble omtalt som «problemene i Gaza og Libanon».

PROBLEMER, IKKE KRIG: ITFs generalsekretær Stephen Cotton snakket om krigen i Ukraina, men omtalte Israels krigshandlinger i Midtøsten som "problemene i Libanon og Gaza".

PROBLEMER, IKKE KRIG: ITFs generalsekretær Stephen Cotton snakket om krigen i Ukraina, men omtalte Israels krigshandlinger i Midtøsten som "problemene i Libanon og Gaza".

Roy Ervin Solstad

Vil ikke tie

Selv om Eggum innser at det sannsynligvis ikke vil være mulig å få vedtatt en kritisk uttalelse mot de israelske krigshandlingene her på ITF-kongressen, har han ingen planer om å sitte stille i båten.

Eggum sier Fellesforbundet vil støtte de som er utsatt for overgrep enten det er fra Russland eller Israel.

– Når vi er her på kongressen må vi tale deres sak. Vi må snakke med andre land og forbund som er enige med oss, og prøve å få enda flere med oss, slik at vi i hvert fall kan få markert vårt syn. Det kan ikke være slik at det kun er vi små land som må strekke oss for å få til en enighet. Det må de store landene også gjøre. Vi er en fagbevegelse, ikke FNs generalforsamling, understreker Jørn Eggum.

Viktig for medlemmene

Nå er det heldigvis for Eggum ikke bare frustrasjon som preger hans forhold til ITF. Selv om det på mange områder vil være viktigst å påvirke gjennom Nordisk- og Europeisk Transportarbeiderføderasjon, så finnes det andre områder som luftfart og ikke minst samarbeidet mellom havnearbeidere og sjøfolk, som krever samarbeid på tvers av verdensdelene.

– Du vet aldri når du har bruk for de kontaktene du oppretter på disse konferansene, så for meg som forbundsleder i Fellesforbundet så bruker jeg tiden min på å snakke med gode kamerater fra alle steder, slik at vi kan snakke med dem og rydde opp for våre medlemmer i Fellesforbundet når det trengs. Vi som fagbevegelse må ha en hånd på rattet når det gjelder internasjonal handel. Det gjelder også for oss i Norge, slik at vi kan få solgt og eksportert laksen vår, påpeker han.

Norske problemer blir små

Han innrømmer imidlertid at det å høre om utfordringene fagforeningskamerater har i andre land, gjør at kampene fagbevegelsen kjemper hjemme i Norge, blir satt i perspektiv.

– Våre problemer blir ofte små sammenlignet med andre sine, men slik vil det alltid være. Samtidig må vi fortelle andre land at dette ikke er noe vi har fått, men har kjempet fram. Vi må vise at det går an, og ikke minst få fagbevegelsen over hele verden til å sende folk til valgurnene. Demokratiet er skjørt, derfor må vi stemme på de som ønsker det samme som oss arbeidsfolk. Bygger vi fagbevegelse, så bygger vi også demokratiet, understreker Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse