LO-lederen besøkte tidligere kolleger på streikevakt: – Nå er det nok
Peggy Hessen Følsvik mener SAS må begynne å behandle sine ansatte ordentlig. Støtten fra den tidligere kabinansatte varmet de streikende i det begredelige regnværet.
Peggy Hessen Følsvik møtte de streikende kabinansatte på Gardermoen. Blant dem purser Ronny Andre Johansen (til venstre), som var glad for støtten.
Roy Ervin Solstad
roy@lomedia.no
Gardermoen: Fredag gikk 120 kabinansatte i SAS ut i streik, etter at meklingen mellom Fellesforbundet og NHO Luftfart ikke førte fram.
De ansatte hevder de har en begynnerlønn på 27.000 kroner måneden før skatt, og at de kun har rett til en frihelg i måneden.
Kravet er å få opp lønna, og få ned arbeidsmengden som i en normaluke ligger på 47,5 timer. Det kravet møtte full støtte av LO-leder Peggy Hessen Følsvik da hun møtte streikende utenfor avgangshallen på Gardermoen mandag morgen.
Bakgrunn: Derfor streiker de ansatte i SAS
SAS sitt ansvar
Til Magasinet for fagorganiserte sier LO-lederen at det var på tide at de ansatte satte foten ned.
– Nå er det nok. Dette er en yrkesgruppe som har hatt en lønnsutvikling som har stått stille gjennom mange år, og som har bidratt til at dette selskapet har kunnet leve videre, både gjennom at de har gått ned i lønn, men ikke minst at de har tatt store belastninger i forhold til arbeidstid som nesten ikke er til å leve med. Nå må SAS kjenne sin besøkelsestid. De må komme til bordet, få slutt på denne konflikten og begynne å behandle sine ansatte på en ordentlig måte, sier Hessen Følsvik.
LO-leder Peggy Hessen Følsvik (nummer fire fra høyre) da hun møtte streikende SAS-ansatte på Gardermoen.
Roy Ervin Solstad
LO-lederen har selv yrkesbakgrunn som kabinansatt, og minner om at yrkesgruppen er et lavlønnsyrke og at arbeidsbelastningen har blitt stadig større.
– Hvor mange av dine LO-medlemmer hadde akseptert å jobbe tre av fire helger hver måned?
– Nei, det kan du jo spørre om. Det er ikke vanlig praksis i det norske arbeidslivet. Nå har arbeidstidene i luftfarten alltid vært spesielle, men det betyr ikke at de ansatte bare kan gi og gi. Det må være levelige vilkår i denne bransjen, understreker hun.
Glad for støtten
En av streikevaktene, Ronny Andre Johansen, som jobber som purser i SAS, er glad for at de store kanonene i fagbevegelsen kommer til Gardermoen og støtter de streikende. Søndag var leder i Fellesforbundet Jørn Eggum på besøk. En dag senere kom LO-lederen.
– Det betyr kjempemye. Det er å så viktig at folk er med og heier på oss, sier han.
Kollega og tillitsvalgt i Norsk Kabinforening, Bjørnar Moe, er enig.
– Vi føler enorm støtte, og det er veldig bra for oss å ha blitt integrert inn i Fellesforbundet også med de musklene som forbundet har, påpeker han.
Den støtten kommer ikke bare fra Fellesforbundet og LO.
– Passasjerer vi møter sier: Stå på, og at de skjønner oss godt, forteller Ronny Andre Johansen.
Både tillitsvalgt Bjørnar Moe (til venstre) og purser Ronny Andre Johansen i Norsk Kabinforening i SAS, vil ha høyere lønn og mer fritid. - Lønna vår har stagnert de siste tolv årene, sier de to.
Roy Ervin Solstad
Tror på snarlig løsning
Om få dager, den 1. september skifter SAS fra Star Alliance til Skyteam der Air France og KLM er blant de største flyselskapene.
Både Johansen og Moe, tror det vil komme en løsning på streiken før den tid, siden SAS neppe ønsker å starte livet i en ny allianse med å være i streik.
– Jeg tror det kommer til å skje noe drastisk her allerede på onsdag når alle eventuelt blir tatt ut i streik. Jeg tror ikke SAS har noe annet valg enn å komme oss i møte, sier Johansen.
Og da må det komme mer på bordet enn under meklingen sist uke.
Ifølge Nettavisen skal partene møtes mandag ettermiddag hos Riksmekleren.
– Vi må ha et lønnsløft. Siden 2012 har lønna vår stagnert. Den reallønnsveksten som resten av samfunnet har fått, har ikke vi sett noe til. Så må vi få flere frihelger, og større mulighet til å påvirke arbeidstidsplanene våre. Det er viktig for oss, sier Johansen.
Moe forteller at man savner lagfølelsen i SAS, og at det ikke bare er de «på gulvet» som må gi.
– Sånn har det vært helt siden de økonomiske problemene oppsto etter terrorangrepet mot USA 9. september 2001. Vi har gitt nok, og nå går det ikke lenger, poengterer Bjørnar Moe.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.