JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nedbemanning

Mange bygningsarbeidere mister jobben. Se bransjens råd til politikerne

Bedriftene ser ikke tegn til bedring i en kriserammet byggebransje. Men tillitsvalgte ser lys i tunnelen.
Den delen av byggebransjen som er rigget for å ta offentlige oppdrag, klarer seg best. Bildet er fra byggingen av Nasjonalmuseet i Oslo.

Den delen av byggebransjen som er rigget for å ta offentlige oppdrag, klarer seg best. Bildet er fra byggingen av Nasjonalmuseet i Oslo.

Erlend Angelo

eline@lomedia.no

– Vi ser flere konkurser og høyere ledighetstall. Mer interessant enn antallet konkurser, er dessuten at vi nå ser at det er større aktører som går konkurs, slik at hver konkurs får større konsekvenser, sier Jonas Blad Måøy, fagsjef analyse i NHO Byggenæringen.

I en fersk markedsrapport for byggenæringen, påpekes det at ledighetstallene er høyere enn for resten av den norske økonomien, og at det er en nedgang i sysselsatte i bransjen.

Det gjelder særlig i bemanningsbyråene, etter at det kom strengere regler for innleie i fjor sommer.

– Ledigheten har vært høyere hver eneste måned i år sammenliknet med fjoråret, så trenden skyldes ikke sesongvariasjoner. Dette er opplagt et faresignal. Og det er ingen tegn nå til at dette snur, sier Jonas Blad Måøy.

I takt med at renta har nådd nye høyder, har både byggebransjen og industrien som lager byggevarer slitt mer og mer. Permitteringer, oppsigelser og konkurser har vært dagens orden.

NHO Byggenæringen frykter at dersom Norges Bank utsetter å sette ned renta, vil antallet konkurser fortsette å øke.

– Medlemsbedriftene i NHO Byggenæringen er blant de aller mest pessimistiske i medlemsundersøkelsen til NHO. Vår bransje har en lang verdikjede, og det tar lang tid å snu den. Vi er jo vant til svingninger, men akkurat nå er det ingen tegn til at det endrer seg.

Fire forslag til politikerne

NHO Byggenæringen og Fellesforbundet har fire felles forslag til politikerne for å få økt aktivitet i bransjen:

• Det bør legges til rette for at kommunene kan bygge flere kommunale utleieboliger.

• Regjeringen bør sikre at kommunene klarer å opprettholde sine planlagte investeringer ved å innføre tilskudd eller en rentekompensasjonsordning.

• Det må satses på energieffektivisering av bygg, der potensialet er skyhøyt.

• Husbankens låneramme for bygging av boliger må økes.

Innleieregler: Efta feller sin dom om innleieforbudet over sommeren

Få boliger settes i gang

Også organisasjonen Boligprodusentene serverer ferske tall som viser et litt blandet bilde.

I en ny rapport kommer det fram at de første seks månedene hadde den laveste igangsettingen av nye boliger de noen gang har målt.

Imidlertid flatet salget ut våren 2024.

– For første gang på to og et halvt år er salget høyere enn igangsettingen de siste tolv måneder, men nivået er fortsatt bare halvparten av boligbehovet, heter det i rapporten.

Håp om bedring

Tillitsvalgte i Fellesforbundet forteller om et usikkert og blandet bilde for bransjen.

Lederen for bygningsarbeiderne i Oslo-området, Harald Braathen, sier at de firmaene som har dreid driften til offentlige kontrakter og rehabilitering, klarer seg bra.

– Derimot er det veldig tydelig at de som ensidig har satset på boligbygging, sliter. Vinnerne er de entreprenørene som har flere bein å stå på, sier Braathen.

Leder av Unionen fagforening i Bergen, Jorge Dahl, ser lys i tunnelen etter tunge perioder med permitteringer og oppsigelser.

– Bildet er mer positivt enn i våres, og det ser ut til at mer nybygging skal komme i gang. Det er klart, det hjelper kanskje de som er igjen at noen konkurrenter er borte, sier Dahl.

Trenger drahjelp

I innlandet er ikke stemningen like positiv. Leder for Fellesforbundets avdeling 670, Jan Wiggo Hageløkken, sier det ikke er noen tegn til bedring.

– Situasjonen for bransjen her er stabil, eller fortsatt svakt nedadgående, sier han.

Hageløkken sier det stort sett går greit med de store aktørene, men at en del mindre bedrifter har gått til permitteringer.

Også i Romsdalen og Nordre Sunnmøre er det bedrifter som sliter, og de har nylig hatt to konkurser på rappen.

– Men det er stor variasjon. Noen har nesten for mye å gjøre, mens andre ikke har nok, sier Fellesforbundets Cecilie Søllesvik.

Hun etterlyser flere oppdrag fra det offentlige.

– Offentlige etater bør hive seg rundt nå, og få satt i gang bygging av helt nødvendige bygninger, sier hun.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse