JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Byggfag

Nå dropper bedrifter å ta inn elever på byggeplassen

Krisa i byggebransjen gjør at Skogmo videregående sliter med å gi elevene praktisk opplæring på byggeplass.
FRYKTER REKRUTTERINGEN: Roy Omsland ved  Skogmo VGS i Skien sier de kan gi all praktisk opplæring på skolen. Ulempen er at  det blir vanskeligere for elevene å få læreplass etter skolen, siden elevene da ikke får vist hva de duger til mens de er utplassert i en bedrift.

FRYKTER REKRUTTERINGEN: Roy Omsland ved Skogmo VGS i Skien sier de kan gi all praktisk opplæring på skolen. Ulempen er at det blir vanskeligere for elevene å få læreplass etter skolen, siden elevene da ikke får vist hva de duger til mens de er utplassert i en bedrift.

Håvard Sæbø

has@lomedia.no

To dager i uka er elevene ved vg2 byggfag utplassert i en lokal bedrift. Det er verdifull erfaring for elevene og gratis arbeidskraft for bedriftene.

Avdelingsleder Roy Omsland ved skolen i Skien er bekymret for at flere elever ser ut til å måtte få denne praktiske undervisningen på skolen.

Bedriftene har ikke nok arbeid.

– Det er ingen god løsning. Utplasseringen gir elevene et nettverk, og muligheten til å få læreplass i bedriften etter skolegang. Dette er ikke bra for rekrutteringen, sier Omsland.

Tidligere har det vært nokså enkelt å få plass for elever i bedrift. Nå opplever skolen at elever får beskjed om at det ikke er mulig å ha dem i bedriften, samtidig som de må permittere egne ansatte.

Selv om elevene ikke produserer så mye, skjønner Omsland at bedriftene først og fremst tenker på egne ansatte.

Og at det tar seg dårlig ut å sende den faste staben hjem, mens den gratis arbeidskraften blir værende.

30.000 årsverk kan bli borte: Nå ber byggebransjen om krisepenger

Ser dystert ut

Et tegn på at bransjen ser mørkt på framtida, er at folk ikke permittert som før. Nå blir de oppsagt, sier organisasjonsarbeider Rune Tønnesen i Fellesforbundet i Telemark.

– Bedriftene ser ikke at det kommer til å bedre seg på 26 uker. For å spare penger, blir de som tidligere ble permittert ved en nedgang i aktiviteten, nå oppsagt. Å utvide permitteringsperioden fra 26 til 52 uker, ville helt sikkert hjulpet, mener Tønnesen.

DET GÅR OVER: Men akkurat nå ville en utvidelse av permitteringsreglene  hjulpet både bedriftene og elevene, sier organisasjonsarbeider Rune Tønnesen.

DET GÅR OVER: Men akkurat nå ville en utvidelse av permitteringsreglene hjulpet både bedriftene og elevene, sier organisasjonsarbeider Rune Tønnesen.

Håvard Sæbø

Vil mangle folk i framtida

Men han er helt sikker på at det vil snu. Det er prognoser på at det vil mangle 90.000 bygningsarbeider i Norge i 2030. Derfor er det viktig å utdanne nye fagarbeidere, selv om det ser dårlig ut på kort sikt.

Regionalt verneombud i bygg, Geir Kaasa, er innom Skogmo for å fortelle elevene om alle farene som lurer på en byggeplass.

Men han forteller også at de som fullfører utdannelsen, ikke trenger å bekymre seg for å få seg jobb.

– I denne bransjen har det alltid vært svingninger. Selv måtte jeg reise til Tyskland får å få jobb under byggekrisa i 1990. Etter et par år skjøt det fart igjen, og det vil det gjør denne gangen også, betrygger han elevene.

Bråstopp i bygg

Byggenæringens prognoser for de neste to årene viser en nedgang på 30 milliarder kroner hos entreprenørene. Det tilsvarer rundt 30.000 årsverk.

Fagforeninga i Oslo merker også godt nedgangstidene, og har fått varsler om både permitteringer og oppsigelser. Foreningsleder Harald Braathen sier at det er litt tidlig å si noe sikkert om hvor ille det vil bli, men de frykter tilstander som minner om 1990-tallet.

Krise i bygg: Maxbo permitterer rundt 100 ansatte

Kan bli borte for godt

– Krisa i byggenæringa den gangen utraderte en hel generasjon fagarbeidere. Vi mistet minst et tiår med fagfolk som forsvant ut av næringa for godt. Det var katastrofe for kompetansen i bransjen, sier Braathen.

Han er en av mange i bransjen som nå krever at permitteringstiden utvides til 52 uker og at bedriftenes lønnsplikt opphører etter fem dager med permittering.

– Det gir i det minste et håp om at noen bedrifter permitterer i stedet for å si opp folk. Oppsagte finner seg som regel etter hvert jobb i andre bransjer, og kommer ikke tilbake, sier han.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse