Koronakrisa:
Nå tømmes byggeplassene. Utenlandske arbeidere rømmer landet
Iveren etter å permittere folk på byggeplassene er stor, og panikken brer seg blant arbeidsgiverne, sier lederen i Oslo Bygningsarbeiderforening, Petter Vellesen.
Håvard Sæbø
has@lomedia.no
Nå går det fort i svingene, og foreningen blir nedringt av tillitsvalgte som har spørsmål rundt permitteringsreglene.
– Vi ser mye rart, som ikke er etter Hovedavtalen. Mange får varsel med to dagers frist, uten at det nødvendigvis er saklig grunn til det. I bedrifter uten tariffavtale, har vi erfart at ansatte bare får et papir om at de er permittert, uten at det er ført protokoll. Disse kan få problemer når de kommer til Nav for å be om dagpenger, sier Vellesen.
p
Mangler saklig grunn
Det er stort press på de tillitsvalgte om å godta permitteringer, og det gis betingede varsler om permitteringer, altså med forbehold om at en bestemt situasjon kan inntre. Vellesen råder ingen til å skrive under protokollen, uten at det er tilført at det er 14 dagers permitteringsvarsel som er hovedregelen.
– Hvis det er snakk om fare for spredning av smitte, burde mange heller blitt sykemeldt enn permittert. Hvis det ikke kommer leveranser på grunn av korona, skal det også være 14-dagers permitteringsvarsel, sier Vellesen.
Saken fortsetter under bildet.
Håvard Sæbø
Resignasjonsplikten
Selv om det nå er en nasjonal dugnad for å bekjempe smitten, maner Vellesen til at man ikke bryter alle reglene i Hovedavtalen.
– Det å bryte avtalen om 14-dagers varslingsplikt, kan utgjøre mye penger for arbeidstakerne. De tillitsvalgte kan heller ikke motsette seg permitteringen. De har plikt til å resignere, og bedriften kan bruke styringsretten for å få gjennom permitteringen, sier Vellesen.
Utlendingene rømmer landet
Fremdeles er det mye aktivitet på mange byggeplasser i hovedstaden, men arbeidere fra Øst-Europa på hjemmeperiode, kommer ikke tilbake på jobb nå. Andre er redde for å bli akterutseilt i Norge, og reiser hjem midt i arbeidsperioden.
p
– Nokså fort vil byggeplassene tømmes for utenlandske arbeidere. Det er lett å skjønne at de vil være hjemme med familien i en slik situasjonen, sier Vellesen og forteller om en byggeplass hvor 20 polakker denne uka rømte hjem midt i arbeidsperioden.
Foreningen har lagt ned alt oppsøkende arbeid på byggeplassene, og driver nå mye av arbeidet fra hjemmekontor. 1. mai-arrangementet er avlyst, og årsmøtet hvor foreningen skulle slå seg sammen med rørleggerne i Oslo er utsatt på ubestemt tid.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.