JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sanksjoner mot Russland

Nei til russerne betyr usikker fremtid for ansatte ved verftet i Kirkenes

70 prosent av inntektene kan ryke over natta for verftet i Kirkenes når sanksjonene strammes til. Klubbleder Rainer Ingebrigtsen tør ikke spå hva som skjer framover. 
Klubbleder på KIMEK, Rainer Ingebrigtsen er bekymret for framtida.

Klubbleder på KIMEK, Rainer Ingebrigtsen er bekymret for framtida.

Håvard Sæbø

roy@lomedia.no

ane@lomedia.no

Krigen i Ukraina har medført svært mange sanksjoner mot Russland fra det internasjonale samfunnet, inkludert Norge.

Rett etter at krigen brøt ut i februar 2022 var det stor usikkerhet på Kimek i Kirkenes. Åtte av ti kunder er russiske, og verftet har spesialisert seg på vedlikehold og oppgradering av russiske fiskefartøy.

Selv med de sanksjonene, ble 2022 et veldig godt år for Kimek, noe som blant annet skyldtes at russiske fartøy kun fikk lov til å gå til Tromsø, Båtsfjord og Kirkenes.

Nå har imidlertid regjeringen kommet med en presisering som sier at den type oppdrag som Kimek stort sett lever av, ikke lenger er lovlig, så lenge kundene er russere. 

Siste utvikling i saken: Alle på Kimek i Kirkenes er oppsagt

Misforståelse

Heretter får man ikke lov verken å drive med reparasjoner eller planmessig vedlikehold, med mindre det dreier seg om akutte og sikkerhetskritiske tilfeller.

– Det vil utgjøre rundt 70 prosent av inntektene våre, sier Rainer Ingebrigtsen, klubbleder for Fellesforbundets medlemmer på Kimek.

Direkte overrasket over det regjeringen har presisert, er han imidlertid ikke. 

– Det har vel ligget i kortene en stund, men hva som skjer videre tør jeg ikke spå noe om. Vi har ikke fått noen beskjeder om permitteringer eller oppsigelser ennå, påpeker han. 

– Betyr det at Kimek har omgått sanksjons-regelverket?

– Nei, det er nok regjeringa som har misforstått de opprinnelige sanksjonene, sier Ingebrigtsen. 

JOBBER i FARE: Strammere tolkning av sanksjonene mot Russland gjør at 70 prosent av arbeidet til Kimek i Kirkenes kan forsvinne over natta. Det kan bety masseoppsigelser eller permitteringer.

JOBBER i FARE: Strammere tolkning av sanksjonene mot Russland gjør at 70 prosent av arbeidet til Kimek i Kirkenes kan forsvinne over natta. Det kan bety masseoppsigelser eller permitteringer.

Tormod Ytrehus

Må finne løsning

I dag, 16. mai, er LO-leder Peggy Hessen Følsvik, næringsminister Jan Christian Vestre og kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik i Kirkenes.

Om det kommer noe ut av det, er Ingebrigtsen usikker på.

– Den som hadde visst det, sier han undrende.

– De har nok ikke med seg jobber til oss i poser, men det blir nok et samarbeid mellom LO, regjeringen og Fellesforbundet for å se om det finnes en løsning. Vi skal også ha et møte med ledelsen i Fellesforbundet på Teams i dag, og Kimek har invitert alle ansatte og innbyggerne i Sør-Varanger for å informere, forteller han. 

– Selv om ingenting er avklart, vil mange bli skuffet dersom det blir oppsigelser, sier Rainer Ingebrigtsen. 

Utfordret statsministeren

Rett før helgen var statsminister Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet gjest på landsmøtet til Arbeidsmandsforbundet. Der ble han utfordret på innstrammingen i sanksjonene fra delegaten Jørn Finnmarking Haga:

– Skal vi oppleve at det var du, Jonas, som la ned Kirkenes? Spurte han.

Statsministeren innrømmet at det gjør vondt å komme med sånne sanksjoner nå, men at de er et resultat av en krig som føres i et naboland, en krig som dreper tusenvis av mennesker.

– Tro meg, jeg har vært med på å utvikle samarbeidet med Russland, og nå lukker vi det. Det er vondt, men etter å ha snakket med den ukrainske presidenten Zelensky, må vi sende signalene til Russland, sa han.

Sint bedriftsleder

Allerede i mars fikk Kimek varsel om at praksisen på bedriften muligens ikke var innenfor sanksjonsregelverket, skriver NRK på sine nettsider.

Det kom i et møte Kimeks administrerende direktør Greger Mannsverk hadde med en statssekretær fra Utenriksdepartementet.

Siden skal Mannsverk ha forsøkt å ta opp saken politisk, uten å få klare svar.

– Det å sette et lokalsamfunn fullstendig i spill uten en forutgående dialog, er så talentløst at jeg aldri hadde trodd at det skulle kunne skje, sier Mannsverk.

Jobber døgnet rundt

I Fellesforbundet sentralt har også alarmklokkene gått, og på et Teams-møte med representanter fra ledelsen, Fellesforbundets avdeling i Troms og Finnmark og klubben på Kimek, om situasjonen i formiddag, fortalte leder Jørn Eggum om en hektisk helg og mandag med møter både med LO-leder Peggy Hessen Følsvik, statsminister Jonas Gahr Støre og leder i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen.

– Dette kom som julekvelden på kjerringa, og det er krevende med de restriksjonene som pågår. De sanksjonene rår ikke vi i Fellesforbundet over, og heller ikke Norge som blir presset utenfra. Men vi må sørge for at Kimek ikke går dukken. Blir det full stopp på Kimek, vil det ramme hele Kirkenes. Derfor må vi ha tiltak på plass raskt for å hindre en massiv fraflytting fra byen, sa Eggum.

MÅ HANDLE RASKT: Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, sier det er vitkig å få på plass tiltak raskt for å hindre massefraflytting fra Kirkenes.

MÅ HANDLE RASKT: Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, sier det er vitkig å få på plass tiltak raskt for å hindre massefraflytting fra Kirkenes.

Herman Bjørnson Hagen

Et alternativ som kom på bordet er om permitterte eller oppsagte ansatte på Kimek kan få jobb i Hammerfest og Sandnessjøen på verft der.

Eggum innrømmet at det ikke er noen optimal løsning.

– Vi må ha lokal aktivitet i verkstedhallen på Kimek i Kirkenes, understreket Fellesforbunds-lederen.

Han lovet å stå på døgnet rundt.

– Dette er en situasjon som ikke vil ordne seg selv. Da må vi sørge for at vi finner en løsning, sa Eggum.

– Får ikke gjort noe med sanksjonene

Rainer Ingebrigtsen håper løsningen blir fortsatt aktivitet i hallene på Kimek.

– Det ser dessverre ut som det er nytteløst å få gjort noe med sanksjonene, så jobben blir å få annet arbeid til oss her på Kimek. Klarer vi ikke det, kan det bli en mulighet å leie oss ut til andre verft i Nord-Norge, sier han.

I den store hallen ligger det akkurat nå en stor russisk båt som de ansatte jobber på. Hva som skjer med det arbeidet vet han ikke, men han er glad for at både LO, regjeringen og NHO tar saken på største alvor.

Og at Fellesforbundets ledelse har det øverst på agendaen nå.

– Det skulle jo bare mangle. Det var jo vi som varslet dem, sier Rainer Ingebrigtsen med et lite smil.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse