Arbeidsulykke
Ni ansatte til sykehus etter kvikksølv-ulykke
Nå er det urolig stemning på fabrikken Boliden Odda.
De ansatte som ble utsatt for kvikksølv-eksponering på sinkverket Boliden Odda havnet på Haukeland sykehus.
Sissel M. Rasmussen
magasinet@lomedia.no
Ulykken skjedde 12. september i forbindelse med en årlig og rutinemessig vedlikeholdsstans i røst- og syreanlegget på sinkverket Boliden Odda i Vestland fylke.
Arbeiderne som ble utsatt for kvikksølv-eksponering, havnet på Haukeland sykehus. Slik eksponering kan føre til alvorlige helseproblemer, blant annet lungeskader.
Det er kjent at det er en risiko for eksponering for kvikksølv ved arbeid i spesifikke deler av området.
Det ble brukt arbeidere fra eksterne firmaer til jobben.
Fakta om Boliden Odda
Boliden ligger i Odda i Ullensvang kommune i Vestland fylke og er det eneste sinkverket i Norge.
Fabrikken ble etablert som Det Norske Zinkkompani A/S av den fransk-belgiske bergverksbedriften Compagnie Royale Asturienne des Mines i 1924.
Smelteverket er i dag eid av Boliden AB, et gruve- og metallindustrikonsern notert på Stockholmsbörsen.
I fjor var det i gjennomsnitt 377 ansatte ved fabrikken.
Green Zinc Odda 4.0 (GZO) er navnet på utbyggingen ved Boliden Odda.
Prosjektet har en kostnadsramme på 1050 millioner euro, og går ut på å bygge det grønneste og mest moderne sinkverket i verden.
Årsproduksjonen skal nesten dobles, fra 200.000 tonn til 350.000. Samtidig skal karbonavtrykket reduseres. Dette er blant de største industriutbyggingene på Fastlands-Norge i etterkrigstida.
Boliden oppgir at over 7000 personer har gjennomgått sikkerhetskurs for å jobbe på byggeplassen. Utbyggingen foregår samtidig som det er drift i det eksisterende sinkverket.
Uro blant de ansatte
Blant de utenlandske arbeiderne i Odda, er store grupper fra land som Portugal, Spania og Polen. En rekke av de polske arbeiderne har tatt kontakt med Fellesforbundet og etterlyst hjelp og informasjon.
En erfaren polsk arbeider som har vært i Odda i flere rotasjoner, forteller om usikkerhet knyttet til arbeid i Bygg 308, hvor det er spesielle sikkerhetsregler for å unngå eksponering for kadmium.
Arbeideren vil ikke ha navnet sitt på trykk, av frykt for gjengjeldelse. Vedkommende jobber for en av Bolidens leverandører.
Vedkommende mottok tydelig informasjon med beskjed om å aldri spise eller drikke inne dette bygget, og at arbeidere som har utført arbeidsoppgaver der må forlate bygget straks etterpå. Men det var likevel uro blant ham og kollegene.
De mente at de gjennom sin oppdragsgiver ikke hadde tilgang på nødvendig verneutstyr for å jobbe der inne i det hele tatt.
Denne arbeideren forteller at da han kom tilbake til Odda på en ny rotasjon etter ulykken i september, var informasjonsrutiner og prosedyrer skjerpet inn. Han sier han var glad for det, men spurte om hvorfor, uten å få tydelige svar.
Boliden oppgir at over 7000 personer har gjennomgått sikkerhetskurs for å jobbe på byggeplassen.
Sissel M. Rasmussen
Tre ulike tilsyn
13. september, dagen etter kvikksølv-ulykken, ble anlegget også rammet av en fallulykke med alvorlig personskade.
Arbeidstilsynet ble varslet om begge hendelsene, og åpnet to tilsyn. Sakene har også blitt meldt til politiet. I tillegg har Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap varslet tilsyn med Boliden Odda.
Seksjonsleder Kjersti Marie Gjerd i Arbeidstilsynet bekrefter at det for tiden er to pågående tilsynssaker etter hendelser ved Boliden Odda i september.
– Hendelsen vi undersøker den 12. september, var en ulykke der ansatte hatt fått i seg forhøyede verdier av kvikksølv og bly, sier Gjerd.
Den andre hendelsen var en fallulykke med alvorlig bruddskade. Bruk av verneutstyr og opplæring av de ansatte er blant temaene i tilsynene. Men Gjerd sier det er for tidlig å uttale seg om tilsynets funn.
Ved ulykker med alvorlig personskade har bedriften en dobbelt meldeplikt, som innebærer at både politiet og Arbeidstilsynet varsles.
– Arbeidstilsynets oppgave er å finne ut hva som har gått galt, med sikte på å tilse at bedriften innfører tiltak som skal hindre at noe lignende skjer igjen. Politiets oppgave er å undersøke om det har skjedd noe straffbart. Så rollene er forskjellige, sier Gjerd.
– Hvor lang tid bruker dere på å undersøke slike saker?
– Det er vanskelig å si, og beror blant annet på hvor mye annet som skjer i vårt område. Men vi regner med å få klar en rapport i løpet av noen uker.
Politiet bekrefter også at de har fått sakene på sitt bord. Men påtaleansvarlig Trygve Ritland i Vest politidistrikt vil ikke gå i detalj nå.
– Disse sakene undersøkes også av Arbeidstilsynet. Vi kommer til å se på deres funn med interesse. Det er for tidlig å uttale seg om hva politiet vil foreta seg, sier han.
Ble dårlig på hjemreisen
Polske Krzysztof Lis fikk oppdrag i Odda i mars 2023, og jobbet skift på Boliden gjennom Stillasgruppen. Han forteller om et arbeid han likte å utføre, hvor han var tre uker i Odda og jobbet, og fikk to uker hjemme i Polen mellom øktene.
Krzysztof Lis følte seg uvel, fikk pustebesvær og oppsvulmet ansikt.
privat
Etter noen uker i Odda, reiste han hjem til Polen, og følte seg uvel på hjemreisen.
– Jeg så i speilet at ansiktet var oppsvulmet. Da vi landet i Gdansk, hadde vi en lang kjøretur foran oss før vi var hjemme, og jeg ble stadig dårligere. Jeg fikk pustebesvær, forteller Lis.
Han viser fram bilder som ble tatt på hjemreisen og på sykehuset. Ansiktet er tydelig oppsvulmet.
På neste rotasjon i Odda ble han dårlig og brukte en egenmelding. Da han kom tilbake, ba han om nye arbeidsoppgaver, og fikk det.
Når Krzysztof Lis forteller historien sin, er han hjemme igjen i Polen. Og har nettopp fått e-post fra Stillasgruppen. Der står det at han har mistet jobben.
– Jeg ble overrasket. Det var en veldig sterk reaksjon.
– Hva har skjedd?
– Slik jeg husker det, var vi noen ansatte som oppholdt oss litt i kantina mot slutten av et skift, etter at arbeidsoppgavene var utført. Vi ble irettesatt og fikk beskjed om at vi skulle oppholde oss på post til skiftet var helt ferdig. Vi sa ok, og trodde den situasjonen var avklart, forteller Lis.
– Folk må være trygge
Lis er en av mange polsktalende arbeidere i Odda som har kontaktet Fellesforbundets organisasjonsarbeider Justyna Marciniak for å få hjelp.
– Det er veldig spesielt å miste jobben for dette, kommenterer Marciniak om Lis’ oppsigelse.
– Han er jo en varsler. Lis sa fra via fagforeningen sin og uttrykte bekymring for HMS-spørsmål. Så mister han jobben i det som fremstår som en overreaksjon. Har han ikke varslervern? sier Marciniak.
Hun hører til avdeling 600 i Fellesforbundet i Oslo, men noen av de som henvender seg kommer fra andre avdelinger og ringer henne på grunn av språket.
– Det er fint at sakene undersøkes og etterforskes. Men det viktige nå er ikke å finne syndebukker. Det som betyr noe er gode rutiner, at rutinene blir fulgt, og at folk er trygge på jobb, sier hun.
– Hvor stor utfordring er språk i HMS-arbeidet på en slik arbeidsplass?
– Det er en innebygget utfordring når man lager en arbeidsplass med mange nasjonaliteter. Men det lar seg løse med god kommunikasjon. En utfordring i disse sakene er at utenlandske arbeidere som er innleid via leverandører kan føle seg veldig utsatt. Hvis folk ikke er trygge på rettighetene sine, blir de redde for å si fra om utfordringer, sier hun.
Fabrikken Boliden Odda, som er et ikon i norsk industrihistorie, skal nær doble produksjonskapasiteten.
Sissel M. Rasmussen
Kommenterer ikke oppsigelsen
– Jeg kjenner ikke til noen arbeidsulykker i Odda som involverer våre folk de siste månedene, sier Brian Sjøen, daglig leder i Stillasgruppen.
Han er informert om at det var en gasslekkasje på Boliden. Som leverandør på anlegget får Stillasgruppen og andre firmaer informasjon om alvorlige hendelser.
Sjøen forteller at han er trygg på at sikkerhetsrutinene er ivaretatt.
– Alle som jobber der, om de er polske, spanske eller portugisiske, de må ta kurs og få opplæring for å komme inn på plassen. Den som skal inn i en hall og jobber, skal ha arbeidstillatelse fra en operatør, og det innebærer at man skal ha fått opplæring. Det er god skilting på stedet om hva slags utstyr som er påkrevd hvor. Ingen kan jobbe der uten å se dette, sier Sjøen.
Oppsigelsen av Krzysztof Lis kommenterer ikke Sjøen.
– Når det gjelder personalsaker så uttaler vi oss ikke om enkeltsaker.
Jobber mer med kommunikasjon
Fabrikken Boliden Odda, som er et ikon i norsk industrihistorie, skal nær doble produksjonskapasiteten.
Investeringer på mer enn en milliard euro skal sørge for at det skjer samtidig som utslippene reduseres. Prosjektet er blant de største industriutbyggingene på Fastlands-Norge i etterkrigstiden.
Byggingen av utvidelsen foregår samtidig som det er drift i eksisterende anlegg.
– Vi ser svært alvorlig på alle slike hendelser. I tillegg til Arbeidstilsynets granskingsarbeid, har vi også satt i verk en intern gransking. Vi ønsker ikke å kommentere detaljer i saken mens granskingsarbeidet pågår hos Arbeidstilsynet. Vi venter på deres konklusjoner, og de vil vi selvsagt ta på alvor. Hendelsen er knyttet til en vedlikeholdstopp og særskilt arbeid, sier administrerende direktør Boliden Odda, Helene Seim.
Seim sier at de alltid har et sterkt fokus på å unngå at arbeiderne utsettes for eksponering.
– Vi har et større utbyggingsprosjekt gående samtidig som vi holder oppe full produksjon av sink. Med mange arbeidere som er på et sinkverk for første gang, og etter hendelsen under røstestoppen, merker vi økt oppmerksomhet spesielt fra mannskaper som ikke kjenner oss så godt fra før. Det er naturlig at de etterspør mer informasjon om stoffer og metaller vi håndterer ved Boliden Odda, sier Helene Seim.
Etter ulykken har bedriften jobbet mer med kommunikasjon og informasjonsflyt rundt kjente risikomomenter i virksomheten.
Hun bekrefter også at bedriften fikk en alvorlig fallulykke. Den skjedde dagen etter at ni arbeidere var sendt til sykehus med tungmetallforgiftning.
– Ja, det stemmer at vi hadde en fallulykke i september, da en person gikk i en leider som ga etter, slik at personen falt ned og skadet seg. Den nyinstallerte leideren hadde en konstruksjonsfeil og vi følger opp saken med leverandør. Leverandøren har lagt ned et omfattende arbeid med å finne ut hva som har skjedd.
Boliden er i dag det eneste sinkverket i Norge.
Sissel M. Rasmussen
Iverksatt tiltak
Leverandøren BKS Industrier hadde ansatt åtte av de ni arbeiderne som ble eksponert for kvikksølv og bly.
– Denne hendelsen undersøkes nå av Arbeidstilsynet og vi ønsker ikke å uttale oss nærmere om denne hendelsen før endelig rapport foreligger, sier Trygve Kjerpeseth, daglig leder i BKS Industrier.
Han legger til at bedriften har iverksatt det han kaller umiddelbare og kompenserende tiltak, men går foreløpig ikke i detalj om hvilke disse er.
Trenger du noen å snakke med på polsk?
Kontakt Justyna Marciniak
Fellesforbundet, avd. 600
Telefon +47 91791195
justyna.marciniak@bygningsarbeider.no
Rettelse:
I den første versjonen av saken, skrev vi at Kzysztof Lis var en av de ni som måtte til sykehus etter ulykken med kvikksølv. Det stemmer ikke. Lis ble syk og hadde forhøyede verdier av sink i blodet etter å ha jobbet på Boliden, men var ikke med på ulykken 12. september.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.