Finansbyråd Robert Steen i Oslo ønsker at kommunen skal bli et fyrtårn innenfor kampen mot sosial dumping i bygg- og anleggsbransjen.
Erlend Angelo
Sosial dumping også under de rødgrønne?
Oslo lover økt innsats mot sosial dumping på byggeplassene
Fagbevegelsen utfordrer Oslo kommune til å bli et fyrtårn i kampen mot sosial dumping. Byråd Robert Steen svarer ubetinget ja.
erlend@lomedia.no
Tre tillitsvalgte i Fellesforbundet hadde fått i oppdrag å utfordre finansbyråd Robert Steen onsdag kveld. Temaet: «Sosial dumping også under Oslos rødgrønne?»
10 milliarder på tre år
Og det er ikke småpenger det er snakk om, som skal pumpes inn i bygg- og anleggsbransjen. Sykehjem, barnehager, omsorgsboliger, skoler, idrettshaller; omtrent ti milliarder forventer Oslo kommune å bygge for de neste tre årene.
Og de pengene ønsker det rødgrønne byrådet å bruke på en måte som forebygger sosial dumping, om vi skal tro finansbyråd Steen.
– Vi har sett en dramatisk utvikling i byggebransjen de siste 20 årene. Vi ønsker virkelig å vise at det går an å reversere utviklingen og få tilbake et anstendig arbeidsliv, sa Steen under «politisk pub» i hovedstaden.
Advarte om slavetilstander
Og endringer må til, var deltakerne i debattpanelet skjønt enige om. Det var et grimt bilde som ble tegnet opp av Petter Vellesen, leder i Oslo bygningsarbeiderforening i Fellesforbundet.
– Vi ser kontrakter hvor man får arbeidskontrakt ned til 1-2 dager om gangen. Der lederne har all makt, og der du er helt avhengig av andre godvilje for å ha jobb i morgen.
For mange har byggebransjen blitt en slavetilstand, sa Vellesen – og viste flere dårlige erfaringer med flere av Oslos kommunale foretaker, som ofte står som byggherrer på de største prosjektene.
Det var god stemning i debattpanelet, som besto av ordstyrer Ingrid Wergeland, Manifest, Petter Vellesen, leder Oslo bygningsarbeiderforening, Arne Hagen, Fellesforbundet avdeling 8 (Telemark), Bjørn Sigurd Svingen, leder av Fellesforbundets avdeling 023 (Raufoss Jern og Metall) og Robert Steen, finansbyråd i Oslo.
Erlend Angelo
– Byggebransjen har blitt syk. Det er derfor vi trenger nye reguleringer, og nå har Oslo en gylden sjanse, minnet Arne Hagen fra Telemark om.
Vil bli best i klassen
Og Steen lovet bot og bedring. Spørsmålet er hvordan?
Byråden jobber i dag med et «anskaffelsesreglement». Og da har de flere forbilder, ifølge Steen, som nevnte blant annet Telemarksmodellen. Men, han understreket samtidig at helst vil bli best i klassen.
• Les mer: Dette er Telemarksmodellen
Arbeidet med Oslo-reglementet er ikke ferdig, men byråden luftet flere sannsynlige punkter:
• Minst ti prosent av arbeidet (målt i timer) skal være utført av lærlinger
• Maks én underentreprenør
• Krav om HMS-kort fra dag 1
• Faste ansettelser må være hovedregel
Faste ansettelser
Byråden nikket og ja-et såpass mye under møtet at han smilende måtte beklage til de fremmøtte at det ble debatt ut av det hele.
Men rundt det siste punktet, faste ansettelser, kom det flere innspill fra salen.
Faste ansettelser er ikke vanskelig. Bruk arbeidsmiljøloven 14-12 punkt 2, sa Boye Ullmann (med ryggen til) til byråd Steen.
Erlend Angelo
Roy Pedersen, leder LO i Oslo, advarte mot et krav som forteller entreprenørene at de må ha så og så mange prosent fast ansatte.
– Det er skummel retning å begi seg ut på. Slike prosenter er lette å manipulere, og det blir fort en debatt som kan undergrave prosjektet dere nå jobber med.
• Les også: Oslo vil garantere læreplasser til yrkesfag
Og på spørsmålet fra salen måtte byråden innrømme at de kanskje ikke var kommet langt nok i planene for hvordan de skal kontrollere det nye reglementet.
– Det er som dere sier nesten like viktig med god kontrollering. Det hjelper ikke å stramme til reglene om ingen følger dem, sa byråd Steen.
Bjørn Sigurd Svingen, fra Fellesforbundet og LO GLTV (Gjøvik, Land, Toten og Valdres) avsluttet debatten med følgende råd:
– Det som funket for oss var at vi fikk politikerne til å lytte til fagbevegelsen. Så mitt råd får være at dere må gjøre det samme.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
TØFFE TAK: Erlend Overvik beskriver årene hvor han kjempet for å få komme tilbake til jobb som en stor påkjenning for både ham og familien. Det har gjort at gleden han alltid hadde når han skulle på jobb er borte. Tilliten til systemet og ledelsen er heller ikke der lenger. Selv om han ikke føler han må passe på hva han gjør, forteller han at han går litt på tå-og-hev når han nå har fått komme tilbake på arbeidsplassen.
Martin Guttormsen Slørdal
Erlend ble utestengt fra jobb i fire år. Tillitsvalgt forteller om fryktkultur
Renholdsassistent Alexander Skadberg har gjennom sine fem år på sokkelen fått en stolthet og trivsel i jobben. Hans opplevelse av å bli utsatt for fordommer kom derfor bardust på.
Arkivfoto: Tord Paulsen, Khrono
Alexander ble satt ut av kommentar på pauserommet: – Ser ikke ut som du er fra Bodø
– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.
Martin Guttormsen Slørdal
Rune ble tilkjent millioner for sin yrkesskade. Etter 13 år får han omsider pengene
Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.
Jonas Fagereng Jacobsen
– Jeg er kvalifisert til alle de jobbene jeg søker på, men får dem ikke
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
Kokk Vebjørn Furuseth har mye løfting, ståing og gåing i jobben. Han vil ha uttelling for jobben han gjør i dag i form av Avtalefestet pensjon (AFP).
Tormod Ytrehus
Kokken Vebjørn krever ny «sliterpensjon»
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Sykepleiere og lærere kan bli pålagt å anmelde papirløse mennesker
Debatt
Hadde Erna Solberg vore avhengig av bustønad, kunne ho ha blitt kasta ut av bustaden sin om ho ikkje hadde oversikt over eiga inntekt, skriv Trine Østereng.
Jan-Erik Østlie
Erna Solberg er raus med dei mektige og hard mot dei med minst
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Kommentar
I dagens situasjon må finansminister Trygve Slagsvold Vedum holde igjen på pengebruken for å unngå at Norges Bank setter opp renta mer enn høyst nødvendig, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie
Fjern den nye kakseskatten
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Sparebank 1 Forsikring er den største leverandøren av hybridpensjon i markedet. Nå har Sparebank 1 Gruppen valgt hybrid for sine egne ansatte.
Ole Palmstrøm
Lite LO kan gjøre for å presse Sparebank1 på renter, mener Jørn Eggum
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB