JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Politisk vilje til å løse strømpriskrisa vil gjøre lønnsoppgjøret litt mindre vanskelig»

Håvard Sæbø

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Lønnsoppgjøret ligger an til å bli vårens vanskeligste eventyr.

eline.lonna@lomedia.no

Det er alltid spenning knytta til et lønnsoppgjør. Hvor mye mer får medlemmene i Fellesforbundet å rutte med? Vil det komme noen andre, store forbedringer i tariffavtalene? Blir det streik? Lønnsoppgjør er omgitt av stammespråk, innfløkte tallstrider og kamp om å nå fram med sin fortelling om hva som er situasjonen. De vanlige posisjonene er at arbeidstakerne ønsker lønnsvekst og om mulig en større del av overskuddet, mens arbeidsgiverne ser uløselige problemer med hver krone ekstra de må ut med.

Bildet i år er mer komplisert enn vanlig. To år med pandemi og tiltak fra myndighetene har økt forskjellene, og de nederst ved bordet har havnet enda litt lenger unna toppene. Samtidig har en strømpriskrise ført til usikkerhet og for mange rett og slett en frykt for å ikke klare å håndtere regningene. Den ekstreme prisveksten på strøm bidrar opplagt til å øke forventningene til årets lønnsoppgjør, og det øker presset på forhandlingsleder Jørn Eggum.

Også næringslivet blør med dagens strømpriser, og det er fullt mulig å følge arbeidsgivernes argument om at det ikke er mulig for dem å kompensere for denne prisveksten i lønnsoppgjøret. Nettopp derfor blir kampen for politisk kontroll med strømprisene ekstra viktig i år. Regjeringen kan ikke bare lene seg tilbake og si at «partene i arbeidslivet har tradisjon for å ordne dette». Strømprisene er ekstraordinære, og det kreves politiske grep for å rydde opp.

Mye delt: Strømregninga er svimlende for både Kavli og lille Baker Brun: – Vi kan ikke sende hele regninga til kundene

Strømstøtten fra regjeringen er en håndsrekning i en krise, men ingen holdbar løsning over tid. Statskassa kan ikke på sikt fortsette å stagge misnøyen og problemene som markedsløsningene for kraft fører til. Selve systemet som gjør de ville prisene mulig, må endres, ikke minst krafteksporten som potensielt dreper vår hjemlige industri. Mens vi venter på det, må regjeringen garantere at dagens ordning med støtte til forbrukere videreføres og at også næringslivet får hjelp til å stå på beina gjennom krisa.

Tydelige signaler om politisk vilje til å løse strømpriskrisa, vil gjøre jobben for årets forhandlere i lønnsoppgjøret litt mindre vanskelig.

Strømsjokk: Skremt av avsløringene om Statnetts analysebom

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse