Regulere eller forby bemanningsbransjen?
Bemanningsbransjen er en felles fiende i Fellesforbundet, men det er uenighet om hvor langt forbundet skal gå for å bekjempe den. Stramme inn eller forby?
FORBUD: Arvid Lie (t.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torbjørn Dybsand mener alle at det er prinsipielt galt at noen skal kunne tjene penger på utleie av arbeidskraft.
Erlend Angelo
Saken oppsummert
eline@lomedia.no
– Flere av grunnpillarene for et godt og seriøst arbeidsliv er under press. Ledigheten stiger og arbeidsmarkedspolitikken går i feil retning.
Det slår avtroppende nestleder i Fellesforbundet Anders Skattkjær fast.
Under debatten på landsmøtet om arbeidsliv og tariff var den voksende bemanningsbransjen et sentralt tema, og ikke minst den formen for ansettelse som blir mer og mer vanlig i slike byråer: fast ansettelse uten lønn mellom oppdrag.
– Dette er den største trusselen for faste ansettelser, mener Skattkjær. Han karakterierer tilstanden i det voksende markedet for utleie og innleie som alvorlig:
– Vi ser grov undergraving av elementære arbeidstakerrettigheter.
Les også: – AFP-tap er en skam for fagbevegelsen
Opp til forbundsnivå
Allerede på landsmøtets første dag ble det slått fast at bemanningsbransjen og innleie kom til å bli en av de helt store sakene.
Les mer her: I strupen på bemanningsbyråene
Anders Skattkjær tar til orde for at forbundet skal utforme politikk for å begrense omfanget av innleie. Det er også dette representantskapet foreslår at landsmøtet vedtar.
Et tiltak er å innføre godkjenningsordninger for bemanningsbyråer for å luke vekk de mest useriøse, et annet å skjerpe inn muligheten for å få avtaler om innleie med tillitsvalgte. I dag krever arbeidsmiljøloven at tillitsvalgte og bedriften inngår avtale for at innleien skal være lovlig.
Petter Vellesen i Oslo bygningsarbeiderforening støtter forslaget om at Fellesforbundet skal kreve at avtale om innleie bare kan inngås der det finnes en landsdekkende tariffavtale – at man løfter det fra lokalt og opp til forbundsnivå.
– Dette kan gjøre det enklere å unngå at det blir lagt press fra bedriften på tillitsvalgte, og det gjør det vanskeligere å skaffe seg en husforening for å ha tillitsvalgte der å avtale med, sier Vellesen.
Les også: 600 krevde handling mot krisa i industrien
Umenneskelig press
Ute i bedrifter som ønsker å leie inn arbeidskraft settes lokale tillitsvalgte nærmest rutinemessig under hardt press - for å undertegne avtaler om innleie. Arvid Lie fra avdeling 647, Glåmdal fagforening, peker på at bemanningsbransjen er et velsmurt apparat med store ressurser, de er proffe og viser muskler i møte med tillitsvalgte.
– En stakkars tillitsvalgt i en presset konkurransesituasjon har ikke sjans når de kjører på, mener Lie. Han kommer derfor til å støtte forslag om at bemanningsbransjen skal forbys, ikke bare reguleres.
– Erfaringen viser at vi strammer og strammer, men det finnes alltid et eller annet smutthull, sier Lie.
Les også: Tyngt skyts i EØS-saken
Vil ha forbud
En rekke avdelinger har foreslått forbud mot innleie. Raufoss Jern og Metall vil at forbundet skal jobbe for å forby privat arbeidsformidling, altså vikarbyråer og bemanningsbyråer.
– Arbeidsformidling skal være en offentlig oppgave, og ikke noe noen skal tjene penger på. Vi ser veldig tydelig at da blir det ikke investert i folk. Fagfolk blir for dyre og det gis ikke opplæring. Disse byråene skummer fløten, og det vil vi ha en slutt på, sier Bjørn Sigurd Svingen fra Raufoss.
Les også: Hytteproblemer på Fellesforbundets landsmøte
Tilbake til 2000
De som ønsker å forby bemanningsbyråene ser for seg at regelverket går tilbake til slik det var før det offentlige Blaalid-utvalget foreslo å oppheve forbudet mot vikarbyråer i alle andre bransjer enn kontor. Resultatet ble en liberalisering i 2000, der utleie fra vikarbyråer ble tillatt i alle bransjer og yrker.
– Nav skal ta seg av arbeidsformidling, sier Svingen.
Torbjørn Dybsand fra Ringsaker beskriver en situasjon der muligheten for å avtale innleie blir misbrukt i stor grad.
– Og dette skal vi prøve å begrense? Hvordan? Nei, få det vekk, mener Dybsand.
Ulike behov
Men selv om det er bred enighet i forbundet om at «bemanningsuvesenet» er et hovedproblem i arbeidslivet, er det også bransjer som har behov for ekstra arbeidskraft i perioder. De vil slite dersom det innføres et vikarbyråforbud, påpeker Roar Abrahamsen i avdeling 5 i Bergen.
– Ulike bransjer har ulike behov. Det må med i diskusjonen at for eksempel store prosjekter i leverandørindustrien er helt avhengig av at det kommer tilreisende arbeidere, sier Abrahamsen.

Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Nå: 0 stillingsannonser