Renovasjonsarbeidere:
Renovasjonsarbeidere krever slutt på at dårlig lønn gir konkurransefortrinn
Dårligere lønns- og arbeidsvilkår er resultatet når anbud i husholdningsavfallsbransjen ikke har krav om at ansatte får beholde jobben selv om en ny operatør overtar oppdraget.
SKAPER USIKKERHET: Ansatte vet ikke om de vil ha jobb dersom en annen operatør vinner anbudet om innhenting av husholdningsavfall. Derfor bør vi få de samme reglene for virksomhetsoverdragelse i vår bransje som de har i buss, sier Glenn Rinden (t.v.) i bransjerådet for miljø og renovasjon i Fellesforbundet.
Roy Ervin Solstad
roy@lomedia.no
Det sier Glenn Rinden i bransjerådet for miljø og gjenvinning i Fellesforbundet. Bransjerådet krever nå at samtlige anbud innen husholdningsrenovasjon skal omfattes av reglene for virksomhetsoverdragelse. Det vil bety at dersom et selskap vinner et anbud i en kommune eller region, som tidligere har vært driftet av et annet selskap, vil de ansatte «følge med på lasset» med den ansienniteten og lønns- og arbeidsbetingelsene de hadde tidligere.
p
Gjør tjenesten dårligere
Ifølge Rinden skaper det liten forutsigbarhet for fremtiden for de ansatte, siden de ikke vet om de vil ha jobb når anbudsperioden er over. Han peker også søppelskandalen i Oslo og Vestfold og konkursene i blant annet Veireno og RenoNorden.
– Når store aktører dumper prisene i markedet for å vinne anbudskonkurranser, får vi saker som de vi har sett de siste årene. Det er uheldig for kommunene, for de private aktørene og ikke minst for de ansattes lønns- og arbeidsvilkår, påpeker han.
Denne type konkurser vil også kunne tappe bransjen for kompetanse, slik at tjenesten blir dårligere.
– Vi risikerer at ansatte med både kompetanse, yrkesstolthet og lokal kunnskap om sin kommune forsvinner til andre yrker som følge av usikkerhet i bransjen. Det vil selvsagt påvirke også nye aktører som skal starte opp uten ansatte med denne lokalkunnskapen, sier Rinden.
Feilslått rekommunalisering
Selv om en del politikere har ment at løsningen er å rekommunalisere håndteringen av husholdningsavfall, mener Rinden og bransjerådet at det som har skjedd etter konkursene til Veireno og Reno Norden, viser at en rekommunalisering ikke betyr en automatisk friskmelding av forholdene.
– Vi har sett at noen kommuner har valgt å ta tjenesten tilbake, men de ansatte har ikke blitt ansatt i kommunen med de lønns- og arbeidsvilkår som finnes der. I stedet har de blitt ansatt i interkommunale aksjeselskaper uten lønns- og pensjonsbetingelser man hadde fått som kommunalt ansatt. Skal man rekommunalisere, skal de ansatte være ansatt i en kommunal etat, ikke i et aksjeselskap. Det er jo også verdt å merke seg hvordan det har gått i Oslo etter at kommunen tok over driften. Der er det meldt om mer enn 500 brudd på arbeidsmiljøloven, minner han om.
Bør og kan stilles krav
Løsningen mener bransjerådet og Rinden ligger i å få reglene for virksomhetsoverdragelse inn som et kriterium i alle anbud, akkurat som det er i bussbransjen.
– Det må stilles strengere krav i anbudsdokumentene, og det må framkomme at aktørene ikke skal kunne konkurrere på å nedbemanne, eller gi dårligere lønns-, arbeidsvilkår og pensjonsordninger, understreker han.
Han mener at både den ferske dommen mot ambulansehelikopterselskapet Babcock som ga pilotene medhold i at det var virksomhetsoverdragelse når Babcock overtok, og noen av de siste anbudsutlysningene viser at det er mulig å sette slike krav.
p
– Da Reno Norden gikk konkurs vedtok bystyret i Kristiansand at virksomhetsoverdragelse skulle vurderes for ansatte og i innkjøpsorganet i Vestfold, VESAR, er krav om virksomhetsoverdragelse lagt inn i anbudsdokumentene. Så lenge denne tjenesten er konkurranseutsatt er det noe resten av Norge bør gjøre også. Noe annet mener vi i bransjerådet vil være uansvarlig og lite seriøst. Virksomhetsoverdragelse har sikret bussbransjen i 20 år. Nå er det på tide å sikre søpla også, sier Rinden.
– Ofrer arbeidstakerne
Det trodde bransjerådet at arbeidsgiverne, representert ved Maskinentreprenørenes Forbund (MEF), var enige om også. Men den gang ei. Rinden forteller at partene helt fram til mai 2019 var enige om at virksomhetsprinsippet skulle inntas som et vedlegg i den standardiserte kontrakten som brukes i bransjen. På det siste møtet sa imidlertid MEF stopp og viste til både brudd på EØS- og EU-bestemmelser, samt at det ville påvirke arbeidsgivers styringsrett over hvem de ville ansette eller ikke.
– Det foreligger en juridisk vurdering om vårt krav til virksomhetsoverdragelse som konkluderer at det ikke strider mot EU/EØS-direktivene. Men skoen trykker nok mest hos arbeidsgiver fordi de må overta ansatte fra det tapende selskapet. Arbeidsgiverne glemmer å se at de får med ansatte med lokalkunnskap og erfaring fra bransjen, og ofrer i stedet arbeidstakere på styringsrettens alter, tordner Glenn Rinden.
Avvises av arbeidsgiverne
Det er en påstand som sjeføkonom Stein Gunnes i Maskinentreprenørenes Forbund ikke kjenner seg igjen i.
– Vi forholder oss til de reglene som til enhver tid gjelder om virksomhetsoverdragelse, sier han.
Saken fortsetter under bildet.
UENIG MED FELLESFORBUNDET: – Vi forstår synspunktene til Fellesforbundet, men har vært prinsipielt uenige om virksomhetsoverdragelse hele veien, sier sjeføkonom i Maskinentreprenørenes Forbund, Stein Gunnes.
Gunnes sier det heller ikke er riktig at MEF i utgangspunktet var positive til å innføre regler om virksomhetsoverdragelse i bransjen.
– Vi har alltid uttrykt forståelse for synspunktene til forbundet, men vi har vært prinsipielt uenige hele veien. Nettopp derfor gikk vi inn som partshjelp for RenoNorden da de ble saksøkt av medlemmer i Fellesforbundet som krevde jobb i den nye renovasjonsbedriften, en sak som Fellesforbundet tapte, minner han om.
Flere har fortrinnsrett
At bransjerådets jobber for å ivareta medlemmenes interesser, er et perspektiv Gunnes ikke har noen problemer med å respektere.
p
– Det er imidlertid viktig å ha med seg at flere renovasjonsbedrifter har interne regler som sikrer ansatte fortrinnsrett på ledige stillinger. Ofte medfører den geografiske avstanden fra kontraktsområdet som avsluttes til der det inngås ny kontrakt, at det er lite aktuelt for tidligere ansatte å søke på de ledige stillingene som dukker opp, påpeker han.
Stor jobbsikkerhet
Gunnes sier også at MEF ikke er kjent med at ansatte har sluttet på grunn av usikkerhet grunnet manglende regler for virksomhetsoverdragelse i bransjen.
– Det er høy konkurranse om sjåfører. Det fører til at enkelte finner seg andre jobber og forlater renovasjonsyrket, men vi har ingen indikasjon på at dette skjer på grunn av usikkerhet. Tvert imot mener jeg det er få bransjer med tilsvarende jobbsikkerhet som renovasjonsbransjen. Som regel får de ansatte faste stillinger tilknyttet en kontrakt med en kommunal kunde, der kontraktstiden kan være på opp mot åtte år, avslutter Stein Gunnes.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.