Virksomhetsoverdragelse
Renovasjonsarbeiderne vet ikke lenger om de har jobb neste år
Kristiansand kommune vedtok at de ansatte skulle være sikret både jobb og lønn i framtidige anbud. Så ble det glemt.
Den 1. juli 2026 starter en ny anbudsperiode for renovasjon av husholdningsavfall i Kristiansand og Vennesla. De som har jobben i dag er usikre på om de får fortsette.
Roy Ervin Solstad
Saken oppsummert
roy@lomedia.no
Renovasjonsarbeiderne jublet da bystyret i Kristiansand vedtok at de skulle være sikret både jobb og lønn i framtidige anbud.
Men da Avfall Sør i desember lyste ut det nye anbudet for renovasjon av husholdningsavfall, var løftet om virksomhetsoverdragelse utelatt.
Dette er virksomhetsoverdragelse
En virksomhetsoverdragelse skjer når en virksomhet eller del av en virksomhet flyttes fra én arbeidsgiver til en annen.
De ansatte får beholde jobben under den nye arbeidsgiveren.
Den nye arbeidsgiveren får i utgangspunktet ansvar for å følge avtalene de ansatte hadde med sin tidligere arbeidsgiver, men kan reservere seg mot dette.
Kilde: Lovdata
– Behandles som søppel av kommunen
Det var i 2021 at Kristiansand kommune vedtok at de ansatte skulle beholde jobb og lønns- og arbeidsvilkår uansett hvem som vant anbudet.
– Med det vedtaket er ikke lenger lønna vår et konkurranseelement i anbudsprosessen, sa daværende tillitsvalgt i Norsk Gjenvinning Renovasjon i Kristiansand, Glenn Rinden til Magasinet for fagorganiserte.
Dette trodde også den nåværende tillitsvalgte, Jonas Gyllander, helt til han og de andre sjåførene i høst fikk beskjed om at de måtte oppføre seg, dersom de hadde tenkt å få jobb i selskapet som vant det kommende anbudet.
– Jeg påpekte at kommunen hadde vedtatt virksomhetsoverdragelse, men det avviste ledelsen i bedriften.
Det viste seg å stemme, for i anbudsutlysningen som ble sendt ut 13. desember 2024 med frist 31. januar 2025, står det ingenting om virksomhetsoverdragelse, og dermed sikkerhet for ansettelse og lønns- og arbeidsvilkår for de ansatte.
Det får leder i Agder Transportarbeiderforening i Fellesforbundet, Jan Erik Aksnes, til å rase.
– Vi kontaktet både kommunen og Avfall Sør og minnet dem om vedtaket fra 2021 så tidlig at de kunne endret det om de ønsket, sier Aksnes.
– Jeg synes det er håpløst av kommunen å ikke følge opp egne vedtak. Avfall Sør og Kristiansand kommune behandler de ansatte som søppel, tordner han.
Leder i Agder Transportarbeiderforening i Fellesforbundet, Jan Erik Aksnes.
Roy Ervin Solstad
Vil kvitte seg med ansatte
Gyllander legger ikke skjul på at det har vært konflikter mellom ledelsen i bedriften og de tillitsvalgte og ansatte de siste årene, men at det har bedret seg nå.
– Vi har vært både for få ansatte og for få biler, og det ble så mye overtid at det ble vanskelig å planlegge fritid og familieliv. Det ble litt dårlig stemning da vi parkerte bilene da skiftet vårt var slutt, men vi ikke var ferdige med ruta, innrømmer han.
Tross det stortrives han i jobben, og understreker at det ble mer orden på arbeidstiden og arbeidsmiljøet da noen av rutene ble satt bort til et annet selskap.
Jonas Gyllander.
Roy Ervin Solstad
– Men jeg kan jo ikke se noen annen grunn til å gå bort fra virksomhetsoverdragelse, enn at det er noen de ønsker å bli kvitt av de ansatte, sier Gyllander oppgitt.
Det synet deler Jan Erik Aksnes.
– Det virker som de vil ha ut alle de gamle bråkebøttene, men vi tar denne saken til retten om ikke medlemmene våre får tilbud om jobb videre, understreker han.
Nytt vedtak
Han gir skylda både til kommunen og til det interkommunale avfallsselskapet Avfall Sør, der Kristiansand kommune eier 90 prosent og nabokommunen Vennesla eier 10 prosent.
– Her har eierne vedtatt virksomhetsoverdragelse, mens Avfall Sør har gjort akkurat som de vil uavhengig av det. Uten at det får noen konsekvenser, siden kommunen ikke har fulgt opp overfor Avfall Sør, poengterer Aksnes.
I stedet har kommunen gjort et nytt vedtak, som sier at virksomhetsoverdragelse skal gjelde fra neste anbudsprosess.
Det beroliger ikke Jonas Gyllander, siden dette anbudet ikke er omfattet av det nye vedtaket.
– Jeg håper jo jeg har jobb etter 1. juli 2026 når den nye anbudsperioden begynner, men slik det ser ut nå er det vanskelig å si. Jeg tør ikke å spå hvordan det går, sier Jonas Gyllander.
Tross flere forsøk, har det ikke lykkes Magasinet for fagorganiserte å få en kommentar fra ordfører Mathias Bernander i Kristiansand.
Ap-lederen er forbanna
Gruppeleder for Arbeiderpartiet i Kristiansand, Kenneth Mørk, innrømmer at han ble sint da det kom fram at renovasjonsarbeiderne ikke var garantert jobb i det kommende anbudet.
Han gir Avfall Sør all skyld.
– Jeg ble regelrett forbanna. Når kommunen gjør vedtak, så forventer vi at det blir fulgt opp. Det skal overhodet ikke være nødvendig å sjekke at kommunale selskap følger politikernes vedtak. Vi kan jo ikke drive selskapskontroll.
– At ikke Avfall Sør umiddelbart startet arbeidet med å få dette inn fra neste anbud da vedtaket ble gjort i bystyret i 2021 er under enhver kritikk, sier han.
Han forteller at kommunestyret har gjort et nytt vedtak om at virksomhetsoverdragelse skal gjelde fra neste anbud i 2030/31, og at man da skal ha opplysninger om de ansattes lønns- og arbeidsvilkår på plass før det nye anbudet lyses ut.
– Selvsagt kan man stille seg spørsmålet om hva som gjør at vi skal stole på Avfall Sør denne gangen, men det nye er at det i vedtaket ligger at de må ta inn over seg at det skal være virksomhetsoverdragelse, understreker han.
Dette anbudet er det imidlertid kjørt for, men Mørk lover likevel at de skal følge med.
– Hvis selskapet som vinner benytter anledningen til å kvitte seg med brysomme ansatte, eller gode tillitsvalgte, som jeg velger å kalle det, så er jeg klar for stelle i stand et lite helvete for dem. Det vil bli en politisk brudulje som vi eksplodere rett i fleisen på renovasjonsselskapet, nærmest lover Kenneth Mørk.
Avfall Sør:– Gjort det vi kan
– Det er i vår interesse å sikre våre dyktige og erfarne renovatører videre jobb, understreker konsernsjef i Avfall Sør, Arild Bjelland.
Han peker på at det har vært umulig å få inn virksomhetsoverdragelse før bystyrets nye vedtak som kom 25. januar.
Nå er det lagt inn et nytt punkt som gir selskapet som drifter renovasjonsarbeidet plikt til å utlevere opplysninger om lønns- og arbeidsvilkår til Avfall Sør, dersom sistnevnte ber om dette.
Det vil gjelde også i anbudet som får driftsstart sommeren 2026.
Det håper Bjelland skal sørge for at ikke renovasjonsselskaper gir renovatørene dårlige lønns- og arbeidsforhold for å vinne anbudet.
– Renovatørene er våre hverdagshelter og de fortjener bedre. Nå kan vi bare håpe at de alle blir værende slik at vi er sikret kompetente og erfarne renovatører også når ny kontrakt starter opp høsten 2026, sier han.
Konsernsjef i Avfall Sør, Arild Bjelland.
Avfall Sør
Bjelland forteller at det er frykten for å bryte likebehandlingsprinsippet i loven om offentlige anskaffelser som har gjort at Avfall Sør ikke har kunnet legge inn virksomhetsoverdragelse i anbudspapirene.
Han påpeker imidlertid at de utvidede kravene i forhold til oppfølging av lønns- og arbeidsvilkår, og at kriteriene for tildeling av anbudet inkluderer blant annet HMS-forhold, belastning og ressursinnsats, vil gi en forsvarlig kontrakt for alle parter.
– Vi har virkelig gjort det vi har kunnet, fastholder Arild Bjelland i Avfall Sør.

Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.