Rørleggerjentene lager nettverk
Fadder- og mentorordning skal få kvinner inn i rørleggerfaget.
KVINNEDAGEN: Rørleggerjentene markerte seg sterkt i 8. marstorget i Bergen.
Privat
Rørlegger Marie Linn Havsgaard i Bergen er blitt pådriver for å samle og rekruttere kvinner i rørleggerfaget. Det begynte med en samling i Bergen på kvinnedagen 8. mars, og siden har det vært samling for rørleggerjenter i Oslo og Trondheim.
Egne rørleggerforeninger
Det er lettere å begynne med samling i de byene der rørleggerne har egne fagforeninger. Det har de i de tre største byene, ifølge Marie Linn Havsgaard, som er frikjøpt av rørleggernes fagforeninger i disse byene en periode for å dra i gang arbeidet med kvinnenettverket.
Det fins allerede et nettverk for alle kvinner i rørbransjen, med rundt 470 medlemmer blant kvinner i ulike stillinger og posisjoner i bransjen. «Ingeborg-nettverket», heter det, etter den første kvinnen som tok mesterbrev som rørlegger i Norge. Deres hovedmål er å øke andelen kvinnelige rørleggere og bedre kjønnsbalansen i rørbransjen.
Bedre kjønnsfordeling
8. mars var det samling i Bergen for de 14 medlemmene i Rørleggersvennenes forening. De har organisert rørleggere siden 1906, men den første kvinnen ble ikke medlem før i 1979. Siden har de hatt rundt 40 kvinnelige medlemmer. Jentene gikk i 8. mars-toget og skal også stille opp 1. mai.
Målet er å bidra til at jentene får det bedre på jobb, forteller Havsgaard, og viser til at Likestillingsombudet mener det bør være 20 prosent av et kjønn representert på en arbeidsplass for at miljøet skal være optimalt, altså bør minst hver femte rørlegger være kvinne. I dag er 3 prosent av arbeidsstokken i bransjen kvinner, men for de operative rørleggerne faller det til bare 1,5 prosent.
Mor og rørlegger
Havsgaard elsker jobben sin og har akkurat begynt i ny jobb hos Chr. M. Vestrheim AS i Bergen, en rørleggerbedrift med flere kvinnelige rørleggere. Hun er småbarnsmor og det lar seg fint kombinere med jobben som rørlegger. Men dessverre er det mange kvinner som faller fra og ikke fortsetter i bransjen.
– Vi må finne ut hvorfor og øke rekrutteringen, sier hun. Det er noe av bakgrunnen for aksjonen.
Utfordrende på brakka
Brakkeforholdene er utfordrende for kvinner ute på byggeplasser, og det har bestandig vært en brems for at arbeidsgiverne har satset på jenter som lærlinger. Rørleggersvennenes forening er med i Brakkeaksjonen, som jevnlig inspiserer både store og små anlegg i bergensområdet. Fra i år har de bestemt at de vil sende varsel til Likestilling- og diskrimineringsombudet og til Arbeidstilsynet når de kommer over anlegg uten tilrettelegging for kvinner.
Havsgaard sier at det har vært stor enighet blant rørleggerjentene om å stille opp i en fadderordning for å ta vare på jentene og få dem til å fullføre svennebrevet og fortsette i bransjen. De ønsker også å finne en måte som gjør det mulig å reise rundt på ungdomsskoler og messer for å fortelle jenter og gutter om rørleggeryrket.
Målet er å få til samlinger for rørleggerjenter flere steder i landet slik at de blir kjent og kan være der for hverandre og for nye jenter som kommer inn i faget.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.