Hvordan er arbeidsforholdene før fotball-VM i Qatar?
Seier for fagbevegelsen: Migrantarbeidere som bygger anlegg til fotball-VM i Qatar får styrket sine rettigheter
«Alle» er enige om at det er galskap å arrangere fotball-VM i Qatar i 2022. Men den kontroversielle tildelingen kan faktisk ha hjulpet på forholdene for de utsatte migrantarbeiderne i landet.
TAR KAMPEN: Jon Sook Lee fra BWI, Steinar Krogstad fra Fellesforbundet og Houtan Homayounpour fra ILO mener forholdene er i bedring i Qatar - langsomt, og på grunn av hard kamp fra arbeidstakerorganisasjonene.
Erlend Angelo
Alt er galt med å ha fotball-VM i Qatar. Tildelingen ble gjort av et FIFA så nedsyltet i korrupsjon at flere av toppene måtte gå – enkelte rett i fengsel. Landet har null fotballhistorie å snakke om, og et så skadelig varmt klima at VM må flyttes til vinteren.
Og ikke minst så har landet et arbeidsmarked som har blitt presentert gjennom den ene reportasjen mer skandaløs enn den andre etter tildelingen: De drøyt to millionene migrantarbeidere i landet – som blant annet bygger VM-arenaene – jobber og bor under elendige, og til dels livsfarlige forhold. Og de har i praksis hatt null rettigheter.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
KUMMERLIG: Migrantarbeiderne i Qatar har hatt få rettigheter og lever under trange kår.
ITUC
Men det er i de i ferd med å få, kunne Jin Sook Lee fra det internasjonale bygningsarbeiderforbundet BWI, og Houtan Homayounpour fra ILO, fortelle under et seminar arrangert av LO i Oslo.
Og det er ikke minst på grunn av all oppmerksomheten VM har ført til.
• Anleggsarbeiderne som bygger VM-stadioner i Qatar må få danne fagforeninger, mener verneombud
Sport og politikk
BWI begynte allerede i 2007 å drive kampanjer fram mot store idrettsarrangementer, fortalte Lee. Det første var fotball-VM i Sør-Afrika i 2010. Siden har det vært VM i Brasil i 2014 og Russland 2018.
– Vi fant ut at vi kunne bruke VM til å endre byggebransjen, sa hun.
Det var oppmerksomhet rundt byggingen av anlegg i både Sør-Afrika og Russland, og i mellomliggende OL. Men det var ikke i nærheten av oppstyret det har vært om Qatar.
– Vi begynte med å demonstrere utenfor FIFA i 2011. Den første inspeksjonsrunden i Qatar hadde vi i 2013, fortalte Lee.
• Norske verneombud inspiserte to VM-anlegg i Qatar – se deres bilder
BWI har jobbet både med migrantarbeiderne i landet, fagbevegelsen i landene de kommer fra (i Qatar er fagorganisering forbudt), entreprenørene og qatariske myndigheter. Men Lee la særlig vekt på at idretten selv kan påvirkes.
– FIFA liker veldig dårlig kampanjen der vi gir dem «rødt kort» for å legge VM til et land uten arbeiderrettigheter. Så det fortsetter vi med, sa hun, og oppfordret idrettsbevegelsen og særlig fotballspillere til å engasjere seg mer.
Ønsker godt rykte
I motsetning til FIFA, så er ikke myndighetene i Qatar spesielt opptatt av fotball. VM er en måte å bygge landets renommé på. Dette ble Fellesforbundets nestleder Steinar Krogstad fortalt rett ut da han var på besøk i landet.
– Så de er påvirket av det dårlige omdømmet dette har skaffet dem, sa Krogstad.
Blant annet så har FNs arbeidsorganisasjon ILO i år fått opprette kontor i hovedstaden Doha.
– Det er i utgangspunktet en midlertidig avtale på tre år. Men vi har fått klare signaler om at det kan bli permanent, sa Houtan Homayounpour, som flyttet til Doha i februar i år for å opprette ILO-kontoret – og som mener de har fått til ganske mye etterpå.
– Disse ukene blir det såkalte «Kafala»-systemet fjernet, slik at det ikke lenger er sånn at arbeidsgiverne har kontroll på om disse arbeiderne kan få utreisevisum, sa han.
– Vi har dessuten fått til en midlertidig minstelønn, og jobber med en permanent ordning. Vi jobber også med rettsvesenet, for å få mer kunnskap og bedre ordninger for hvordan man kan oppdage og forhindre menneskehandel, for eksempel. Og vi jobber med inspektørene i arbeidstilsynet. Qatar har nå faktisk flere arbeidsinsektører enn Portugal! Men denne oppbemanningen har foregått så kjapt at alle disse jo ikke har nødvendig opplæring. Det prøver vi å gjøre noe med, fortalte Homayounpour.
Langsomt framskritt
Det er fortsatt mange problemer for arbeidstakerne i Qatar, og debatten etter Lee og Homayounpours innlegg påpekte det ene etter det andre: Hvilket press er Qatar utsatt for fra nabostatene? Vil disse naboene godta en for «liberal» utvikling i landet? Vil noe av dette bli permanent, eller blir alt som før etter at VM er over og verdenspressen har dratt? Er alt dette egentlig bare kosmetiske endringer og falsk reklame? Og burde man ikke egentlig boikotte hele greia uansett?
– Arbeiderne i landet ønsker ikke boikott. De vil jo ha jobb. Og vi må ta en ting om gangen. Hadde noen sagt i fjor at vi skulle få avskaffet Kafala-systemet og innført minstelønn i løpet av et år, ville vi sett på det som veldig ambisiøst, sa Homayounpur.
– Så må vi huske på at det er bare rundt 30.000 som jobber med å bygge VM-arenaer i Qatar, mens det er 2,1 millioner migrantarbeidere i landet. Og vi jobber for alle. Det vi håper er å innføre ordninger som blir permanente, ett skritt om gangen, og at dette også vil spre seg til nabolandene, sa ILOs mann i Doha.
• Nordkoreanere bygger anlegg til fotball-VM på slavekontrakter
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.