JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bladet Josimar med internasjonal avsløring

Bygger fotball-VM på slavekontrakter

Nordkoreanske gjestearbeidere jobber 17 timer i døgnet mot en dagslønn på 100 kroner, ifølge rapport. Fire arbeidere skal være døde.
Nordkoreanske arbeidere i St. Petersburg.

Nordkoreanske arbeidere i St. Petersburg.

Denis Sinyakov/Sergey Grachev

helge@lomedia.no

Det er det norske fotballmagasinet Josimar som avslører dette, og saken verserer på nett over store deler av Europa.

Minst 110 nordkoreanske gjestearbeidere har arbeidet på arenaen til Zenit St Petersburg, en av mange som skal benyttes under fotball-VM i Russland neste år.

Ifølge Josimar betegner internasjonale eksperter arbeiderne som både slaver og gisler. En av arbeiderne skal være funnet død i en kontainer på utsiden av stadion.

Nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, er ikke overrasket over avsløringene.

– Nei, dette er dessverre ikke overraskende. Det dreier seg om utnyttelse av migrantarbeidere som holder til et stykke nede ei leverandørkjeden, sier Steinar Krogstad til LO-Aktuelt.

Avsløringene

Ifølge Josimar er fire personer døde som resultat av de elendige arbeidsforholdene. De nordkoreanske gjestearbeiderne skal ifølge en rapport jobbe 17 timer i døgnet til en dagslønn på 100 kroner.

Josimar-journalist Håvard Melnæs har tilbrakt 11 dager i St. Petersburg for å undersøke forholdene. Bladet viser til at flere store humanitære organisasjoner kritiserer arbeidsforholdene for de over 100 gjestearbeiderne som jobber med å bygge opp nye Zenit Arena i St. Petersburg.

Minst fire arbeidere skal ha avgått med døden mellom august og desember. En prosjektleder uttaler seg anonymt og hevder det er den mest kaotiske arbeidsplassen han noensinne har sett.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Ifølge Josimar, er de nordkoreanske arbeiderne i Russland mot sin vilje. De er under en kontrakt med regime hjemme. De er under oppsikt hele tiden. Har ekstremt liten kontakt med om verdenen og får minimal med lønn.

Er engasjert

Steinar Krogstad leder kontrollkomiteen i den internasjonale føderasjonen for bygg- og trearbeiderfaget. Han har engasjert seg i arbeidet med å sikre arbeidsforholdene for bygningsarbeidere ved store mesterskap, og blant annet gjestet den neste VM-arrangøren i 2022, Qatar.

Det man arbeider for å få på plass er internasjonale standarder som stiller krav arrangører. Standarden innebærer retten til å organisere seg og ha en tariffavtale for å få et VM eller OL.

Krogstad mener det er realistisk.

– Ikke fordi alle landene er så opptatt av det. Men det jobbes hardt for at media skal ha fokus på dette slik at de store sponsorene reagerer på det. De store sponsorene ønsker ikke negativ oppmerksomhet. Med den tidligere ledelsen i FIFA, var man kun opptatt av selve arrangementene. Nå må arrangørene også bry seg om å stille krav til hvordan byggingen skjer, sier Krogstad. Han mener de store sponsorene bidro til Sepp Blatters fall.

Ikke de store

Samtidig er det blitt et problem at land som har de beste standardene for arbeidstakere enten blir utkonkurrert, ikke ser verdien av å ha et arrangement i noen uke eller har interesse. Dermed er det litt mer autoritære land som ikke har de beste standardene for arbeidstakere som arrangerer, poengterer Krogstad.

• Følg oss på Facebook

Annonse
Annonse