JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Servitøropprør etter hotellstreiken

I bytte mot lokal forhandlingsrett, kan hotellene forhandle bort såkalt «prosentlønn» for en del servitører. Det reagerer servitørene sterkt på.
FØLER SEG LURT: Denne trioen mener Fellesforbundet har solgt ordningen med prosentlønn til fordel for lokale forhandlinger. Fra venstre Sidsel Brantsæter, Dragoje Miki Milovanovic og Jens Peder Høyer.

FØLER SEG LURT: Denne trioen mener Fellesforbundet har solgt ordningen med prosentlønn til fordel for lokale forhandlinger. Fra venstre Sidsel Brantsæter, Dragoje Miki Milovanovic og Jens Peder Høyer.

Erlend Angelo

harald@lomedia.no

– Vi har streiket for å selge vårt eget lønnssystem. Jeg føler meg lurt, sa Sidsel Brantsæter fra Radisson Blu Scandinavia Hotel på Fellesforbundets informasjonsmøte i Oslo tirsdag.

Møtet var om det foreslåtte forhandlingsresultatet som fikk slutt på streiken sist helg. Der fikk forbundet gjennomslag for sitt viktigste krav om lokal forhandlingsrett på hoteller, restauranter og kantiner. Men til gjengjeld fikk NHO Reiseliv gjennom sitt krav om at bedriftene, dersom de ønsker det, kan gå over fra prosentlønn til fastlønn for de gruppene dette gjelder.

Prosentlønn betyr som navnet sier at de som jobber får en del av omsetningen, i stedet for fastlønn. De det gjelder, ender med høyere lønn enn snittet i bransjen. Snaut 500 av de 8000 som går på hotell- og resturantbransjens tariffavtale har i dag prosentlønn.

LES MER: Scandic har lenge prøvd å kvitte seg med prosentlønn

Måtte gi seg

– Vi er ikke fornøyd med dette resultatet for de prosentlønnede, men vi måtte gi oss på noe for å få gjennom det viktigste. Og dette stilte NHO nærmest ultimatum på, sa forbundsleder Jørn Eggum.

Ifølge Eggum er det lagt til grunn at de prosentlønnede, dersom bedriften endrer system, ikke skal ned i lønn som følge av dette. Jens Peder Høyer fra Oslo Plaza lurte på hvilken garanti forbundet hadde for dette, siden det ikke sto svart på hvitt i protokollen.

– Det ligger som en forutsetning for det vi ble enige om. Det viktigste nå er at de dette gjelder tar kontroll selv, og begynner å forhandle med bedriftene så snart som mulig. Dessuten: Prosentlønn er en lokale særavtale, og som alle lokale avtaler vil den være en del av de lokale forhandlingene, som vi har oppnådd ved dette oppgjøret, sa Eggum.

Valgt for alle

Forbundslederen ville helst snakke om den lokale forhandlingsretten, og det han anså som en seier.

– Det er ingen grunn til å være i tvil: Vi vant streiken, innledet Eggum.

Men samtlige, minus to, som tok ordet ved forhandlingsmøtet ville snakke om prosentlønnen. Og flere sa klart og tydelig at de ikke kunne oppfordre medlemmene til å stemme for oppgjøret ved uravstemningen 8. juni. Det fikk avdelingsleder for hotell- og restaurantarbeiderne i Oslo, Tore Skjelstadaune, til å komme med en formaning til salen:

– De prosentlønnede tillitsvalgte må huske på at de er tillitsvalgt for alle yrkesgruppene ved bedriften. Jeg har vært prosentlønnet servitør selv. Nå er jeg avdelingsleder for 3500 yrkesaktive medlemmer, der rundt 400 er servitører, både prosent- og fastlønnede. Mellom 700 og 800 er kantineansatte. Resten er renholdere og resepsjonister og alt mulig annet. Og jeg er valgt til å representere alle sammen, minnet Skjelstadaune om.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse