KAN OG VIL FORHANDLE: Klubbleder Marita With ønsker at de ansatte skal få en større andel av overskuddet ved Sortland Hotell. Selv om hotellet de siste årene har blitt renovert for millioner av kroner, har bunnlinja vært i pluss. Med bare sentrale lønnsforhandlinger, blir de hengende etter på minstelønn.
Håvard Sæbø
På streikevakt på Sortland:
Streikende er skuffet over at uorganiserte gjør deres jobb
Når streiken er over, håper kokk og klubbleder Marita With at hun endelig kan møte hotelldirektøren ved Sortland Hotell til lokale lønnsforhandlinger.
has@lomedia.no
Sentrumshotellet er det eneste med helårsdrift på Sortland. Monopolsituasjonen gir gode marginer på bunnlinja, men likevel har nesten alle ansatte minstelønna i tariffavtalen. Nå ønsker de å få en større andel av kaka.
• Eggum: – Streiken er effektiv og vi kan streike lenge
Kan forhandle lokalt
– Jeg mener det er på tide at vi kan ha lokale forhandlinger som alle andre bedrifter, sier With, som har vært klubbleder de tre siste årene.
Hun fnyser av NHO Reiselivs argument om at tillitsvalgte i hotell og restaurant ikke er skikket til å føre lokale forhandlinger, fordi de ikke evner å sette seg inn i hotellenes økonomiske situasjon.
– Det er bare tull. Hvis man sjekker regnskapene, så er det ikke så vanskelig å se hvordan det står til. Det er dessuten ikke noe problem for oss tillitsvalgte. Hvis vi trenger hjelp til noe, er ekspertisen i Fellesforbundets avdeling 53 bare en telefon unna, sier With.
Teksten fortsetter under bildet
ELSKER JOBBEN: Men hater lønna. Streikevakter utenfor Sortland hotell. Fra venstre: Roman Komlev (kokkelærling), Charlotte Mikkola Taftø (kokk), Jan Erik Karlsen (kokk), Lene Mari Skare Hangstad (kokkelærling), Raymond Reiertsen (frokostkokk), Kopa Zathang (renholder), Marita With (kokk) og Andre Mehus (resepsjonist).
Håvard Sæbø
Skolert
Hun har dessuten rukket å kurse seg godt opp på de tre årene hun har vært klubbleder. Forhandlingskurs, tillitsvalgtskurs, arbeidsrettskurs og noen til. Hun føler seg absolutt rustet til å takle det som skulle komme - også lokale lønnsforhandlinger.
De andre medlemmene skulle også ønsket seg kurs, men har fått nei fra hotell-ledelsen hver gang.
– Så lenge vi har Marita, går det bra, sier de. Hun gjør en god jobb. Står på og gir seg aldri. Uten henne hadde vi ikke hatt det så bra, og heller ikke visst hva vi har krav på, sier de.
For noen måneder siden fikk hun endelig ordnet det slik at hotellet har en fast rullerende vaktliste.
– Det var en lang kamp for å få innført det, sier With.
Holder åpent
Siden streiken startet har de stått utenfor hotellet i Vesterålsgata med banner og gule streikevester. Det er ikke så mange folk som passerer i den trafikkerte gata, men noen sjåfører tuter og andre rekker tommelen i været.
• LO-leder Gerd Kristiansen besøkte i går streikende, og var sikker på seier
De skulle ønske at hotellet stengte dørene, men driften er i gang. Om enn noe redusert.
– I går talte vi mellom 30 og 40 gjester, sier klubblederen.
De seks som er igjen på hotellet; 2 servitører, 1 nattevakt, 3 resepsjonister og 1 kokk, jobber på spreng for å kunne innlosjere gjester på det 53-rom store hotellet. Direktøren er sykemeldt. De streikende er skuffet over at de uorganiserte gjør deres jobb mens de streiker.
– Dessuten henter de inn ekstravakter som ikke står på vaktlista. Vi prøvde å forklare en renholder som kom på ekstravakt her i går hva vi mente om at hun gikk inn og jobbet mens vi var i streik. Det hjalp ikke, konstaterte With.
• Hva tjener egentlig folk som jobber innen hotell og restaurant? Sjekk lønna i 100 yrker
Straffes på pungen
Alle håper at streiken vil føre til at lønna for hele bransjen går opp. De elsker jobben, men hater lønna:
– Jeg visste ikke at lønna var så dårlig da jeg bestemte meg for å bli kokk, sier With.
De andre nikker samtykkende.
De mener det er feil at de skal straffes økonomisk bare fordi de er gode i noe som ingen arbeidsgiver vil betale ordentlig for.
• Her forteller de streikende hvor lite de tjener - og hvorfor de streiker
Det strammer seg til
Det har vært noen kanselleringer ved hotellet, men de fleste arrangementer og konfirmasjoner går som planlagt.
Mandag 9. mai har en bedrift fullbooket hotellet for en ukes seminar. Det tviler de streikende på at lar seg gjennomføre uten at det hentes inn ekstravakter utenom vaktlista. Mat vil det også bli lite av, siden den siste kokken på jobb ble medlem rett før streiken startet, og vil stå sammen med dem utenfor hotellet på mandag.
– Vi skal passe godt på hvem som går inn, sier de streikende som nekter å gi seg før de får kravene innfridd.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox