JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skatt på tips fra 2019:

Striden rundt skattlegging av tips-penger kan havne i retten

Finansminister Siv Jensen mener dette ikke er et skattespørsmål, men spørsmål om arbeidsgivers styringsrett.
Finansminister Siv Jensen (Frp).

Finansminister Siv Jensen (Frp).

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Stortinget har innskjerpet skattleggingen av tips-penger, og overført ansvaret for innrapportering til arbeidsgiverne. Men fortsatt – selv etter at ordningen ble gjort gjeldende fra 1. januar – hersker det stor uvisshet knyttet til hvordan dette skje i praksis.

– Vi kan ikke akseptere at arbeidstakeren skal betale arbeidsgiveravgift og arbeidsgivers administrative kostnader som følge av lovendringer vedtatt av Stortinget, sier forbundssekretær i Fellesforbundet, Clas Delp, til FriFagbevegelse.

På vegne av sine egne medlemmer vurderer Fellesforbundet nå rettslige skritt i forbindelse med dette spørsmålet.

– I en bransje med mange uorganiserte arbeidstakere, og bedrifter uten tariffavtale, er det mange ansatte som blir stående med lua i hånda å se på at arbeidsgiverne og staten stikker av med mesteparten av tips-pengene de mottar, mener Clas Delp.

– Jeg tviler på at disse arbeidstakerne nå sitter med følelsen av at Fremskrittspartiet og Siv Jensen har bidratt til at de ansatte får utvidede rettigheter og likere vilkår i arbeidslivet, legger han til.

NHO vil stjele ansattes tipspenger, hevder Fellesforbundet

Ny aktualitet

Saken har fått en ny aktualitet etter at finansminister Siv Jensen (Frp) har besvart et skriftlig spørsmål fra Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson, Rigmor Aasrud.

Bakgrunnen for spørsmålet er at arbeidsgiver fra 1. januar er pliktig å innberette mottatt tips for den enkelte arbeidstaker og at det blant annet må betales arbeidsgiveravgift og feriepenger av beløpet..

Aasrud viser til et brev, omtalt i FriFagbevegelse, som ansatte i NHOs medlemsbedrifter har mottatt, og hvor det opplyses at det vil bli trukket fra kostnader til arbeidsgiveravgift, feriepenger, pensjon og administrative kostnader fra de innkomne tipspengene før tipsen blir fordelt til den ansatte.

– Dette vil bety at de ansatte mottar langt mindre tips enn tidligere og kan ikke være i tråd med det som ble foreslått i saken, mener Rigmor Aasrud.

Hun ville derfor ha svar på om det er riktig at arbeidergivere kan trekke fra arbeidsgiveravgift, feriepenger, pensjon og administrasjonsutgifter fra mottatt tips før beløpene blir skattepliktig for den enkelte arbeidstaker.

Clas Delp tolker svaret til finansministeren som at arbeidsgiver kan foreta seg hva som helst så lenge arbeidsavtalen eller andre privatrettslige forhold ikke er til hinder for dette.

– Det betyr i praksis at konsekvensene må avgjøres av domstolene. Det er etter min mening en ansvarsfraskrivelse som vil gå ut over lavtlønte arbeidere, som i tillegg til inntektsskatt må betale arbeidsgivers del av skatte- og avgiftsskjerpelsen, hevder forbundssekretæren.

Finansminister Siv Jensen (Frp) svarer nemlig at dette ikke er et spørsmål om skatteregler for tips, men et spørsmål om arbeidsgivers rett til å bestemme over slike inntekter.

– Det må avgjøres på bakgrunn av privatrettslige forhold og vil bero på hvor langt arbeidsgivers styringsrett går i det konkrete tilfellet, svarer hun.

I lovproposisjonen som ligger til grunn for dette spørsmålet, uttalte regjeringen at: «Arbeidsgiver kan velge å føre tips de ansatte mottar inn i virksomhetens inntekt, så lenge arbeidsavtalen eller andre privatrettslige forhold ikke er til hinder for dette.»

– Formålet med de nye reglene er særlig å sikre lik skattlegging av arbeidsinntekter og samtidig styrke de ansattes rettigheter, poengterer finansministeren.

Finanspolitiker for Arbeiderpartiet, Ingrid Heggø, tolker svaret fra arbeidislivetfinansministeren som at finansministeren spiller ballen over til partene i arbeidslivet.

– Svaret tolker jeg som at det er opp til den enkelte bedrift hvordan de vil behandle det. Det er nemlig ikke noe i avtalen mellom arbeidstaker og arbeidsgiver som omhandler dette. Det har jo aldri vært aktuelt før, sier Heggø til FriFagbevegelse.

Arbeiderpartiet vil nå bruke tid på å jobbe med partene i arbeidslivet å jobbe videre med dette spørsmålet.

Etter nyttår kan halvparten av tipspengene til bartender Micke (48) gå til staten: – Vi kan ikke godta dette

Bransjen protesterer

Daglig leder på utestedet Underbar, Micke Andersson, er mildt sagt rasende over hele greia. Han styrer en nettside på Facebook som protesterer mot hele skattleggingen.

– Tips kan ikke regnes som lønn. Det er en gave vi får av kundene fordi vi yter god service. Jeg tror ikke mange vil betale tips hvis de vet hvor mye som forsvinner til statskassen. Jeg tipper dette vil bli kompensert med dyrere priser, har Micke Andersson tidligere uttalt til FriFagbevegelse.

– Prisene er dyre nok fra før, legger han til.

I verste fall mener han dette vil gå ut over rekrutteringen til bransjen, blant annet fordi en del av inntektene vil falle bort.

Det som virkelig gjør ham forbannet er alt det andre som dette medfører.

– Det blir helt feil å betale arbeidsgiveravgift (14,1 prosent, red. anm) for tips. Det vil jo medføre en ekstrautgift for eierne, mener han og ber regjeringen utsette hele greia.

Siden har det altså vist seg at arbeidsgiverne vil trekke arbeidsgiveravgiften av tipsen som de ansatte får.

– Det er små marginer i denne bransjen fra før. Vi tjener ikke akkurat godt. Tips er for oss en slags ekstrabetaling som ingen er pålagt å gi: en fortjeneste for god service. Nå kan vi risikere at det forsvinner helt, mener Andersson.

Disse nye lovene og reglene gjelder i arbeidslivet fra nyttår

• Meld deg på nyhetsbrevet vårt

• Følg oss på Facebook

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse