JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kjemperegning venter kriserammet industri:

Strømregninga for fabrikken kan øke med flere ti-talls millioner når Statnett øker nettleia

En omlegging av tariffen for nettleie vil gi Norsk Skogs fabrikk på Skogn en ekstrautgift på flere ti-talls millioner kroner.
Papirmaskinene ved Norsk Skogs fabrikk i Skogn kan stoppe opp hvis nettleia mangedobles.

Papirmaskinene ved Norsk Skogs fabrikk i Skogn kan stoppe opp hvis nettleia mangedobles.

Erlend Angelo

torgny@lomedia.no

Mens strømprisen i Norge ikke har vært lavere på mange år, kan Norske Skogs fabrikk på Skogn få en økt strømregning på flere ti talls millioner. Det er ikke strømprisen som er problemet. Det er nettleien. Statnett har foreslått å endre den gunstige nettleien som fabrikken har hatt.

Fabrikken på Skogn bruker rundt 1,2 TWh timer i året. Det utgjør rundt 1 prosent av hele strømforbruket i Norge. Konsernet har en avtale med Statnett om at hvis det er underskudd på kraft, kan dette kraftforbruket kobles ut på minuttet.

Gjennomgår nett-tariffen

Statnett holder på å gjennomgå hele tariffsystemet for nettkraft. Nettselskapet har foreslått å fjerne det som kalles tariff for utkoblbart forbruk.

p

Norsk Skog er ifølge kommunikasjonsdirektør i Statnett, Henrik Glette, den eneste industribedriften som får kraft på denne nett-tariffen. Dette er fordi de er knyttet direkte til Statnetts overføringsnett.

– For Statnett er det viktig med fleksibilitet i nettet, og det har vist seg at denne ordningen i liten grad treffer behovet for fleksibilitet i nettet. Det har også vist seg at denne kraften ikke alltid har vært tilgjengelig, sier Glette til Magasinet for fagorganiserte.

Ikke politisk vedtak

Beslutningen om å endre nett-tariffene er Statnetts beslutning. Det er ikke et politisk vedtak.

Norske Skog er i en vanskelig posisjon. Koronakrisa har ført til et brutalt markedsfall, og på fabrikken i Halden står én til to maskiner.

Fabrikken i Skogn har klart å kjøre produksjon på tre maskiner godt hjulpet av de lave strømprisene, og den svake krona.

– Alle brikker er viktig for å opprettholde produksjonen, sier Svein Erik Veie, leder i Fellesforbundet avdeling 461, Nordenfjeldske Papirarbeiderforening.

– I denne situasjonen er en ekstrautgift på millioner av kroner svært kritisk, slår fagforeningslederen fast.

Store Statsnett-investeringer

Kommunikasjonsdirektør i Norske Skog, Carsten Dybevig, sier at denne omleggingen av tariffen vil tredoble fabrikkens utgifter, og øke strømprisen med opp til 30 millioner kroner i året.

Statnett opplyser til Magasinet for fagorganiserte at omleggingen av systemet ikke vil gi Statnett økte inntekter.

Men Dybevig peker på et annet forhold. Statnett arbeider ved siden av omleggingen av regimet for nett-tariff, også med å heve nettleia for alle strømforbrukere i Norge.

p

– Statnett skal investere mye i kabler til utlandet og elektrifiseringen av sokkelen, i tillegg får de som bygger ut ny fornybar energi bare to øre per kilowatt i nettleie. De skal gjøre store investeringer framover og skyver regninga over på abonnentene, sier Dybevig.

Ikke svar

Kablene til utlandet vil føre til høyere strømpris, og det er ikke til Norske Skogs fordel.

Han mener også at oljeindustrien som er Norges mest lønnsomme næringer burde betale regningen for kablene selv.

Statnett har styremøte 18. juni, da skal saken behandles der, men det er ikke sikkert det blir fattet noen beslutning.

Det er mulig at det endelige vedtaket først blir på styremøtet i september.

Vi stilte Olje- og energidepartementet spørsmålet: «Vil politisk ledelse i OED på noen måte involvere seg i arbeidet med Statnetts nye tariffregime?» Departementet har ikke svart.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse