JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
valg: Stefan Löfven vil lede Socialdemokraterna tilbake til regjeringsmakt i Sverige.

valg: Stefan Löfven vil lede Socialdemokraterna tilbake til regjeringsmakt i Sverige.

Håvard Sæbø

Sveriges neste statsminister?

Stefan Löfven startet i arbeidslivet som sveiser. Nå er det opp til svenske velgere om han skal bli deres neste statsminister.26.08.2014
12:00
29.08.2014 11:05

frode.ronning@lomedia.no

VASAPARKEN I STOCKHOLM: – Millionærene må hjelpe pensjonistene! Storbankene må bidra til våre skolebarn!

Stefan Löfven begynner sluttspurten foran valget til Riksdagen. Han har fem uker igjen på å overbevise svenskene om at han er rett mann til å lede Sverige.

Socialdemokratenes leder holder sin årlige sommertale, og ber de 3.000 frammøtte om hjelp til å skifte ut den borgerlige regjeringen med en rød.

Det er bare to år siden han gikk rett fra ledervervet for fagforbundet Metall i Sverige, som tilsvarer Fellesforbundet i Norge, til å lede Sverige største parti.

Löfven er tett i kroppen og ikke særlig høy. Fra scenen bruker han sitt lave tyngdepunkt til å fyre løs mot den borgerlige regjeringen, og kjernevelgerne lar seg rive med. Han lover satsing på velferden framfor skatteletter. Han lover flere plasser på yrkesfag, for å skape nye jobber i industrien.

Etter talen kommer de strømmende til: Tillitsvalgte fra Pappers, tiåringen som vil takke for talen, kvinnen uten bein som triller rullestolen sin fram. Alle vil ha en bit av Stefan, og gjerne en selfie.

Les også: LO-valgkamp for forandring *** LO skal ringe 150.000

Kritisk presse

Et par timer tidligere, i forkant av sommertalen: Stefan Löfven svarer på spørsmål fra et stort kobbel av pressefolk. Her er det ikke den offensive folketaleren som opptrer. Han er lavmælt, må stadig titte ned på arket han har foran seg, og blir innimellom litt satt ut av spørsmålene fra journalistene.

Og pressen gir ikke noe gratis:

– Du sier at Socialdemokraterna vil minske forskjellene mellom folk. Men forskjellene økte jo også da dere satt ved makta, påpeker en journalist.

En annen spør kritisk om skolesatsingen:

– Dere vil ha obligatorisk videregående skole for alle. Men hva med de som ikke vil, skal de hentes hjemme, spør han.

Pressen kommer ikke til å bære Löfven fram til seier. Han og partiet må kjempe for hver eneste stemme.

For å lykkes, trenger Socialdemokraterna også støtte fra Miljøpartiet og Vänsterpartiet. De to partiene er i vinden, og støtten derfra er avgjørende. Socialdemokraterna er største parti på målingene, men med 30 prosent i midten av august er det fortsatt litt igjen til nivået forrige gang partiet vant et valg: I 2002 samlet Socialdemokraterna støtte fra 40 prosent av befolkningen.

Det blir tøft

Löfven og Socialdemokraterna har en tøff jobb foran seg. De borgerlige partiene vant overraskende for åtte år siden, etter at Moderaterna doblet sitt stemmetall fra valget før. Høyrepartiet gjorde seg lekre for velgerne gjennom å kalle seg det nye arbeiderpartiet og lovte at det ikke skal komme store skattelettelser.

Like fullt har skattene blitt senket med over 200 milliarder kroner. Og det er tynt med arbeidere i regjeringen.

Les også: Moderaterna: – Vi skaper arbeidsplasser

Ved valget i 2010 klarte de borgerlige bragden å bli gjenvalgt. Da var statsminister Fredrik Reinfeldt over tre ganger mer populær blant velgerne enn socialdemokratenes statsministerkandidat Mona Sahlin.

Svekker fagbevegelsen

Noe av det første den borgerlige regjeringen gjorde etter at den ble valgt i 2006, var å kutte ned på arbeidsløshetstrygda. Før var de som ble arbeidsløse, sikret ei trygd som tilsvarer 80 prosent av tidligere inntekt. Nå er det svært få som oppnår 80 prosent. Det blå flertallet i Riksdagen har bestemt at en arbeidsløs maks kan få 15.000 kroner i arbeidsløshetstrygd. Det er samme nivå som i 2002. Og i mellomtida har prisene steget.

De borgerlige har også gjort det dyrere å være medlem av arbeidsløshetskassene, som i Sverige er knyttet til ulike bransjer, og tett knyttet til medlemskap i ei fagforening.

Etter at det ble dyrere å være medlem av a-kassene, har 500.000 forlatt a-kassene de siste årene, ifølge LO.

Siden medlemskap i et fagforbund og ei a-kasse går hånd i hånd, betyr det også færre medlemmer i fagforbundene. Andelen organiserte svenske arbeidere har sunket fra 77 til 67 prosent.

Bakgrunn: «Folkhemmet» forvitrer

Fra 2014 har den borgerlige regjeringa igjen gjort det noe billigere å være medlem av a-kassene. Men utbetalingene er fortsatt lave. Akademikerforbundet SSR hevder maks utbetaling i arbeidsløshetstrygd nå er like lav som sosialhjelpa.

Socialdemokraterna vil ikke godta denne utviklingen. En gjennomsnittlig industriarbeider skal få 80 prosent av tidligere lønn i trygd, hvis han eller hun blir arbeidsledig.

Flere på yrkesfag

Löfven kommer med løfter til forsamlingen i Vasaparken om satsing på skolen.

Han legger fram tall som viser at det skjedde et brudd da de borgerlige partiene vant valget i 2006.

Før 2006 tok stadig flere yrkesfag, år for år. Etter at de blå overtok har antallet på yrkesfag falt for hvert år.

– Moderaterna har brukt 19 ganger mer på skattelettelser enn de har brukt i satsinger på skolen. Vi vil gjøre videregående skole obligatorisk, sier han.

Og sosialdemokratene vil gi elevene ei gulrot: Alle som består videregående, vil få låne penger gjennom det som tilsvarer Statens lånkasse for utdanning, til ei gunstig rente.

Socialdemokraterna mener førerkort vil gjøre det lettere for ungdommer å få jobb.

– Seks av ti arbeidsgivere krever førerkort når de skal ansette folk, understreker Löfven.

Mot alle odds?

Hvis Stefan Löfven løftes fram av velgerne til posten som statsminister, har han gått en lang vei.

Han er født i Stockholm, men da han var ti måneder gammel, måtte mora overlate ham til fosterforeldre i Nord-Sverige.

Fosterfaren var skogsarbeider og fostermora jobbet som hjemmehjelper.

Stefan Löfven startet arbeidslivet med jobb i kommunen der han ryddet skog. Seinere tok han sveisekurs og fikk jobb innen forsvarsindustrien i Örnskiöldsvik.

Han minner de frammøtte i Vasaparken om viktigheten av å stå sammen:

– Tro ikke at jeg har glemt hvor jeg kommer fra. Jeg takker andre menneskers solidaritet for mitt liv og mine muligheter, påpeker han.

På jobben tok han tillitsverv og steg i gradene i fagforbundet IF Metall. Til slutt ble han forbundsleder. Da Socialdemokraterna trengte en ny leder i starten av 2012, ble Löfven foretrukket.

Det er ikke bare sosialdemokratene som stiller med en arbeider på topp. Også Vänsterpartiets leder Jonas Sjöstedt har bakgrunn som metallarbeider på Volvo-fabrikken i Umeå.

Håper på skifte

De frammøtte i Vasaparken er utålmodige. I åtte år har de ventet. Åtte år har gått siden høyrepartiet Moderaterna tok makta i Sverige og Fredrik Reinfeldt ble statsminister.

Löfven ber om hjelp fra forsamlingen:

– Nå står vi overfor et valg som avgjør om vi skal fortsette å åpne dørene for alle barn, også med de forutsetningene jeg hadde. Eller som vi skal fortsette å stenge dører. For dine barn. For våre barn.

Kjernevelgerne i Vasaparken får akkurat det de håper på fra sin partileder.

Men det er langt fram. 14. september faller dommen. Og vi får vite om svenskene ønsker sveiseren Stefan Löfven som statsminister.

Fakta om Sverige:

Sesongjustert ledighet i juli: 7,9 prosent

Befolkning: 9.694.000

Antall sysselsatte: 4 982 000

Ledige jobber i andre kvartal: 81 600

Nasjonaldag, flaggets dag: 6. juni

Høyeste fjell: Kebnekaise 2 106 meter

85 prosent av svenskene bor i byer.

Foreldrepermisjonen er 480 dager, 60 dager er pappaperm - 24 prosent av fedrene benyttet seg av den i 2012.

Sverige har mellom 300.000 og 400.000 elg.

15 prosent av innbyggerne er født i et annet land.

Svenskene jobber i gjennomsnitt 1 644 timer i året.

En av fire svensker har vært arbeidsløs de siste fem årene.

Av 742.859 arbeidsløse i 2012 fikk bare 237.373 penger fra a-kassen og aktivitetsstøtte som er økonomisk hjelp etter at pengene fra a-kassen opphører.

68,6 prosent av mennene og 63,7 prosent av kvinnene er i jobb.

Ved årsskiftet var 1.469.672 svensker organisert i et LO-forbund. Kommunal er størst 510.364 medlemmer.

Alliansen er navnet på det borgerlige samarbeidet i Riksdagen som ble startet i 2006, bestående av Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet og Kristdemokraterna. Alliansen mistet flertallet i 2010, men fortsatte som en mindretallsregjering med statstminister Fredrik Reinfeldt (M).

De fire største meningsmålingene ga i august de tre opposisjonspartiene - Miljöpartiet, Vänsterpartiet og Socialdemokraterna - 49,4 prosent i oppslutning, mens Alliansen fikk 37,9 prosent. Det nasjonalistiske partiet SD, Sverigedemokraterna, fikk støtte fra 9,3 prosent og var med det Sveriges fjerde største parti.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
26.08.2014
12:00
29.08.2014 11:05Mest lest

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Idun Teeuwen

Tidenes lønnshopp: Helsefagarbeider Rowena får 56.000 kroner mer i lønn

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

LO Media

Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Jærbladet

Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere

FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time.  – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).

FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time. – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).

Alf Ragnar Olsen

Lagerarbeiderne tjente 60.000 mindre enn kollegaene i Posten. Nå har de blitt hørt

STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.

STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.

Roy Ervin Solstad

Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere

Iselin Nybø

Iselin Nybø

NFD / Øyvinn Myge

Staten selger Ambita for nesten 1 milliard kroner

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.

Jan-Erik Østlie

Utenlandske arbeidstakere får kompensasjonsordning

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

Stortinget

Så mange Ap-velgere ønsker regjering uten SV

Fagforbundet-leder Mette Nord

Fagforbundet-leder Mette Nord

Jan-Erik Østlie

Fagforbundet-leder varsler «opprør» hvis det ikke blir lønnsvekst

I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.

I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.

Colourbox/Grafikk: Kristin Johansen

Lederne har vært lønnsvinnere de siste 16 årene i kommunene


Flere saker