Katrine Nordbø
Taper tusener uten tariffavtale
Å jobbe i en bedrift med tariffavtale lønner seg. Innenfor bygg kan det dreie seg om opp mot 70.000 kroner i året.
torkjell.tradal@lomedia.no
Overenskomstene mellom arbeidsgiverne og arbeidstakerne sikrer folk i hele landet anstendig lønn, godtgjørelser og trygge rammer. Men dersom du jobber i en bedrift som ikke har tariffavtale, er du ikke sikret de samme vilkårene. Arbeidsfolk som jobber i bedrifter uten tariffavtale kan nemlig gå glipp av titusener av kroner.
Kan tape 68.000 kroner
Oslo Bygningsarbeiderforening har lagt Fellesoverenskomsten for byggfag 2012-2014 til grunn, og regnet på lønna til det de anser som en typisk bygningsarbeider: En mann i 40-åra, som kjører 32 kilometer til jobb med én bompassering hver vei.
Regnestykket viser at en arbeidstaker i en bedrift uten tariffavtale kan gå glipp av opp mot 68.000 kroner i året, selv om det er brukt allmenngjorte betingelser og timelønna er den samme. I tillegg vil man uten tariffavtalen tape minst 45.000 kroner i året som pensjonist, fordi man ikke har hatt AFP-ordning.
Bedriftene sparer på å ikke ha tariffavtale. De betaler nemlig noe mindre i arbeidsgiveravgift og slipper å betale inn til AFP-ordning og opplæringsfond. Hvis man tar utgangspunkt i regnestykket fra Oslo Bygningsarbeiderforening og legger til det bedriften sparer i utbetaling til den ansatte, sparer bedriftene i underkant av 80.000 kroner per ansatt. Ser man bort fra kjøregodtgjørelser vil bedriften spare rundt 35.000 kroner.
Mer kyniske bedrifter
Stein Stugu, rådgiver i De Facto kunnskapssenter for fagorganiserte, mener bedriftene er mer kyniske enn før når det kommer til om de har tariffavtale eller ikke.
– Inntrykket mitt er at arbeidsgivere er blitt mer bevisst hva en kan spare på ikke å ha tariffavtale. Jeg tror dessverre ny AFP-ordning med større kostnader for bedriftene har bidratt til det. Dette ser vi særlig i bedrifter og bransjer der det er mye ung arbeidskraft og gjennomtrekk, sier Stugu.
Han tror det særlig er de minste bedriftene som ikke har tariffavtale.
– Men det sprer seg også til større bedrifter. Deler av arbeidsgiverne er bevisst motstandere av tariffavtale, og det ser vi oftere nå enn tidligere. Det er også et åpenbart problem at ansatte hos underentreprenører og innleiefirmaer er redde for å organisere seg, forklarer Stugu.
Kan variere
Man bør imidlertid være klar over at hvor mye partene taper og tjener kan variere i begge retninger. Bedriftene er ulike, og man må blant annet ta høyde for ulike utbetalinger og løsninger i forbindelse med ferie- og helligdager. Også bedrifter uten tariffavtale vil kunne betale godtgjørelser, som for eksempel kjøregodtgjørelse. Det vil i så fall redusere forskjellene. Forskjellene vil også være mindre dersom man ikke kjører langt til jobb eller passerer bomring.
På den annen side kan besparelsen for bedriftene uten tariffavtale være større dersom de for eksempel betaler arbeidstakere mindre i lønn.
Bildet er uansett entydig: Det er store summer å tjene for den enkelte arbeidstaker på å ha tariffavtale, både mens man står i jobb og når man har pensjonert seg.
Eksempel på årlig lønn med tariff:
• Lønn (200 kr timen) 1687,5 timer – kr 337.500
• Reise 32 km til arbeid (161,2 kr/dag) – 220 d – kr 35.464
• Bompenger 40 kr/dag – 220 d – kr 8.800
• Bevegelige helligdager 2014 (200 kr/t) – 67,5 t kr 13.500
• Ferie i fem uker (12% av lønn) – kr 46.375
• TOTAL LØNN: kr 441.639
Ekempel på årlig lønn uten tariff:
• Lønn (200 kr timen) 1687,5 t – kr 337.500
• Reise 32 km til arbeid (161,2 kr/dag) – 220 d - kr 0
• Bompenger 40 kr dagen – 220 d – kr 0
• Bevegelige helligdager 2014 (200 kr/t) - 67,5 t – kr 1.500
• Ferie i fire uker + 1 dag (10,2% av lønn) – kr 34.575
• TOTAL LØNN: kr 373.575
Rørlegger Niklas Pedersen fikk tariffavtale i desember. Nå håper han på likere vilkår.
– Tidligere fikk vi bare betaling 1. mai og 17. mai. Nå vil vi også få betaling for helligdagene i jula, påsken og pinsen, og det er jeg glad for, forteller danske Niklas Pedersen i en pausebrakke på en anleggsplass i Hønefoss.
Han har jobbet som rørlegger for et innleiefirma i Norge i fire år. I desember fikk Fellesforbundet i stand tariffavtale med bedriften.
– Jeg syntes det var rart at norske rørleggere skulle tjene 230 kroner i timen, mens vi tjente 205. Jeg krever ikke så høy lønn, men håper det blir mer likebehandling, sier Pedersen.
Sju mil hver dag
Selv om helligdagstillegget nå er på plass, er det flere ting Pedersen håper på i løpet av året som følge av tariffavtale.
– Det var snakk om høyere lønn fra nyttår, som jeg håper at jeg snart får etterbetalt, forklarer rørleggeren.
Men han er mer tvilende til om han noen gang vil få godtgjørelser for kjøring til jobb.
– Jeg kjører i dag 35 kilometer hver vei, til sammen sju mil, til og fra jobb. Det får jeg ikke betalt for. Hadde det blitt noe mer i lønn og kompensasjon for kjøringa hadde det blitt bra, håper Pedersen.
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Brian Cliff Olguin
Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy
Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå
GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.
Morten Hansen
Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre
Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie